Chronos


Kuvat © Beate Langels

    Virtuaalihevonen     Chronos, "Kromi"     Koulutustaso
    Rotu     Suomalainen puoliverinen         » kouluratsastus     Vaativa B
    Rekisteritunnus     VH16-031-0896         » esteratsastus     150cm
    Syntynyt, Ikä     26.10.2016, 3v (3v. 12.12.2016)         » maastoesteet     130cm
    Väri, Sukupuoli     Ruunikko, Ori
    Säkäkorkeus     175 cm     Omistaja     Ziki VRL-05965
    Painotuslaji     Estepainotteinen     Kasvattaja     Evelina Kettula, VRL-03745

Ikääntyminen

3v. 12.12.2016
4v. 12.01.2017
5v. 12.02.2017

Historia

Chronos on toisen kreikan mytologisen hahmoni jälkeläinen, nimittäin Tartaruksen. Haaveenani on luoda sukulinja kreikan mytologisten hahmojen mukaan nimettynä, ja Chronos on ensimmäinen polvi tulevalle linjalleni.

Eepu tarjosi tammaansa Payloria Tartarukselle ehdoilla, että varsa menee sitten myyntiin tai tulee minulle. Muistan Paylorin vuosien takaa EV:n tilaisuudesta ja ihastuin tammaan jo silloin, eli kovin kauaa ei tarvinnut pohtia, josko suostun tähän tarjoukseen. Niin saatoimme Paylorin ja Tartaruksen yhteen, ja syntyi Chronos. Kromi on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin Tartarus tai Paylor, ja olemmekin vitsailleet, että ehkä ori vaihtui kesken kaiken. Tai Kromissa on oikeaa titaani-verta! Joka tapauksessa ori on ollut yllätyksiä täynnä jo varhaisessa elämässään, ja hämmentänyt kanssaihmisiään.

Kromi vietti ensimmäiset kuukautensa eepun tallilla Paylorin suojissa, ennen kuin tämä vieroitettiin emästään ja nuori poika saapui Brentwoodiin kasvamaan isänsä kanssa. Eepu kuvaili oria yhtä ystävälliseksi kuin isänsä ja emänsä ovat, kuin myös rohkeaksi ja energiseksi. Vieraillessani tallilla tämä kyllä kuvasi oria paremmin kuin täydellisesti, ja kotimatkalla olin jo suunnittelemassa orin saapumista tallille ja pohtimassa suuren suuria kenkiä, joita tämän pienen varsan odotetaan täyttävän.

Luonne

Toisin kuin nimi antaisi olettaa, Kromi ei ole lainkaan metallin värinen. Ei edes metallin hohtoinen. Tämä on perus ruunikko, joskin varsin komea sellainen vaikka itse sanonkin! Kromi on ensimmäisistä askelistaan lähtien ollut kaikille ystävällinen, jonka poika on onnekseni perinyt vanhemmiltaan. Tämä on ehdottoman rohkea, ja on esimerkiksi ensimmäinen tutkimassa uutta vesiastiaa tarhassa (samalla kun Theo ja Rino juoksevat kilpaa The Hevosia Syövää Saavia). Kromin kanssa ei ole ollut hankaluuksia kuin ruuan kanssa; tämä piirre on peritty isältä. Ori on ihan mahdottoman ahne, eikä kamalasti jää kyselemään saako aloittaa syömisen tai saako repiä takin taskun irti namien toivossa (”Ai, ne olivat sittenkin avaimet, no, sori, vahinko!”).

Karsinassa Kromi ei oikein tahtoisi asettua aloilleen ja paikalleen, ei ainakaan niin kauan kuin tallissa jotain tapahtuu. Tämän takia tämä on parkkeerattu tallin kauimpaan ja hiljaisimpaan nurkkaan, jossa ei tapahdu koskaan mitään. Edes harjatessa ori ei oikein malttaisi vain olla ja nauttia, vaikka onhan se ihan kivaa koko ajan seurata oria ja sen liikkeitä. Ollessaan kiinni käytävällä ori on edes hieman aloillaan, joten kavioiden puhdistaminen on edes jotenkin mahdollista. Eläinlääkäri ja kengittäjä ovat hyviä kavereita Kromin kanssa, ja kun on ollut erityisen hankala asiakas (krhm, Rarus...) tuodaan Kromi hieman rauhoittelemaan tilannetta (ja hermoja). Sekä eläinlääkärimme kuin kengittäjämme ovat erittäin ammattitaitoisia, eihän sitä voisi suvaita, etteivät he enää suostuisi tulemaan meidän tallille hankalien asiakkaiden vuoksi!

Taluttaessa Kromi on helppo ja leppoisa, vaikka keväisin ensimmäisten ruohotuppojen ilmaantuessa täytyy hieman olla tarkkaavaisempi. Tämä kun saattaa syöksähtää syömään, mutta tiukalla kiellolla pysyy (useimmiten) hallinnassa eikä karkaa. Tarhassa Kromi tulee hyvin juttuun kaikkien kanssa, vaikka haluaisikin koko ajan vain leikkiä kaikkien kanssa. Siksi Kromi on asetettu nuorien poikien tarhaan, jossa sillä on edes mahdollisuus löytää joku leikkikaveriksi! Tammojen kanssa Kromi ei käyttäydy mitenkään ihmeemmin, vain kiiman aikaan saattaa osoittaa jotain mielenkiintoa toista sukupuolta kohtaan.

Ratsuna Kromi on loistava, ja Kromi onkin yksi ylpeyden aihe ja aina näytillä, kun joku Brentwoodiin tulee tutustumistarkoituksessa. Askeleet ovat yhtä pehmeät ja lennokkaat kuin isällään, vaikka tämä onkin selvästi korkeampi ja lyhytselkäisempi kuin isänsä. Kromin koko ei kuitenkaan estä tätä olemasta mahdottoman nopea ja vikkelä jaloistaan, ja se on varmasti englantilaisen täysverisen veren ansiota. Kromi kun on enemmän englantilainen täysverinen kuin puoliverinen suvun puolesta, ja se näkyy vauhdissa ja ketteryydessä.

Etenkin esteillä Kromi on upea näky; mahtavat hypyt hienolla tekniikalla, komea laukka ja täysi keskittyminen tekemiseen. Ori vaatii kyllä myös tukea ratsastajaltaan, eikä tämä ole lainkaan automaatti ratsastaessa. Ratsastajan on tärkeä pystyä tukemaan oria etenkin vaikeammissa paikoissa, ja esimerkiksi mitä tiukempi käännös niin sen enemmän ratsastajan on oltava läsnä. Uusintaradoilla tämä tulee erityisen hyvin esiin. Kromi tuo kyllä oman tekniikkansa ja nopean vauhtinsa peliin, mutta ratsastajan on pidettävä huoli askeleiden asettumisesta oikealle ponnistuspaikalle ja tarjottava riittävän suoria reittejä.

Kouluratsastus ei ole niinkään Kromin juttu, vaikka osaakin erittäin pitkälle eri kouluratsastusliikkeitä. Tällä on hienot liikkeet, ja kuuntelee ratsastajaa. Myös kouluratsastuksessa Kromi vaatii ratsastajaltaan hyvää keskittymiskykyä, sillä ori ei anna mitään ilmaiseksi. Tekemistä on tarjottava ja upeita liikkeitä on vaadittava. Lisäykset ja taivutukset ori suorittaa komeasti, mutta vaihdoissa orilla on ollut usein ongelmia. Ratsastajan on oltava hyvin tarkka apujensa kanssa, eikä hämmentää epäselvillä ohjeilla. Oikean ratsastajan ja tuulen suunnan kanssa Kromi näyttää kuuluvan kouluradalle esteviidakon sijaan, mutta Kromin sydän kuuluu silti esteille.

Maastossa Kromi on laiska löntystelijä, niin yksin kuin seurassa. Tosin, heti kun aletaan keräämään ohjia, ratsastajan energia nousee, on ori jo nostamassa laukkaa, vaikka tarkoitus oli ottaa ori kasaan vastaantulevan auton vuoksi. Ravia ei ole edes olemassa Kromille maastossa, vaan se on joko käynti tai kiitolaukka pitkin teitä ja peltoja. Kromi on kyllä aivan mahtava ratsastaa esimerkiksi syksyn sänkipelloilla. Ori on niin läsnä ja onnellinen, että sitä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle itsekin! Ori nauttii laukkaamisesta, ja mitä kovempi vauhti sen onnellisempi poika. Kovin paljoa ei kuitenkaan kannata laukata, sillä Kromi kuumuu nopeasti. Tai jos laukkaa, kannattaa antaa Kromille jotain tekemistä päättömän laukan sijaan! Yksi hyvä tekeminen on maastoesteet, jossa Kromin on pakko keskittyä. Siinä yhdistyy vauhti ja esteet, kaksi asiaa joita Kromi rakastaa yli kaiken. Tai no, ruokaa tämä rakastaa kyllä myös yli kaiken. Myös tässä lajissa vaaditaan ratsastajalta paljon, nimittäin hyviä käsilihaksia Kromin painaessa ohjaa vasten haluten laukata kovempaa sekä nopeaa reaktioaikaa, sillä, noh, maastoesteillä ei oikein voi vain hengailla ja katsella auringonpaistetta.

Kilpapaikalla Kromi on rauhallinen oma itsensä, eikä hermostu edes suuresta hevosmäärästä. Lämmittelyissä ei ole edes mitään erityistä huomioitavaa, kunhan herättelee orin ja muistaa olla orin tukena, kun sitä vaaditaan. Kromi onkin aivan mahtavaa kilpaseuraa, ja taitaa olla koko tallin helpoin kilpakumppani. Kilparadalla Kromi saattaa alkuun hämmentyä ihmismäärästä laidoilla, mutta kun päästään alkuun ja ratsastaja muistuttaa olemassaolostaan, keskittyy Kromi taas tehtävään ja tekee parhaansa. Edes kuljetuksen kanssa Kromi ei ole hankala, vaan kun hieman ravistelee heinäpussia trailerissa, menee Kromi sinne itsestään.

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Tartarus KTK-II ERJ-I YLA1
fwb, rn, 169cm
ii. Roman Reloaded
fwb, rn, 170cm
iii. Icaros BOM xx, rn, 171cm
iie. Shake Your Bon Bon fwb, rn, 169cm
ie. Hai Yeh Maya
fwb, rn, 169cm
iei. This Ole Boy fwb, rn, 171cm
iee. Tattoos On This Town hann, k, 167cm
e. VIP MVA Fn, PP-MVA, PKK-V Paylor KTK-II
xx, rnvkk, 161cm
ei. Peek-a-boo!
xx, vkk, 163cm
eii. Pelegria xx, vkk, 166cm
eie. Halloween Night xx, rt, 160cm
ee. Taylor
xx, vkk, 160cm
eei. Checkmate xx, trt, 164cm
eee. Dreamer xx, rt, 158cm

isälinja Tartarus     emälinja Payton

Jälkeläiset

Kromi on tarjolla jalostukseen 3 vuotiaana.

Kilpailut

ERJ sijoituksia 14 kpl

05.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/40
06.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/40
07.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/40
07.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/40
09.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/40
11.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/38
11.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/38
14.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/30
15.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/38
17.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/38
17.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
19.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
19.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/38
20.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/38

KERJ sijoituksia 3 kpl

03.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC4 - 6/36
06.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC4 - 6/36
08.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC4 - 3/36

Tarinoinnit Kromin elämästä

Päiväkirjamerkinnät 3 kpl

06.11.2016, Treeniä irtohypytyksen parissa
Ollessani valmis Saken kanssa annoin ohjat Jessicalle samalla kun määräsin Ellan ja Roosan vaihtamaan esteiden järjestystä irtohypytyskujaa varten. Tämä olisi hyvää harjoitusta Estevarsojen laatuarvostelua varten, jonne ori pääsisi ollessaan kolmen tai neljän vuoden vanha. Nyt parivuotiaana Kromi ei mielestäni ole vielä tarpeeksi valmis laatuarvostelua varten. Aloin juoksuttamaan tätä upeaa varsaani, ja Kromi oli juuri niin komea liikkeiltään kun muistinkin. Kävelytin ja juoksutin oria ravissa ja laukassa jonkin aikaa, kunnes päästin tämän vapaaksi koko maneesille. Siellä ori sai tutustua kujaan hieman.

Kohta kutsuin orin luokse ja tämä jopa saapui namien avustuksella. Tästä tulisikin helppoa, jos saisin Kromin tulemaan aina kutsusta luokse. Ja pitihän sitä yrittää! Ensimmäiset esteet olivat 30 cm korkeat kavaletit, jolle lähetin Kromin. Tämä juoksi kujalle innoissaan, ja hyppäsi esteet yksitellen. Tämä laukkasi ulos kujalta, ja huusin Kromia nimeltä. Tämä ei ollut kuulevinaan, mutta huusin uudestaan kun ori pysähtyi maneesin toiseen kulmaan. Laitoin käden taskuun ja kaivoin sieltä namit, joka ilmeisesti oli sen verran houkuttelevaa, ettei Kromi pystynyt vastustamaan! Tämä lähti kävelemään luokseni, ja ravasi viimeiset kymmenen metriä. Annoin Kromille namit, samalla kun otin riimusta kiinni. Tallitytöt olivat nostaneet esteitä sillä aikaa puoleen metriin.

Lähetin Kromin uudestaan kujalle, ja tällä kertaa ori joutui nostamaan jalkojaan hieman enemmän ja ehkä jopa hieman hyppäämään! Tällä kertaa Kromi katsoi myös suoraan minuun laukatessaan kujalta, ja laitoin heti käden taskuun vetäen namit esiin. Kromi lähti laukkaamaan kohti, ja vaihtoi puolessa välissä raviin. Annoin Kromille herkut, ja lähetin uudestaan kujalle. Seuraavaksi Kromi saikin hypätä 70cm korkeita esteitä, ja ori tuli todella hienosti luokseni - lähti tulemaan kohti jopa ennen, kuin käteni oli taskussa! Fiksu nuori poika.

Käskin tallityttöjen korjata esteet pois, kun itse lähdin kävelyttämään varsaani maastoon. Kromista tulee vielä jotain upeaa, siitä olen varma!

19.11.2016, Uusia juttuja juoksuttaessa
Tällä kertaa Kromi ei tullut vastaan tarhalle, kuten kun olin hakenut Muron. Tämä oli jossain kauempana riehumassa Theon kanssa, ja jäin kiinnostuneena seuraamaan tätä ”tappelua”. Kromi on kasvanut hurjasti, parivuotias pojan kloppi on alkanut ottaa selvästi vanhempia hermoille. Theo on hieman leikkimielisempi ja jaksaa riehua kakaran kanssa, mutta tässä vaiheessa Theolle oli selvästi jo alkanut riittää ja tällä oli hieman rajummat otteet. Pian Theo tajusi minut portilla, ja lähti ravaamaan kohti luimistellen Kromille. Ehkä Theo tiesi, että olin tulossa viemään Kromia treeneihin ja pelastamaan tämän. Pian Kromikin tajusi minut, ja tämä kakara tuli heti innoissaan kertomaan minulle leikistään iloisesti pöristen. Laitoin Kromille riimun päähän, ja annoin kaikille paikallaolijoille porkkanat. Taluttaessani Kromia kohti tallia näin, että Theo meni selvästi kiitollisena ja helpottuneena piehtaroimaan ja nauttimaan pienestä hetkestä ilman riiviötä.

Kromi taas oli täynnä virtaa ja mietin, miten päivän ratsukoulutus mahtaisi mennä. Olemme laittaneet Kromille suitsia päähän jo jonkin aikaa ja satulakin on käynyt selässä, mutta tänään olisi tarkoitus juoksuttaa oria satula selässään. Tallityttöjen kanssa olemme myös sopineet, että piakkoin alkaisimme kouluttaa oria siihen, että juoksutan tätä joku tytöistä selässä. Menimme talliin, jossa ori sai jäädä kiinni käytävälle, kun itse hain harjat ja varusteet. Kromi on yllättävän rauhallinen hengailija eikä niin kärsimätön, kun muut nuoret ovat yleensä olleet. Myös harjaaminen sujui hyvin, poika ymmärtää jo sen pointin eikä yritä vain kiemurrella ulos tilanteesta. Ehkä jopa oppinut nauttimaan harjaamisesta!

Suitsia laittaessa otin porkkanan käteen, ja asetin kuolaimet myös porkkanakädelle. Tällöin kun Kromi otti kuolaimet suuhunsa, tämä sai myös pienen kannustimen ja herkun! Olemme alkaneet myös käyttää suitsia turpahihnalla, kun jätimme sen pois ensimmäisistä treeneistä. Odotin kuitenkin, että Kromi oli syönyt herkkunsa, ennen kuin laitoin hihnan kiinni. Satulan olen asettanut varoen orin selkään, mutta alkanut siirrellä tätä ja asettelemaan hieman ronskimmin. Tällöin ori tottuu, että satula ei satu tai ole epämukava, mutta että sitä asetellaan ja siirrellään tarpeen vaatiessa. Laitoin satulavyön kiinni ykkösreikiin, ja sitten suuntasin kohti maneesia.

Kävelimme Kromin kanssa ympäri maneesia alkuun, ja nuori ori seurasi mielenkiintoisena liikkeitäni. Vein aiemmin käytetyt tötsät pois, niitä emme nyt tarvitsisi. Sitten laitoin juoksutusliinan kiinni orin kuolaimiin välipalan avulla, ja aloitimme juoksutuksen. Olen juoksuttanut oria jo pari kertaa, joten tämä oli tuttu juttu orille. Tämä osaa myös jo väistää painetta ja onkin erittäin mukava käsitellä maasta. Annoin orin kävellä ensin, ennen kuin nostin ravin. Tämä ravasi kauniisti ja hillitysti, mutta en vaatinut mitään ylimääräistä. Testasin myös orin hereillä oloa tekemällä voltin orin kanssa liikkumalla itse kohti orin peräpäätä pitäen kuitenkin painopisteen koko ajan samassa kohtaa. Tämä oli hyvinkin hereillä, ja teki voltin, kuten pyysin. Kun tämän tahti nopeutui, asetin painopisteen hieman orin eteen ja tämä hidasti vauhtia heti. Tyytyväisenä tästä otin orin luokseni ja vaihdoimme suuntaa.

Teimme samoja harjoitteita myös tässä suunnassa. Lopulta otin orin jälleen luokseni ja laskin jalustimet roikkumaan orin sivuille. Tätä emme ole ennen tehneet. Ensin käynnissä ja lopulta ravissa testaisin tätä. Ehkä laukassa, jos Kromi on rauhassa eikä häiriinny jalustimista. Ja mitä vielä! Ori oli alkuun hämmentynyt kylkiä vasten poukkoilevista jalustimista, mutta oli kuitenkin hyvin kuulolla eikä reagoinut lopulta ollenkaan jalustimiin. Myös laukassa ori jatkoi matkaansa tasaisesti molemmissa suunnissa hämmentymättä jalustimista. Tyytyväisenä ja innoissani otin orin ravin kautta käyntiin, ja lähdin kiertämään maneesia käynnissä. Hymyillen vein orin tallin kautta tarhaan käveltyämme loppukäynnit ja mietin, mitä kaikkea orista saattaa vielä tulla tällaisen kuuliaisuuden myötä.

30.12.2016, Jumeja ja huoltoa
Wendin jälkeen oli aika ottaa Kromi-poika treeniin. Kromin kanssa olemme kehittyneet huimasti, olemme käyneet kilpailemassakin hyvällä menestyksellä! Enimmäkseen olemme pysyneet kotitallissa kilpailemassa, mutta myös reissanneet toisille talleille kilpailemaan. Kromi on sopeutunut erittäin hyvin tähän eikä stressaa kuljetusta tai muuttuvaa ympäristöä lainkaan. Hain orin tarhasta ja toin käytävälle, johon olin jo asettanut kaikki varusteet ja harjat. Otin orilta loimen pois ja aloin harjaamaan.

Kun olimme valmiit, talutin orin maneesiin. Nousin orin selkään ja aloitimme lämmittelyt. Orilla on ollut hieman enemmän jumia oikealla puolella, ja hierojamme onkin antanut ohjeeksi treenata enemmän sitä puolta ja olla erityisen tarkka lämmittelyissä. Niinpä tein erityisen pitkät lämmittelyt käynnissä ja ravissa pitäen huolta taivutuksista ja käännöksistä niin, ettei ori päässyt luistamaan tehtävistään vaan joutui suorittamaan liikkeet loppuun saakka. Lopulta Kromi tuntuikin paljon taipuisammalta ja pehmeämmältä, kun olimme jumpanneet puolen tunnin ajan eri tehtävien parissa.

Olin tyytyväinen orin työskentelyyn, joten päätin lopettaa tähän. En ole myöskään huolissani tulevasta estevarsojen laatuarvostelusta, otan hierojan tsekkaamaan orin vielä pari viikkoa ennen laatuarvostelua katsomaan mahdollisia jumeja. Liike näytti tänään puhtaalta, ja täytyy vain katsoa, että ori oppii kantamaan itseään oikein ja käyttämään lihaksiaan oikein kasvaakseen tasapainoisesti ja välttääkseen jumeja. Treenien jälkeen ori pääsi takaisin tarhaan riekkumaan muiden orien kanssa, juuri sopivasti ennen kuin piti alkaa jakaa päiväheiniä.