Spiky Scorpion

     
Kuvat © Beate Langels

    Virtuaalihevonen     Spiky Scorpion "Sara"     Koulutustaso
    Rotu     Suomalainen puoliverinen         » kouluratsastus     Vaativa B
    Rekisteritunnus     VH15-031-0710         » esteratsastus     150cm
    Syntynyt, Ikä     29.02.2015, 3v. (4v. 29.06.2015)         » maastoesteet     130cm
    Väri, Sukupuoli     Tummanruunikko, Tamma
    Säkäkorkeus     163 cm     Omistaja     Ziki VRL-05965
    Painotuslaji     Estepainotteinen     Kasvattaja     Sakari Koivisto evm

Historiamme

Etsinnässäni oli nuori puoliveritamma, josta saisin tulevaisuudessa Brentwoodiin hienon kilpahevosen ja myöhemmässä elämässään upean jalostustamman. Etsintäni olivat jatkuneet jo jonkin aikaa, kun tieni johti Sakari Koiviston tallille. Tämä on lähettyvillä sijaitseva talli, jossa olen aina välillä käynyt katsomassa, josko siellä olisi mukavia hevosia ostaa. Tähän asti ei ollut löytynyt hevosta tältä tallilta, mutta toisin kävi tänään.

Sakari on hieman vanhempi mies, ja tällä on aina ollut hieman kovempi tyyli kouluttaa hevosia. Tämä taitaakin olla syy, ettei minulle ole löytynyt mieluista hevosta häneltä. Oma koulutustyylini kun on hieman pehmeämpi. Menimme tarhalle, jossa myytävät nuorukaiset olivat. Yhteensä tammoja oli kolme, viereisessä aidassa oli kaksi oria riekkumassa toistensa niskassa. Orit eivät tällä matkalla kiinnostaneet, joten pyysin nähdä tammat yksitellen.

Juoksutin jokaista tammaa yksitellen kentällä; ensin oli kaunis holsteiner Kira, joka liikkui kauniisti ja tällä oli myös upea rakenne. Jouduin kuitenkin antamaan ohjeet todella selvästi, ja tamma tuntui olevan jotenkin flegmaattinen eikä yhtään innoissaan. Toisena kokeilin suomalaista puoliveristä Käpyä, joka taas oli erittäin reipas! Rakenne ei ollut parhaimmasta päästä, muuta eipä se niin haittaa kunhan ponnua löytyy. Tämä tulee myös hyvästä suvusta. Kolmantena juoksutukseen tuli Sara. Tämä oli erittäin herkkä, liikkui pienimmästäkin avusta, mutta ei kuitenkaan ollut arka tai helppo. Rakenne oli kuitenkin kohdillaan, samoin kuin suku. Siksipä pyysin ratsastaa sekä Kävyllä että Saralla.

Käpy on jo viisivuotias, ja on ollut ratsukoulutuksessa hieman kauemmin. Tämän reippaus juoksutuksessa ei kuitenkaan näkynyt ratsastaessa, ja tämä vaati todella vahvat avut. Vaikka hevonen muuten oli kiva, meillä ei vain kemiat kohdannut, enkä halua tallille hevosta vain täyttämään karsinapaikan. Seuraavaksi ratsuksi tuli Sara, joka on vasta kolmevuotias. Tällä on ratsastettu vain muutaman kerran, eikä tämän kehitykseen ole muutenkaan oikein koskettu. Ja Saran kanssa nappasi. Tämä tiesi heti, mitä halusin, liikkui kevyesti ja pysyi koko ajan hallinnassa. Ja silloin tiesin, että Sarasta tulisi uusi tähtitammani.

Luonne

Spiky Scorpion, eli tutummin Sara, on hieno suomalainen puoliverinen tamma. Heti sen jälkeen kun tamman löysin, on tiemme alkanut upeasti. Yhteistyö sujuu todella hyvin, Sara on herkkä ja kuuntelee apuja, mutta ei kuitenkaan ole nössö joka vain kuuntelee omistajaansa sokeasti. Tietenkin tammalla kuuluu olla myös tamman piirteitä! Eli pieniä jääräpäisyyksiä löytyy myös, mutta eipä sen niin väliä. Tämä on kuitenkin hieno tamma, joka pitää huomiosta ja rapsutuksista. Uusia ihmisiä kohtaan tamma osaa olla hieman epäluuloinen, mutta tutustumisen jälkeen Sara muistaa sinut kyllä.

Hoitaessa Sara jaksaisi olla vaikka kuinka kauan, ja nauttii harjauksesta ja puunauksesta. Mahan alunen on tammalle hieman arka paikka, mutta pehmeällä harjalla sen saa harjattua helposti. Kaviot tamma antaa nostaa hyvin, eikä varustoimisessakaan ole useimmiten ongelmia. Välillä saattaa tulla känkkäränkkä-kohtaus, jolloin satulavyötä ei saisi yhtään kiristää eikä suutakaan voi kuolaimia varten avata. Mutta näistä on usein päässyt yli odottamalla kärsivällisesti. Taluttaessa Sara tulee hyvin perässä eikä lähde omille poluilleen haihattelemaan. Tarhassa Sara on rauhallinen ja kaikkien kaveri, ei pyri pomoksi, mutta ei myöskään anna kenenkään kävellä ylitseen. Eläinlääkäriä ja kengittäjää kohtaan Sara oli aluksi epäluuloinen, mutta on ajan saatossa tottunut näihin jo hieman.

Ratsuna Sara on kevyt ja helppo hallita. Tämä ei testaile ratsastajaansa, mutta tämän ratsastajan täytyy silti istua keskellä satulaa ja pitää tasapainonsa keskellä. Paino ei saa heitellä miten sattuu, nimittäin tällöin myös Sara alkaa kulkea miten sattuu. Ratsastajalta siis vaaditaan herkkyyttä ja hyvää istuntaa. Kouluratsuna Sara toimii hyvin, ja oppii nopeasti uutta. Tämä on selvästi perinyt isältään koululiikkeet, ja tämän isän suvussa onkin vaalittu näyttäviä liikkeitä ja notkeutta. Nämä ovatkin periytyneet Saralle, ja tätä on ilo ratsastaa koululiikkeitä harjoitellessa. Esteratsun puolet Sara taas on perinyt emältään, joka on ollut oikea tykki esteillä nuoruudessaan. Myös emän puolelta on tullut notkeutta, ja tiukoilla käännöksillä ja aikaa vasten ratsastaessa tästä on erittäin paljon hyötyä. Pienestä koostaan huolimatta Saralta löytyy uskomaton hyppyvoima, mutta ratsastajan on pidettävä huoli, että esteelle tullaan suoraan. Maastoesteillä tammalta ei puutu vauhtia, ja tämä antaakin aina kaikkensa kun maastoesteille päästään. Tamma on erittäin tarkka jaloistaan, joka maastoesteillä toimii paremmin kuin hyvin!

Sukutaulu

i. Poltergeist GER evm
holst, rt, 168cm
ii. Insane Indrik
holst, k, 175cm
iii. Mareikura bwp, k, 178cm
iie. Mishibizhiw of Meadow holst, rn, 163cm
ie. Taniwha
xx, rt, 167cm
iei. Kachina xx, rt, 172cm
iee. Teacup Terror xx, rt, 169cm
e. Black Scorpion evm
fwb, rn, 162cm
ei. Chilly Chimera
fwb, rt, 168cm
eii. Terrible Monster fwb, rn, 169cm
eie. Summertime Spirit hann, rt, 165cm
ee. Little Scorpio
fwb, m, 157cm
eei. Erinyes fwb, rn, 160cm
eee. Scorpio xx, m, 156cm

isälinja Poltergeist GER     emälinja Black Scorpion

Sukuselvitys

i. Poltergeist GER on 168cm korkea holsteiner ori. Tämä rautias ori on tuotu nuorena Saksasta Suomeen kilparatsuksi. Saksassa orilla olisi todennäköisesti ollut paremmat mahdollisuudet menestyä, mutta on ori Suomen maallakin pärjännyt kiitettävästi ja saanut mainetta ja kunniaa Pohjoismaisilla esteradoilla. Luonteeltaan ori on rohkea ja tarmokas, ja tällä on erittäin matkaa tavoittavat askeleet. Hyppytyyli on myös hyvä, mutta hypyt voisivat olla tekniikaltaan parempia. Siksi ori kilpailee lähinnä 120-130cm korkeilla radoilla. Tämä ei kuitenkaan ole periyttänyt huonoa hyppytyyliä, joten jälkeläisten emät on valittu tarkkaan jos varsaa on esteradoille suunniteltu.

ii. Insane Indrik on komea holsteiner ori, jolta löytyy jopa 175cm korkeutta. Komeutta korostaa vielä se, että ori on väritykseltään kimo. Näyttelyissä tämä on saanut mainetta hyvästä ja sopusuhtaisesta rakenteestaan, ja esteradoilla kuuluisuutta on tullut komeasta hyppytyylistä. Orilta löytyy ponnua korkeillekin esteille, mutta ratsastajan on oltava oikea. Orin menestyksen tappioksi koitui toiselle omistajalle myynti, jonka ratsastaja ei osannut käsitellä oria oikein. Tämä katkaisi orin voittoputken, eikä tämä ole enää päässyt samalle tasolle. Jälkeläisiä ori ehti saamaan muutaman kymmenen, ennen kuin tämä ruunattiin ja myytiin harrastekäyttöön pienemmälle tallille.

ie. Taniwha on pienemmältä tallilta kotoisin, mutta omistajan saadessa varsakuumeen, etsittiin tammalle yksi Saksan silloisesta parhaimmistosta ori. Tamma on 167cm korkea ja väritykseltään rautias. Omistajan ajatuksena oli saada varsasta supertykki esteille, jolta löytyy tamman nopeus. Varsa perikin emänsä vauhdin, komeat askellajit ja rähäjtävät lähdöt, mutta valitettavasti hyppytyyli oli hieman puolikas. Siksi varsa, nimeltään Poltergeist, myytiin pidemmälle. Taniwha ehti saamaan vielä toisen jälkeläisen ennen eläkepäiviään. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja kuin ihmisen mieli, ja olikin omistajansa ehdoton suosikki tamman viimeisille päiville asti.

e. Black Scorpion on Sakari Koiviston oma kasvatti, kuten myös Sara on tämän kasvatti. Tämä pieni ja ruunikko suomalainen puoliverinen on luonteeltaan hieman arka, mutta se näkyy vain vieraita ihmisiä kohtaan vierastamisena. Tamma on 162cm korkea ja estepainotteinen, ja hieman haastava ratsastaa. Tämän kanssa ei saa käyttää liian kovia otteita, mutta ei kuitenkaan siedä hissuttelua. Esteradoilla tamma on kilpaillut aluekilpailuissa 100-120cm tasolla, mutta omistaja ei ole kokenut tarvetta edetä kilpailuissa pidemmälle. Kouluradoilla tamman kanssa ollaan startattu Helppo A tasolla, jossa tamma on saanut kiitettävät pisteet. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, ja jokaisella jälkeläisellä on Scorpion-liite nimensä perässä. Black Scorpion tulee Scorpio-emälinjasta, ja onkin ensimmäinen varsa liitteellä Scorpion liitteen Scorpio sijaan.

ei. Chilly Chimera on hyvällä ja lihaksikkaalla ulkomuodolla varustettu rautias suomalainen puoliverinen. Orilla on vieläpä korkeat valkoiset sukat ja leveä piirto naamaansa koristamassa, joten ori on todella saanut kehuja ilmaantuessaan kilpapaikalle, näyttelykehään tai vain tallin pihalle tallityttöjen ihasteltavaksi. Tämä koulupainotteinen ori tuo Saran sukuun sulavia askeleita ja pehmeää ratsastettavuutta, ja orin kanssa kilpaillaan aina Vaativa A tasoisilla luokilla. 168cm korkea ori on oikean ratsastajan alla oikea unelma, mutta vääriä liikkeitä ori ei siedä ratsastajaltaan. Luonteeltaan ori on muutenkin tarkka, mutta ei kuitenkaan kohtuuton. Jälkeläisiä orilla on kahdeksan, mutta suosion noustessa jälkeläisiäkin tulee todennäköisesti tulossa enemmän.

ee. Little Scorpio on Scorpio-linjasta, jota tamman omistaja Sakari Koivisto on ylläpitänyt vuosien ajan. Musta, pieni 157cm korkea tamma edustaa suomalaisia puoliverisiä esteradoilla. Tamma on menestynyt kiitettävästi eri ratsastajien ensimmäisenä kilparatsuna, mutta on enemmin harrastehevonen. Tämä on periyttänyt kahdelle jälkeläiselleen tasaista luonnetta ja hyvää hyppytyyliä, vaikka ei itse sitä niinkään ole päässyt näyttämään. Laitumella tamma on senkin edestä saanut nauttia oloistaan, ja kun tallilla vielä oli leiritoimintaa, oli tamma ensimmäisenä valittu leiriratsuksi.

Jälkeläiset

Syntynyt Jälkeläisen nimi Isä Omistaja
01.06.2015 o. Foxino Whisper Foxfjäder Gabi VRL-12080
05.11.2016 o. Cinnamon Champurrado Brent Rarus Rawr! EV-II ERJ-II Liia VRL-11284

Kilpailut

ERJ sijoituksia 10 kpl

04.08.2015 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 6/62
05.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/40
09.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/40
10.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/40
11.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/30
12.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 3/38
14.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 2/30
18.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 1/30
19.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 4/30
20.12.2016 - Kutsu - ERJ - 150 cm - 5/38

KERJ sijoituksia 4 kpl

05.08.2015 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 2/36
07.08.2015 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 3/36
10.08.2015 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 2/38
10.12.2016 - Kutsu - KERJ - CIC3 - 5/39

Tarinoinnit Saran elämästä

Valmennukset, 0 kpl

Emme ole vielä käyneet valmentautumassa.

Päiväkirjamerkinnät, 1 kpl

29.05.2015, Saapuminen Brentwoodiin
Tänään olisi päivä, kun Sara vihdoin saapuisi Brentwoodiin! Tätä on jo jonkin aikaa odotettu nimittäin. Muutama viikko sitten olin käynyt kokeilemassa Sakari Koiviston tallilla muutamaa tammaa Brentwoodiin, mutta se oli vain Sara, joka todella sykähdytti. Sporttinen tamma jolta löytyy luonnetta, mutta ei kuitenkaan tule liittymään Brentwoodin riiviö-kerhoon.

Menimme aikaisin aamulla Sakarin tallille, jossa Sara odotti karsinassaan. Tamma otettiin käytävälle, paketoitiin loimiin ja suojiin, ja lopulta oli aika lastata tamma koppiin. Paperityöt oli jo kaikki tehty muuten, mutta kirjoitin vielä nopeasti nimen paperiin, että tamma todella oli nyt minun! Irene jäi hoitamaan maksupuolta, kun itse talutin tamman koppiin. Sara katsoi alkuun erittäin epäluuloisena koppia, ja pahaa aavistellen hidastin tahtia ja annoin tamman katsoa koppia rauhassa. Hetken kuluttua päätin, että nyt mennään autoon eikä enää ihmetellä, ja tamma seurasi yllättävän nätisti perässä. Ilmeisesti pieniä trailerikammoja Saralla on, mutta ei tämä tule estämään tulevaisuudensuunnitelmiani tamman pään menoksi.

Matka Brentwoodiin sujui rauhallisesti, juttelimme Irenen kanssa Saran koulutuksesta ja valmentamisesta. Tammahan on vasta 3-vuotias, niin kovinkaan paljon tämän kanssa ei ole vielä ehditty tekemään. Ratsukoulutusta on aloitettu, mutta ehdin ostaa tamman pois ennen kuin tämä on pilalle koulutettu. Ei sillä, ettei Sakari tiedä mitä tämä tekee, mutta parista kokeilemastani hevosista huomasin, että meillä on erittäin erityyliset koulutustyylit...

Brentwoodissa pakkasimme tamman ulos trailerista, ja vein tämän karsinaan. Siellä otin loimen ja suojat pois, ja annoin tamman tottua uuteen kotiinsa hetken aikaa. Myöhemmin samana iltana kävimme pienellä kävelyllä tallin ympäri. Kiertelimme tarhojen lähettyvillä, kurkkasimme maneesiin ja kentälläkin teimme pienen kierroksen. Sara oli erittäin ihmeissään, mutta kulki kuitenkin luottavaisena takanani. Tästä tammasta tulee vielä hieno kilpahevonen, se on varmaa!