Kyoto Song, ERJ-II KTK-II

        
Kuvat © Beate Langels

    Virtuaalihevonen     Kyoto Song "Kiia"     Koulutustaso
    Rotu     Suomalainen puoliverinen         » kouluratsastus     Vaativa B
    Rekisteritunnus     VH12-031-0456         » esteratsastus     150cm
    Syntynyt, Ikä     29.04.2012, 8v. (4v. 28.12.2012)         » maastoesteet     120cm
    Väri, Sukupuoli     Ruunikko, Tamma
    Säkäkorkeus     165 cm     Omistaja     Ziki VRL-05965
    Painotuslaji     Estepainotteinen     Kasvattaja     Henri Suominen

Estevarsojen laatuarvostelu 20.11.2012, 8 - 8 - 9 - 8 - 10 = 43p / EV-I

ERJ laatuarvostelu 28.02.2015, 7 + 41 + 17 + 10,5 + 15 = 90,5 p / ERJ-II

Hevoskantakirja 15.05.2015, 17 + 19 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Luonne

Tulisieluinen Kiia ei ole se kaikista ihmisystävällinen hevonen tallissa. Tämän kanssa saa jatkuvasti olla tarkkana, ettei joudu hampaiden kohteeksi. Tamma on oppinut vanhentuessaan käyttämään hyväkseen myös jalkojaan, häntäänsä kuin myös vartaloaan kun se liittyy ihmisten komenteluun! Kiia tietää arvonsa ja tietää, ettei häntä miten vain voi kohdella, harmi vain että tammalla on joskus aivan omanlaiset vaatimukset esimerkiksi taluttamisen suhteen. Joskus maisemia katsotaan vasemmalta puolelta, joskus oikealta, mutta varokin seisomasta väärällä puolella! Ei tamma toki aivan valtoimenaan ihmisiä saa pomputella, mutta joskus se vain on parempi oman turvallisuuden nimissä.

Hoitaessa pidä koko ajan hevosta silmällä, älä päästä tammaa yllättämään sinua hampailla tai kaviolla. Harjatessa harjaa ripeästi mutta älä hutiloiden, älä kutita mutta älä silti paina liian kovaa. Ja nämä tietenkin vaihtelevat päivittäin Kiian mieltymysten ja mielialan mukaan. Varusteet ovat välillä kunnon haaste, mutta koska tamma tietää sen tarkoittavan ulkoilemista ja liikkumista, antaa tamma yleensä kiukuttelun olla varustoinnissa. Mutta ei aina, eikä siihen kannata luottaa että tamma sen tekisi... Taluttaessa on joskus parempi kävellä takaperin, jotta saat tamman koko ajan pidettyä näkökentälläsi. Tämä kun lampsii muuten suoraan ohitsesi, astelee kantapäillesi tai muuten näykkii sinua liikkumaan reippaammin eteenpäin. Kengittäjä ja eläinlääkäri eivät ole niin iloisia kuullessaan Kiian vaativan hoitoa, ja joskus sitä on tullutkin maksettua kalliimmin kengittäjän lääkärikustannuksia kuin mitä Kiian kengitys maksoi.

Ratsuna Kiia on tarkka ratsastajan istunnasta, käsistä ja jaloista. Ei siedä ylimääräisyyksiä, ja ilmaisee kyllä hyvin nopeasti ollessaan tyytymätön. Armonaikaa ratsastajalle ei yleensä anneta, vaan kaiken on oltava lähes täydellistä jo alusta asti! Kun pääsee Kiian kanssa samalle aaltopituudelle, sujuu ratsastaminen yleensä kuin tanssi; Kiian askeleet ovat kepeät ja lennokkaat, kun tamma hyväksyy sinut selkäänsä. Tamma on erittäin kunnianhimoinen ja siksi tavoittelee aina hyviin tuloksiin. Kouluratsuna liikkuu hyvin ja taidokkaasti, kuuntelee ratsastajaa (jos siis tämä antaa sopivalla voimakkuudella apuja) ja keskittyy tehtäviin. Esteratsastus on kuitenkin Kiian lempilaji, ja onkin siinä ylivoimaisesti paras. Tämä hyppää taidokkaasti ja ketterästi, lähes kissamaisesti liikkuen sulavasti esteeltä toiselle tehden pieniä käännöksiä kovasta vauhdista. Kilpatahtoinen tamma on siksi myös loistava kilpailuissa, tämä kun antaa kaikkensa kun ratsastajakin antaa kaikkensa, mutta ratsastajan tehtävä on samalla pysyä poissa alta... Maastossa Kiia ei oikein malta rentoutua, tykkää enemmän laukkaamisesta ja kaahaamisesta maastoesteiden välissä ja hyppää näitäkin esteitä taidolla ja luottamuksella.

Sukutaulu

i. Runnin' With The Devil evm
fwb, rn, 168cm
ii. Dance With The Devil
fwb, rn, 170cm
iii. We Like To Party holst, k, 170cm
iie. Jessie's Girl fwb, rn, 169cm
ie. Wild Ones
fwb, rn, 168cm
iei. Loca People xx, rn, 170cm
iee. Saj Dhaj Ke BHU fwb, m, 165cm
e. Camouflage evm
fwb, rn, 165cm
ei. Electric Feel
fwb, rn, 167cm
eii. Moccabaca holst, rn, 169cm
eie. Love Lockdown bwp, rn, 165cm
ee. Where You At
fwb, k, 165cm
eei. Paper Planes SWE swb, k, 167cm
eee. Bulletproof SRH fwb, k, 162cm

isälinja Runnin' With The Devil     emälinja Camouflage

Kiian suku on melko vahvasti suomalaisia puoliverisiä täynnä, vasta kolmannessa polvessa alkaa tulla muiden rotujen edustajia. Tämä ei suinkaan tarkoita Kiian suvun olevan huono, vaan pikemminkin päin vastoin. Tamman suvussa tulee vastaan hienoja nimiä, joskin osa on jäänyt myös tuntemattomammaksi. Suvussa vaikuttaa myös saksalaisia puoliverisiä, englantilaisia täysiverisiä ja myös belgian ja ruotsin puoliverisiä näkee sukua tutkimalla. Kiialla on siis erittäin värikäs suku, joka on selvästi vaikuttanut tamman luonteeseen!

Sukuselvitys

i. Runnin' With The Devil on komea suomalainen puoliverinen. 168cm korkea ruunikko ori on estepainotteinen, ja onkin menestynyt kiitettävästi kilpailuissa. Olen itsekin nähnyt orin, ja tätä voisi jäädä katsomaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Lihaksikas ori kaartuvalla kaulalla, korkeat valkoiset sukat joka jalassa ja ori liikkuu korkeasti ja ylväästi. Luonteeltaan ori ei kuitenkaan ole sieltä helpoimmasta päästä. Tämä ei ole mitenkään tyhmimmästä päästä, vaan keksii kyllä jokaisen juonen hetkessä. Tämä on myös oppinut pyörittämään ihmisiä aivan oman mielensä mukaan. Esteradoilla ori teki myös oman päänsä mukaan kuunnellen ratsastajalta vain minne pitää mennä. Menestystä tuli sen verran, että myös jalostuksessa orista ollaan kiinnostuneita, ja tälle on syntynyt muutamia kymmeniä jälkeläisiä ympäri maata!

ii. Dance With The Devil on hienosti esteradoilla menestynyt suomalainen puoliverinen ori. Myös kenttäratsastuksessa ori on käynyt hakemassa osuutensa menestyksestä, mutta erityisesti esteradoilta tämä ori muistetaan. Jalostuksessa tämä 170cm korkea ori on ollut erityisen suosiossa, ja tällä onkin ollut monia kymmeniä varsoja. Osa varsoista on jäänyt hieman hiljaisemmalle, mutta myös näitä menestystarinoita mahtuu mukaan! Luonteeltaan ori on tulinen, ja sekin näkyy osalla varsoista. Ruunikko ori on myös kantakirjattu kolmannelle palkinnolle, joka tietysti on ollut myös tamman omistajien mieleen. Kerrassaan mahtava ori on siis kyseessä, se on pakko myöntää!

ie. Wild Ones on kaunis ruunikko tamma, joka on kuitenkin jäänyt hieman tuntemattomaksi. Tämä on ollut elämänsä perheen tyttären ratsuna, kilpaillut seuratasolla menestyen kiitettävästi. Tamman hieman heikoiksi määritellyt hermot eivät kuitenkaan kestäneet jos yritettiin menestyä suuremmissa kilpailuissa. Kotiradoilla tamma menestyi kuitenkin hienosti, hypäten korkeitakin esteitä. Ruunikolla tammalla oli erittäin hyvä hyppytyyli, kauniit ja sulavat askeleet, kuin myös kevyt tyyli hypätä esteiden yli. Luonteeltaan tamma oli hieman säikky, muuten oikein rauhallinen ja ystävällinen. Jälkeläisiä tammalle on kertynyt kaksi kappaletta, toinen on Camouflage joka myytiin siittolaan, ja toinen jäi tamman omistajalle uudeksi kilparatsuksi.

e. Camouflage on kaunis suomalainen puoliverinen tamma. Tämä ei ole elämänsä aikana päässyt niinkään näyttämään kykyjään kilparadoilla, vaikka nuorena osoittikin suurta kapasiteettiä korkeammillekin luokille. Näyttelyissä tamma sen sijaan on kiertänyt muutamaan otteeseen, ja tämä onkin kantakirjattu toiselle palkinnolle. Jalostuksessa tammasta ollaankin oltu kiinnostuneita, ja tämä onkin viettänyt suurimman osan elämästään jalostustamman roolissa. Jopa kymmenen varsan emä ei ole turhan kiireellistä elämää viettänyt, vaan saanut rauhassa oleskella laitumilla ja tarhassa. Jokainen varsa on syntynyt terveenä ja kapasiteettiä on löytynyt korkeillekin luokille. Nyt tämä 165cm korkea tummanruunikko tamma on lopettanut jalostustamman elämänsä, ja saa muuten vain elää rauhallista elämää ja silloin tällöin toimia ratsuna.

ei. Electric Feel on komea ruunikko ori, joka on 167cm korkea. Ori on menestynyt erityisesti kenttäkilpailuissa, joka kansallisella tasolla. Jalostuksessa ori ei ole ollut koskaan niin suosittu, johtunee kai hieman kulmikkaasta rakenteesta. Liikkeet ovat kuitenkin eteenpäin pyrkivät, ja luonteeltaan ori on erittäin ystävällinen. Hieman haastava ratsastaa, ja tulisuutta riittää kyllä! Suomalainen puoliverinen ori on vaihtanut elämäänsä muutamaan otteeseen, mutta nyt asustaa aktiivisella kilpatallilla, jossa tähän ollaan selvästi tyytyväisiä. Vaikka tammoja ei aivan jonoksi asti ole, löytyy tältä muutama jälkeläinen.

ee. Where You At on kaunis suomalainen puoliverinen tamma. Tämä on menestynyt hienosti kilpailuissa jopa kansallisella tasolla, ja tamman nimi onkin monen puoliverikasvattajan mielessä. Jälkeläisiä tälle kimolle tammalle ei ole tullut montaa, mutta kuitenkin pari ja nämä ovat myös osoittaneet kapasiteettiä esteradoilla. 165cm korkea tamma on erittäin kiltti ja ystävällinen jokaista kohtaan. Tällä on vahva hyppytyyli ja sirot askeleet, ja tammalla on myös hyvä silmä esteille. Tammalle valittavista oreista ollaankin oltu tarkkoja, jotta varsoista tulisi mahdollisimman kyvykkäitä tulevaisuutta ajatellen.

Jälkeläiset

Syntynyt Jälkeläisen nimi Isä Omistaja
15.04.2013 t. Hallucinations Mer Rarus Rawr! ERJ-II Silverlode VRL-05175
05.05.2013 o. Thanatos Mer VIR MVA Ch Tartarus ERJ-I KTK-II Jazzumi VRL-09387
03.01.2015 t. Brent Winky Rarus Rawr! ERJ-II Ziki VRL-05965
01.05.2015 o. Kumquat Chaos Brent Kawurr KTK-II KERJ-II Yogi VRL-00072
09.07.2015 t. Caramel Cupcake Brent EV-II KTK-III Storm Inateacup ERJ-I KTK-II Hamzi VRL-02163
05.11.2016 t. Lysithea Brent Urano Kida VRL-08368

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: Yhteensä ERJ pistettä, kilpailee vaikeustasolla .
Nopeus ja kestävyys: ERJ max. vaikeustaso on .
Kuuliaisuus ja luonne:
Tahti ja irtonaisuus:
Tarkkuus ja ketteryys:

ERJ sijoituksia 65 kpl

31.10.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/40
31.10.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/40
03.11.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/30
04.11.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/30
05.11.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/31
08.11.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/50
13.11.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/50
06.12.2012 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
01.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/30
05.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
06.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
07.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
12.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/30
24.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
25.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/30
28.01.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/40
05.02.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/30
05.02.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
13.02.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/40
07.03.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/30
29.03.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
26.04.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/31
21.09.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
28.09.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/28
30.09.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/28
01.10.2013 - Kutsu - ERJ - 140 cm - 3/20
01.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
02.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/30
12.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/40
12.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/40
14.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/40
15.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/40
16.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/40
16.10.2013 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/40
18.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
20.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
22.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/23
23.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/40
25.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/40
27.07.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/40
21.11.2014 - Kutsu - ERJ – 150 cm - 2/50
28.11.2014 - Kutsu - ERJ – 150 cm - 4/50
28.11.2014 - Kutsu - ERJ – 150 cm - 6/50
05.12.2014 - Kutsu - ERJ – 150 cm - 5/50
10.12.2014 - Kutsu - ERJ – 150 cm - 2/50
12.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/50
13.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/50
13.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 7/50
14.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/50
18.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/50
19.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 7/50
22.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/50
26.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 7/50
27.12.2014 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 7/50
30.12.2014 - Kutsu - ERJ Cup - 140 cm - 6/179
01.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/50
03.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/50
07.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/50
15.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/50
19.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/50
22.01.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
25.01.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
14.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/50
16.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/50
17.02.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/50

KERJ sijoituksia 4 kpl

04.08.2015 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 2/36
02.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 1/39
05.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 5/39
08.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 2/39

NJ saavutukset
05.02.2015 - VSPY - FWB tammat - tuom. Kerppa - irtoSERT
06.02.2015 - VSPY - Puoliveriset tammat - tuom. Kerppa - irtoSERT

Tarinoinnit Kiian elämästä

Valmennukset, 3 kpl

04.07.2014 - Estevalmennus - Dora
Kiialla ja Zikillä oli tänään hivenen hankaluuksia yhteistyön kanssa. Ruunikko tuntui olevan joka asiasta eri mieltä kuin ratsastaja ja kielsikin usealla kerralla radan ensimmäiselle esteelle. Lämppien aikana hevonen oli ollut jo aika kenkku, mutta olin luullut ratsukon päässeen yhteisymmärrykseen radan kimppuun siirtyessämme. Olin kuitenkin ollut väärässä, sillä Kiia teutaroi menemään oikein kunnolla ja tanssahteli pitkin kenttää. Tarkistinkin kunnolla Zikin avut ja niiden paikat sekä hioin hiukan ratsastajan istuntaa vaikkei siinä suuria ongelmia ollutkaan. Äärimmäisen tarkalla ratsastuksella Ziki sai tammansa hyppäämään rataa. Kiia meinasi vähän kaahata ja rokotti jokaisesta pienestä istuntavirheestä tai liian kovasta ohjasavusta. Tamma kuitekin hyppäsi hyvällä tekniikalla vaikka sillä känkkäränkkäpäivä olikin. Sain kohoteltua radan esteet 140 senttiä korkeiksi ja annoin ratsukon hypätä melko vapaasti - seurasin vain sivusta ja välillä saatoin jostain hiukan huomauttaa. Ratsukon yhteistyö parani huomattavasti valmennuksen loppua kohden eikä Kiiakaan enää suuresti kapinoinut Zikin apuja vastaan. Reipas tamma kyllä oli ja välillä ehkä turhankin reipas, mutta mielestäni valmennus sujui ihan hyvin. Loppuverryttelyiksi ratsukko sai hypätä yksittäistä pystyä keskiympyrällä ja mennä ympyrän toisella sivulla laukkapuomeja. Ravissa otettiin myös ravipuomeja ja loppukäynnit Ziki sai jäädä tekemään yksinään kentälle.

25.01.2015 - Estevalmennus - Dimma
Astuin Brentwoodin maneesiin, jossa näinkin jo valmennettavan ratsukon odottavan. Tänään olisi vuorossa Zikin ja Kiian estevalmennus. Valmennuksen aiheena tällä kertaa olisi hyvä esteelle tulo ja yhteistyön lujittaminen. Alkuverryttelyt sujuivat oikein rattoisasti, ellei lasketa tamman pientä poukkoilua ja kulmien oikomisyrityksiä. Sitäpaitsi ruunikko oli jostain syystä kiinnostunut minulle uhittelusta. Sitä ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä näytimme Kiialle kuka on pomo ja kuka ei. Silti minusta tuntui, että tamma katsoi hiukan pahasti minua koko loppuvalmennuksen ajan. Sen ei kuitenkaan saanut antaa estää ja aloitimme hyppäämisen. Kiia tuli hiukan innokkaasti esteelle ja hyppäsi hirveällä mahavaralla innostuksissaan ylitse. Pyysin ratsukkoa ottamaan kyseisen esteen uudelleen niin, että Ziki pidättäisi tammaa niin, että hyppy sujuisi hallitummin. Tämä onnistui kolmannella yrityksellä todella hyvin ja Kiiasta näki, miten se odotti seuraavaa siirtoamme. Käsittelimme ensin puolet tekemästäni radasta ja katsoimme hyvät ratsastustiet sekä hallitun esteelle tulon. Ratsukko onnistui tehtävässään hyvin, vaikka Kiia yrittikin hieman temppuilla, kun tilanne vähänkin niin salli. Pari kertaa tamman etujalat osuivat puomiin niin, että se tippui maahan, joten pyysin Zikiä pidättelemään hiukan enemmän, jottei tamma tulisi esteelle liian lujaa. Ziki otti heti ohjeista kiinni ja seuraavan harjoituksen hypyt sujuivatkin paljon paremmin. Lopuksi kävimme läpi vielä koko radan läpi pari kertaa, ensin niin, että annoin ohjeita tarkkaillessani suoritusta. Toisen kerran niin, että en sanonut sanaakaan. Ratsukko suoriutui tästäkin tehtävästä hyvin, eikä ne puomitkaan tippuilleet enää maneesin lattialle. Hyvä te!

30.01.2015 - Estevalmennus - Hamzi
Juuri kun Ziki oli siirtynyt Wandalin kanssa loppukäynteihin maneesin ovi avautui vihellyksen saattelemana ja tallityttö talutti vapisevin käsin piskuista, jokseenkin vähän kiukkuisen näköisen tamman maneesiin. Ziki käänsi Wandalin maneesin keskelle ja hyppäsi alas selästä. Otin orin ohjat käsiini ja silitin väsyneen näköistä oria turvalta kun Ziki marssi päättäväisesti seuraavan valmennettavan, Kiian luokse. Hoitaja piti tammaa kiinni sen hetken, että Ziki kävi jalustimet ja satulavyön selästä käsin läpi, sitten hän pyysi tamman eteenpäin kevyesti pohkeilla puristaen. Hoitaja tuli vapauttamaan minut Wandalin vahtimisesta ja talutti orin ulos.Hetken käveltyään Kiian kanssa Ziki sai aloittaa itsenäisesti alkuverryttelyn. Ziki teki tamman kanssa ensin loivaa kiemurauraa ja pohkeenväistöjä ravissa. Nosti sitten tammalla laukan ja otti molempiin suuntiin pari kierrosta laukkaa ihan vain suoralla uralla kevyessä istunnassa. Lopuksi ratsukko teki vielä loivaa kiemurauraa laukassa. Olin sillä aikaa rakentanut verryttelyesteen maneesin lyhyelle sivulle. Ennen välikäyntejä Ziki otti tamman kanssa molempiin suuntiin muutaman hypyn. Lyhyiden välikäyntien aikana selitin tulevan tehtävän Zikille. Tarkoitus oli ensin hypätä kolmikaarisella kiemurauralla. Esteitä oli kolme, yksi keskimmäisessä kaarteessa ja kaksi sivuilla joissa vaihdettiin myös samalla laukka.

Loppu valmennuksesta oli tarkoitus hypätä pientä rataa joka sisälsi sekä lyhyitä lähestymisiä, että yhden pidemmän tien. Ziki otti ohjat lyhyemmälle ja nosti vasemman laukan. Kiia nosti alusta asti hyvän pyörivän laukan, joten ratsukko sai heti aloittaa tehtävän. Esteet eivät olleet kuin 110cm, tarkoituksena tässä tehtävässä kun ei ollut korkeus vaan ne tiet ja lähestyminen. Kiia suoriutui kolmikaarisesta kiemuraurasta mallikkaasti varoen jalkojaan ja keskittyen koko ajan Zikin apuihin. Loppua kohden siirtelin hieman esteitä ja selostin pienen radan Zikille. Kiia suoritti lyhyemmät lähestymiset leikiten, mutta pidemmällä tiellä esteeltä toiselle sen keskittyminen meinasi alkaa herpaantua. Ziki korjasi hyvin tilanteen muutamalla pidätteellä ja tamma suoritui tehtävästä vähintään kiitettävästi. Nostin lopuksi esteet vielä 140cm korkeuteen ja pyysin ratsukkoa tulemaan koko radan uudestaan. Mitään pudotuksia tai kieltoja ei tullut. Pyysin Zikiä kehumaan paljon hienoa tammaansa ja annoin heidän aloittaa itsenäisesti loppuverryttelyn. Itse korjasin sillä aikaa estetolpat ja puomit takaisin niille kuuluville paikoille.

Päiväkirjamerkinnät, 4 kpl

08.10.2012, Saapuminen tallille
Kiia muutti tallillemme tänään, ollen siten neljäs hevonen, joka saapui tallillemme lyhyessä ajassa. Kiia on kyllä täysin vastakohta kahden ensimmäisen tulokkaan kanssa, mutta Rarus on himan samantyyppinen luonteeltaan Kiian kanssa... Tämä ei nimittäin vastaa aivan ihannehevosta luonteensa puolesta ajaessaan ihmiset raivon partaalle. Jo kun olin katsomassa tammaa Kiia osoitti omaavansa varsin hankalan luonteen. Tamma riehui narun päässä ja yritti näykkäistä heti, kun joku uskalsi sanoa jotain vastaan. Tallitytöt olivat aivan tamman armoilla, mutta tammassa oli kuitenkin jotakin, joka tässä kiehtoi. Etenkin kun tamma päästettiin vapaaksi kentälle esittelemään askeleita, olin lähes lumoutunut. Tammalla on niin sulavat ja tanssin omaiset liikkeet, etten voinut uskoakaan sitä todeksi. Irtohypytyksessä tamma hyppäsi pelottomasti ja tulisesti, ylittäen esteen notkeasti ja lähes kissamaisella pehmeydellä. Koeratsastettavaksi tamma oli vielä hieman liian nuori, mutta olin kuitenkin saanut nähdä tarpeeksi. Tamma muuttaisi meille Cheval Delameriin.

Tämä on selvä tulevaisuuden lupaus esteradoilla, vaikka hanakala luonne saattaa olla tallitytöille hieman suurempi pala purtavaksi. Kiia ei tulisi päästämään heitä helpolla! En kuitenkaan keskittynyt tähän, vaan kirjoittaessani kauppasopimusta näin vain Kiian hyppäämässä esteet innolla ja voimalla, voittaen kaikki muut. Niinpä siis olin ylpeä ostoksestani, vaikka tallimestari ja valmentajani olivatkin hieman eri mieltä asiasta. He kuvasivat tammaa pikemminkin "pahanilman linnuksi" ja "tappajaksi", mutta annoin näiden sanojen mennä voin toisesta korvasta ulos. Ja niin tamma saapui tallille, kerrassaan näyttävästi. Tämä oli ensin riehunut kuljetusautossa koko matkan, ja nyt ilmoitti kuuluvalla äänellä, että hän tuli paikalle. Talutin itse tamman ensin kentälle, jossa tämä saisi riehua ja purkaa energiaansa. Kiia tulikin yllättävän kiltisti perässäni, ja olinkin hieman yllättynyt. Kun tamma oli saanut tarpeekseen purkaa energiaa ja riehua, alkoi tämä rauhoittua ja koska alkoi olla ja myöhä, näytimme tammalle tämän uuden karsinan. Vaikka vierustoveri näytti ärsyttävän tammaa suunnattomasti, näytti tamma kuitenkin tyytyväiseltä, ja alkoi syödä iltapalaansa rauhallisin mielin.

20.11.2012, Estevarsojen laatuarvostelu
Tänään oli Estevarsalaatuarvostelun aika, ja Kiia oli sinä aamuna erittäin innoissaan! Matka sujui loistavasti, vaikka tämä joutuikin matkustamaan kahden toisen orin kanssa samassa trailerissa – Rarus oli hieman hankalampana, mutta Tare sentään osasi käyttäytyä! Kiia oli hieman rauhaton myös, mutta kun hevoset pääsivät pois trailerista, meno rauhoittui jo huomattavasti. Paikan päällä hevoset käyttäytyivät hyvin, vaikka yleensä etenkin Kiia ja Rarus olisivat nostaneet show’n pystyyn! Luokkien alkaessa minun piti poistua paikalta ollessani tuomari, joten jätin varsat tallityttöjen hoiviin ja lähdin itse muille matkoille!

Toisen luokan alkaessa Kiia saapui paikalle höristen, korvat pystyssä ja lennokkain askelin. Ensivaikutelma oli jokaiselle erittäin positiivinen! Rakenteen esittely sujui hyvin, tosin olin iloinen, ettei Jenna nähnyt Kiian rumaa irvistystä, kun tallityttö tuuppaisi tätä hieman liian kovaa… Itse en tosiaan omia hevosiani arvostellut. Kiia seisoi kuitenkin hyvin paikoillaan, jonka jälkeen oli aika mennä tervehtimään tammaa ja katsoa miten tämä pärjää käsittelyssä. Tamma ei tosiaan sanonut mitään, vaikka Jenna olikin uusi ihminen tälle. Tämä käyttäytyi oikeastaan erittäin mallikkaasti!

Irtohypytyksessä tamma pääsi todella näyttämään taitojaan. Ensimmäisellä kerralla hypyt sujuivat loistavasti ja sujuvasti, vaikka lähestymisissä tulikin hieman ongelmaa. Seuraavalla kahdella kerralla tamma kuitenkin pudotti yhden puomin, nimittäin tamman tulinen luonne tuli esiin tämän ollessa hieman levoton yleisön hurratessa. Hypyt olivat kuitenkin tekniikaltaan erittäin loistavia, ja yritinkin kurkkia Jennan papereista miten tämä tammaa pisteytti. Viimeinen osuus oli askellajien esittely, joka sujui Kiian osalta vallan loistavasti. Tämä liiteli ympäri kenttää matkaa voittavin askelin, jotka olivat sulavia ja lennokkaita.

Tamma saikin yhteensä 43 pistettä (8 - 8 - 9 - 8 – 10) ja tämä palkittiin tilaisuuden parhaaksi tammaksi parhaimmilla pisteillä tilaisuuden lopussa! Tämä antaa hyvää kuvaa mitä tulevaisuudessa oikein tulee tapahtumaan, nimittäin tämä on erittäin loistava tulos. Tamma näytti kyntensä muiden nuorten joukossa, jotka tulevat olemaan tulevaisuudessa tamman kilpakumppaneita kilparadoilla. Kotimatka sujui todella hyvin, jokainen oli väsynyt matkan päätteeksi ja nauttivat heinistään matkan aikana. Jopa Rarus osasi käyttäytyä matkan aikana! Palatessaan tallille kolmikolla olikin paljon kerrottavaa päivästään!

14.05.2014, Tikunvetoa, harjoituksia ja tyytyväinen tamma!
Aamu oli aikainen, kun kävelin tallin käytäviä pitkin kohti tupaa. Hevoset olivat juuri syömässä aamupalaansa, ja kohta olisi aika viedä hevoset ulos. Tallitytöt olivatkin jos perinteeksi muodostuneessa puuhassa tuvan puolella: ei siivoaminen, hevosten tarkastaminen tai heinien vieminen tarhoihin, vaan pitkän tikun vetäminen. Jokainen veti tikun purkista jonne oli listattu pahamaineisimmat hevoset jotka oli aina hankalin (krhm, vaarallisin...) viedä tarhaan. Joka tallityttö veti tikun, joskin oli pari onnekasta joka sai vetää tyhjän tikun ja tällöin säästyi vaikealta hevoselta.

Tikkujen hevosia oli muun muassa jo eläkeikäinen Bella joka iästä huolimatta on edelleen yhtä haastava, Rarus joka nyt vain on raivopäinen ori, Veena joka kantaa Wincaren hevosten sukujuurten tuttua ”haastavuutta”, Wandal joka kuuluu samaan kategoriaan kuin Veena, sekä tietenkin tulisieluinen Kiia joka tykkää pompotella ihmisiä aivan oman mielensä mukaan miten sattuu. Jokainen tarttui tikkuunsa, ja naamoilla näkyi sekä helpottuneita että huolestuneita katseita. Etenkin Raruksen ja Kiian tikkujen vetäjät näyttivät kauhistuneilta, nämä kun ovat uusimpia tulokkaita ja ehkä jopa sieltä pahimmasta päästä. Tallitytöt eivät olleet niin innokkaita aikoinaan kun kaksikon talliin toin, eikä into ole vieläkään syttynyt!

Saatoin kuitenkin ottaa Kiian tämän aamuisen taluttajan tuskan pois; kerroin ottavani tamman töihin tänä aamuna, ja tytön katse oli täynnä kiitollisuutta kun huoli pyyhkäistiin pois, mutta samalla vahingoniloinen muiden tallityttöjen puolesta. Putsasin kenkäni sillä aikaa kun odotin Kiian syövän loppuun, kunnes otin tämän käytävälle. Harjasin tamman nopeasti ja karjuin tälle kun tämä yritti näykkiä. Ei sillä että se pidemmän päälle toimii, mutta ainakin tamman saa pari ensimmäistä kertaa hämmennettyä! Kilpailuissa Kiia on pärjännyt loistavasti, mutta välillä täytyy ottaa vähän kotitreenejäkin. Varustoin tamman tottuneesti välittämättä tamman irvistelyistä ja nopeista jaloista jotka kävivät välillä vähän liian lähellä varpaitani... Lopulta tamma oli valmis, ja menimme kentälle.

Emme tehneet mitään erikoista; alkulämmittelyiden jälkeen teimme siirtymisiä ja temponvaihteluita sekä käynnissä että ravissa. Kiia kuunteli ja keskittyi, välillä viskoen päätään kun kiristin ohjasta hieman liian kovaa. Laukkatyöskentely ei sujunut tänään aivan niin hyvin ja pelkäsinkin tamman ontuvan, mutta vasemman takajalan lihakset olivat vain jumissa ja siksi laukka ei ollut niin sulavaa kuin yleensä. Keskityinkin sen venyttämiseen loppuajan tekemällä taivutuksia ja käännöksiä, ja hain pitkää askelta ravissa. Ratsastuksen jälkeen soitin vielä hierojan katsomaan tamman jalkaa. Tallin eläinlääkäri Saana saapui paikalle nopeasti, tämä kun toimii hierojana pienempiin tapauksiin. Suurempiin hierontaprojekteihin kutsun sitten hieroja-koulutuksen saaneen henkilön. Saana katsoi hieman epäillen Kiiaa, mutta meni kuitenkin takajalan luo varmuudella ja vältteli Kiian kavioita.

Hieronnan kohteeksi joutui tosiaan takajalka ja hieman selkä, sekä kaulaakin avattiin vähän hieronnalla. Loppuajasta Kiia ei enää jaksanut kiukutella ja näytti vähän nauttivankin, vaikka ei tietenkään halunnut meidän saada tietää että tämä tästä nautti! Kiitin Saanaa ja tämä pääsi omille teilleen. Kiian vein tarhaan, jossa olikin päivällisen aika. Kiukutellen tamma ravasi heinäkasalle häätäen samalla pari muuta pois, ja alkoi ahmia heinää. Itse menin keräämään tavarani pois tallin lattialta ja menin toimistooni tekemään paperitöitä; paperipinot kun ovat kasvaneet huolestuttavasti viimeaikoina taas!

24.10.2016, Jos joku onnistuu pilaamaan hyvän päivän, on se Kiia
Yleensä valittelen siitä miten Rarus on rasittava ja hermoja raastava ori. Tämän kanssa mikään ei ole helppoa, ja tämä on jatkuvasti karkaamassa ja levittämässä kaaosta ympäri tallia. Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin Kiia, tallin upea ja siro pieni tamma. Ei saa kuitenkaan antaa ulkomuodon hämätä, sillä tämä kaunokainen on yhtä häijy ja saa välillä Raruksenkin tempaukset näyttämään pieniltä. Tänään oli yksi niistä päivistä, kun Kiia nousi ylivoimaisesti ykköseksi ”Tallin kamalin hevonen” -listalla.

Olin juuri matkalla kotiin rentouttavalta maastoretkeltäni Theon kanssa. Olimme olleet Metsälammen ratsutallin järjestämällä Roosanauhamaastoretkellä, johon oli osallistunut lähes viisikymmentä ratsukkoa! Maasto oli ollut upea, seura mahtavaa ja Theo loistava reissukumppani. Tämä hyvä fiilis ja onnellisuus kuitenkin hävisivät heti, kun jouduin tekemään äkkijarrutuksen keskellä ajotietä seisovan hevosen! Theo ei varmasti arvostanut äkkijarrujani trailerissa, ja nousin autosta äkkiä tajutessani tämän olevan Kiia, joka seisoi keskellä tietä. Tervetuloa vain minulle kotiin, niinpä niin.

Menin ulos, ja huomasin Kiialla olevan varusteet päällä. Ohjat roikkuivat melkein maassa, ja toinen jalustimista oli lentänyt satulan yli toiselle puolelle. Hengitin pari kertaa syvään, ja aloin houkutella Kiiaa lähemmäs. Tamma katsoi minua korvat höröllä, kuin utelias varsa, mutta tiesin tamman lähtevän minä hetkenä hyvänsä pakoon. Niinpä käänsin selkäni tammalle, ja jäin paikoilleni. Aloin ajattelemaan kaikkea muuta kuin Kiiaa, kaivoin jopa kännykän taskustani ja laitoin nopean viestin tallityttöjeni chat-ryhmään kysyäkseni, kuka ratsasti Kiialla ja miksi tämä on nyt vapaana ja seisoo keskellä ajotietä 100 metriä tallista. Ja tietysti kysyin, ovatko kaikki kunnossa, kuulostaakseni edes jotenkin empatiakykyiseltä.

Takaani alkoi kuulua askelia, ja niiden perusteella Kiia ei ainakaan ontunut. Käynnissä siis... Täytyypä tilata hieroja paikalle, Kiian tapaisen hyvän (kalliin) tamman terveydellä leikkiminen olisi vain tyhmää. Ja tulisi kalliiksi tallille. Keskittyessäni hieronnan miettimiseen en kuitenkaan kuullut Kiian olevan jo aivan selkäni takana, ja sain näykkäisyn keskelle selkää! Kiljahdin kivusta, käännyin nopeasti vain nähdäkseni Kiian kääntyvän ja laukkaavan pois. Huoh, juuri sitä mitä kaipasinkin... Kipeän selkäni kanssa menin takaisin autoon, ja ajoin tallille varoen mahdollista puskista pomppaavaa tammaa. Ajoin pihalle, sammutin auton ja menin kuuntelemaan tallityttöjen raportin. Kuulemma Kiia oli äsken laukannut pihan poikki ja oli nyt JOSSAIN. Kiitos taas tallitytöt.

Käskin laittamaan Theon karsinaan ja antamaan iltaruuat, ja menin itse talliin hakemaan kauroja ja porkkanoita. Lähdin kävelemään kohti kenttiä ja maneesia, jossa tamma saattaisi luurata. Kurkin myös matkalla toisten hevosten tarhoihin josko Kiia olisi karannut sinne. Kauraämpärin ravistelu kyllä herätti mielenkiintoa kaikissa hevosissa, ja nämä kerääntyivätkin nopeasti aidalle notkumaan. En piitannut yleisöstä, vaan jatkoin mustan paholaisen metsästämistä. Mietin jo, pitäisikö minun hakea yksi nössöistä oreistani narun päähän ja käyttää sitä houkuttimena. Kiia nimittäin tykkää tulla kiusaamaan heikompiaan. Säästin tämän idean kuitenkin myöhempään.

Puolen tunnin talsimisen jälkeen olimme tehneet tallityttöjen kanssa toimintasuunnitelman, ja myös lähitalleille oli ilmoitettu mahdollisesta pihoilla juoksentelevasta pirusta. Tämä oli kuitenkin aivan turhaa, sillä juuri silloin kuului kamaa ryskettä ja hevosten kiljuntaa yhdestä oritarhasta! Riensimme katsomaan mitä siellä oikein tapahtui, ja laitoin tarhan suuren valon päälle valaisemaan. Siellä oli Kiia! Kiusaamassa Patea!! Tallin raukkisoria joka ei osaa laittaa vastaan... Hyppäsin aitojen välistä, huusin tallitytöille, että menevät aidan aukon kohdalle estämään hevosten karkaamista (ostat huippukalliin huippuesteratsun, joka sitten hyppää aidan LÄPI...) ja menin nappaamaan Kiiasta kiinni viuhuvien takajalkojen ja hampaiden sekaan. Kai sitä on hullumpiakin asioita tullut tehtyä joskus.

Riuhtaisin Kiian irti Patesta, ja talutin kohti oritarhan porttia. Joe ja Wandal katsoivat minua ihmeissään, ja sitten kauhuissaan Kiiaa joka yritti hyökätä näiden kimppuun. Tiukalla karjaisulla Kiia kuitenkin jätti aikeensa ja seurasi minua korvat luimussa. Laitettuani Kiian karsinaan ja saatuani varusteet pois aloin miettimään, että millainen hirviö minun pitää oikein olla, kun saan tällaisen paholaisen kurin alle. Tai no, ehkä on ihan hyvä, etten tiedä vastausta siihen kysymykseen.