Serpentard PB, KTK-II KRJ-I

              
Kuvat © Mary Baechler

    Virtuaalihevonen     Serpentard PB "Sero"     Koulutustaso
    Rotu     Holstein         » kouluratsastus     Grand Prix
    Rekisteritunnus     VH11-044-0260         » esteratsastus     120cm
    Syntynyt, Ikä     22.01.2010, 15v (3v. 22.02.2010)         » maastoesteet     90cm
    Väri, Sukupuoli     Ruunikko, Ori
    Säkäkorkeus     169 cm     Omistaja     Ziki VRL-05965
    Painotuslaji     Koulupainotteinen     Kasvattaja     Sacrificial & abyss., Skurvash

Hevoskantakirja 15.03.2015, 18 + 20 + 18 + 18 = 74p. KTK-II

KRJ Laatuarvostelu 20.12.2016, 8,5 + 40 + 25 + 20 + 14,5 = 108 p. KRJ-I

Luonne

Luonteeltaan Sero osaa olla todella ärsyttävä, itsepäinen ja ylimielinen. Jos se olisi ihminen, olisi se juuri niitä pleijeripoikia, joita kiinnostaa vain miltä näyttää ja kuinka monta naista on ympärillä. Eipä sillä, ihan hevosenakin ulkonäkö on kaikki kaikessa, vesilätäköt kierrellään, mutta muutaman kerran kuukaudessa pitää ottaa pienet mutahoidot. Turkki kiiltää ja tammoja riittää! Tosiaan, kuten arvata saattaa Sero harrastaa vain näitä yhdenyön suhteita (omistajien kauhuksi, Ties kuinka monen lapsen isoäitejä jo me olemme!), eikä halua sitoutua lainkaan. Onneksi tämä sopii tammoillekin, sillä jokainen on varmasti oikein otettu saadessaan kantaa ja kasvattaa tämän hienosukuisen ja miellyttävän (jos sille päälle sattuu) orin lasta.

Lisäksi Seron ominaisuuksia on ailahtelevaisuus ja jopa satunnaisesti käsittämättömän suuret määrät ystävällisyyttä. Silloin rapsutellaan ja hellitään oma-aloitteisesti hoitajaa vailla mitään kärttyisyyttä. Vihainen Sero ei kuitenkaan ole, se vain ei ole kaikkein kiltein hevonen. Sillä on valtava oma tahto ja se tuppaa helposti pomottelemaan toisia. Siitä johtuen ori on laumansa ehdoton pomo ja muilla ei ole asiaakaan tulla sille hyppimään silmille. Tämä tuottaa myös joskus ongelmia uusien hoitajienkin suhteen, mutta ihmisille se ei ole niin ankara kuin hevosille. Täten ihminen kyllä nousee arvojärjestyksessä korkeammalle jos vain on määrätietoinen ja tiukka. Lause "mitään ei saa antaa periksi" on hyvä muistaa käsitellessään tätä oria.

Käsiteltäessä Sero on suhteellisen helppo ja miellyttävä, vaikkakin hampaanjäljet on vähintään yhtä helppo saada takamukseensa kuin itse hoitotoimenpiteet. Eipä sillä, useimmiten hampaiden jälkien torjuminen on suhteellisen harmitonta, pitää vain olla tarkkaavainen ja seurata hevosen reaktioita. Seron harjaaminen on yksinkertaista, eikä erityistä muistettavaa ole. Mitään erityisen herkkiä paikkoja ei ole, mistä ori kutiaisi ja saisi uhittelemaan. Takaa ei kannata kiertää kuitenkaan, vaikka ori ei olekaan ketään potkaissut. Luonteeltaanhan Sero on melko äkkipikainen ja sitten harmittaa jos ori kerkeää jo pätkäistä. Suitsiminen on helppoa, pää ei nouse turhan korkealle ja suun saa helposti auki, ainakin pienen maiskuttelun avulla. Satuloiminenkaan ei tuota merkittäviä ongelmia vaikkei se Seron lempipuuhaa ole. Korvien luimistelu riittää tälle pojalle, vaikkei satulavyötä tarvitse silti riuhtaista kaikin voimin tiukalle.

Taluttaminen on melko perus orin taluttamista. Ei tule suurempia ongelmia, mutta tietenkin tammojen edessä pitää hieman koreilla ja steppailla. Kuitenkaan esimerkiksi ketjuja ei tarvitse välttämättä käyttää, sillä Sero ei ruukaa ryöstellä ja karata tammojen luokse vaikka tietenkin jokaisen nuoren pojan lempipuuhaahan se on.

Selkään nousun jälkeen alkaa mielettömät valtataistelut ja johtajuuden testaamiset, etenkin uudella ratsastajalla. Mitään ei haluaisi tehdä, mikään ei toimi ja mitenkään päin ei suostuta menemään. Kuitenkin, alkukriisien ja ratsastajan kohoaminen ylemmälle tasolle ratsastaminen on erittäin miellyttävää ja helppoa. Ori kunnioittaa ja reagoi pohkeesta hyvin. Sero on erittäin ohjailtavissa, kulmiin on helppo ratsastaa ja lyhennykset ja pidennykset onnistuvat helposti. Vaikka vauhti helposti nouseekin turhan reippaaksi, reagoi Sero hyvin pidätteisiin ja rauhoittuu nopeasti. Askeleet ovat näyttävät ja kun pään saa alas, on paljon helpompi istua alas. Laukka on pitkää ja liidokasta, oikea keinuhevonen! Alun jälkeen siis kaikin puolin miellyttävä ratsastaa ja kun ensimmäiset valtataistelut on käyty, riittää muotoon ja peräantoon saaminen pienet taivuttelut ja temmon vaihtelut.

Esteillä herra kiihtyy ja kuumuu helposti, sekä nuoruuden innostuksissaan saattaa heitellä muutamat ilopukit. Esteet hypätään korkealla ilmavaralla ja hieman liioitellusti. Kieltoja tulee vain harvoin, kuin myös ohimenemisiä. Aina yritetään hypätä parhaansa mukaan, vaikka joskus tulisikin puomi alas. Erittäin miellyttävä ja rehellinen nuorimies, vaikkakin hyppytyyli ei olekaan kaikkein kaunein.

Kouluratsastuksen suhteen ei ole ihme, että se on Seron lajipainotus. Herra on erittäin taidokas hevonen, jolta onnistuu GP tason liikkeet hyvin. Vaikka alkukiistojen jälkeen ori kulkee nätisti, tarvitsee hyvää taitoa saada hevonen kulkemaan vaativammalla tasolla. Askeleet ovat tosiaan lennokkaita ja laukka erittäin hyvää ja pyöreää. Jokaisessa askellajissa on helppo työskennellä ja Sero reagoi pienimmistäkin avuista helposti. Ori on herkkä ratsastaa ja laukankin saa ylle pelkällä istunnalla. Kouluratsastuksen suhteen tosiaan saadaan hyvät tulokset. Näyttävää ja kaunista ratsastamista, jolloin Sero liikkuu kuin ajatuksesta!

Kisoissa keskitytään täysillä suoritukseen, vaikkakin suurta päänvaivaa tuottavat orille myös tammat. Joskus tulee ongelmia päättää, kumpaan keskitytään enemmän, mutta ainakin tähän mennessä ratsastajan kuuntelu on voittanut tammat. Odottaminen tuottaa orille suurta tuskaa, kuin myös lämmittely. Sero haluaisi näes kovasti vain mennä ja mennä, eikä pidättäminen ja rauhassa meneminen sovi sen hermoille. Silloin saatetaan pomppia ja korskua nuorien, kokemattomien oripoikien tapaan. Kisahoitajalla pitää olla kokemusta, sillä kuitenkaan Sero ei ole kaikkein helpoimmasta päästä.

Vaikka luonnetta Serolla riittää, on se sisimmillään johtajuustaistelujen jälkeen oikea äidin kullanmuru ja hellyydenkipeä, lutuinen nallekarhu. Orin kaikista, hmm, persoonallisista vivahteista se on ehdottomasti jatkanut varsoilleen parhaimmat piirteet. Vaikka heistä tuleekin vahvatahtoisia nuoria, kuuluu niiden luonteenpiirteihin yleensä luotettavuus ja rehellisyys puhumattakaan hyvästä rakenteesta ja askelista.

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Slytherin GER
KRJ-II, KTK-II, YLA2
holst, m, 172cm
ii. Damien
holst, mrn, 173cm
iii. Intoxicant X holst, m, 171cm
iie. Divina holst, prn, 164cm
ie. Lady Lust Lilith
holst, m, 168cm
iei. Crackbrain holst, m, 167cm
iee. Chaosweaver holst, k, 170cm
e. Black Widow KRJ-II
holst, mrn, 164cm
ei. Winchester
holst, m, 170cm
eii. Evernight holst, m, 168cm
eie. Arkansas holst, trn, 165cm
ee. Black Disease
holst, trn, 162cm
eei. Letanias holst, trn, 166cm
eee. Deathwatch holst, mrn, 164cm

isälinja Slytherin GER     emälinja Black Widow

Sukuselvitys

i. Slytherin GER on hieno VIR MVA Ch -ori, joka on palkittu muotovalion lisäksi KRJ-II, KTK-II ja YLA2 palkinnoilla. Toisin sanoen varsin hieno yksilö, joka on myös jatkanut linjojaan YLAN ja KRJn listoille. Luihu on yltänyt huimiin 62 sijoitukseen kouluratsastuksen ohella, luokissa helppo B – GP. Serosta huomaa, keneltä on luonteensa perinyt. Orimme tapaan, Luihu on myös erittäin voimakastahtoinen ja itsevarma ori. Ulkonäöltään saksalainen, 2006 luvun puolessa välissä syntynyt ori on 172 senttiä komistus, jolla on hyvä kouluhevosen rakenne.

ii. Damien, on nuori koululupaus, joka kilpailee vaativissa koululuokissa. Hyvällä menestyksellä on ainakin pärjätty helpoissa luokissa. Tämä mustanruunikko kouluratsu omaa hienot, irtonaiset ja lennokkaat liikkeet joilla kehuskella. Oria ei ole käytetty jalostuksessa kovin paljoa, mutta varsat ovat sitäkin hienompia, hyvin Luihun kaltaisia.

iii. Intocixant X on myöskin samaa luokkaa Seron kanssa tulisen ja kiivaan luonteen suhteen. Erityisesti se on periyttänyt orijälkeläisilleen luonnettaan, joka näkyy tämän suvun oreissa. Intermediate –tasolla kisannut Tox on menestynyt kohtalaisen hyvin kotimaansa kilpailuissa, mutta näillä näkymin kansainvälisille vesille ei olla siirtymässä. Orille valitaan tammat tarkkaan, sillä kuuman luonteen vuoksi tamman tulee olla erittäin rauhallisia, jossa on sen jälkeläisten perusteella onnistuttu hyvin.

iie. Divina on pienikokoinen, 156 cm korkea kilpatamma, joka on kiertänyt Saksan, Ranskan ja Itävallan kilpakenttiä. Tämä taitava kouluratsu on luonut hyvän uran etenkin ulkomailla, mutta kotimaassa se ei ole päässyt tuomaan kykyjään niin hyvin esille. Monet ovat kuulemma moittineet Divinan pienikokoisuutta, vaikka se onkin jatkanut sukuunsa loistavia kouluratsutähtiä. Hyväluonteinen tamma on kilpaillut urallaan Vaativa A tasolla ja varsoja sillä on tähän mennessä viisi kappaletta.

ie. Lady Lust Lilith on Itä-vallassa syntynyt, mutta 6-vuotiaana myyty Saksaan hevoshuutokaupan yhteydessä. Tämä upearakenteinen hiilenmusta tähtipää on luonteeltaan kipakka, mutta yllättävän helposti hallittavissa oleva kouluratsu, jolla on myös lahjoja esteille. Koulupuolella tamma on esitellyt taitojaan Intermediate tasolle saakka. Estepuolellakin pyörähtänyt tamma on hypännyt kilpailuissa 130 sentin luokissa. Kisoissa tamma on pärjännyt hyvin tuloksin ja omaakin melkoisesti arvoa jalostuspuolella, sillä tamman sukupuusta löytyy varsin hyviä kouluratsuja.

iei. Crackbrain on hyväkäytöksinen ori, jonka käyttäytyminen on vertaansa vaille. Positiivisen luonteensa kera ori on upea rakenteinen holstein. Kilpakentillä Crackiä ei ole pahemmin näkynyt, mutta jalostuskäytössä tämä ori on kuitenkin ollut erittäin hyvä valinta. Omistaja on kilpailuttanut enemmän Crackin sisaruksia kuin oria itseään, joita taasen ei ole käytetty jalostukseen niin paljoa. Eipä sillä, onhan orilla tosiaan erittäin hyvä rakenne, joille ei ole sisarukset pärjänneet. Eikä liiemmin sukupuu ole vähentänyt orin jalostusarvoa, sillä sen sukupuussa lukee Saksan elävä legenda, Hypertrace.

iee. Jo muutamia vuosia sitten ähkyyn menehtynyt Chaosweaver on ranskalaista alkuperää oleva tummanruunikko holstein-tamma. Se tuotiin Saksaan sen ollessa kahdeksan vuotias. Helppo A tasolla positiivisesti pärjännyt tamma ei koskaan päässyt kilpailemaan korkeammalle tasolle, sillä se kuoli piakkoin ensimmäisen ja viimeisen varsansa Lady Lust Lilithin syntymän jälkeen. Tammalla olisi ollut hurjan paljon kapasiteettiä kouluratsun uralla, mutta kohtalo puuttui asiaan.

e. Black Widow, pieni ja kipakka holsteintamma, on Seron emä. Tamma omaa melkoisen luonteen, känkkäränkäksikin sitä on nimitelty. Kuitenkaan luonne ei ole vaikuttanut koulukentillä pärjäämiseen, sillä tamma on kerennyt haalia tähän mennessä loistavat 65 sijoitusta luokista Helppo A – Int II. Jumalalliset askeleet omaava tamma (kunhan vain ratsastaja osaa asiansa) on palkittu KRJ toisena. Saksalainen tamma on hieno lisä Seron sukutauluun! Liana on selvästi pereyttänyt omalta osaltaan orillemme kovaa luonnetta ja hyviä kouluratsun lahjoja.

ei. Winchester on matkannut ympäri Eurooppaa esitellen taitojaan. Alkujaan Saksasta peräisin ori on asunut niin Sveitsissä kuin Itävallassakin, palaten jälleen kotimaahansa. Omistajia tällä orilla onkin ollut lähemmäs kaksikymmentä, joten ori on joutunut totuttautumaan uusiin tilanteisiin, jotka ovat antaneet raudanlujat hermot ja sinnikkyyttä. Koulukentillä hieman vähemmän pyörinyt ori on pärjännyt kohtalaisesti Intermediate I tasolla.

eii. Evernight on poikansa Winchesterin tavoin kouluratsun virkaa suorittanut ori, vaikka onkin alkujaan esteradoilta kotoisin. Kuitenkin orin tulokset esteillä alkoi huonontua ja se siirtyi kisaamaan kouluradoille. Yllättäen Evernight osoittautuikin paremmaksi kouluratsuksi kuin esteratsuksi. Ori on kisannut pääosin Vaativan Aan tasolla, mutta sillä on myös muutamia Intermediate – tason suorituksia kilpailukalenterissaan.

eie. Arkansis, tamma josta ei oikein mitään osaa sanoa. Se ei ole puolestansa koskaan kouluratoja nähnytkään, puhumatta muidenkaan lajien. Tamma on toiminut harrasteratsuna koko elämänsä ja ollut pienellä käytöllä siitospuolella. Tamma on kuitenkin varsonut kohtuullisen menestyneitä este- ja koulupuolen hevosia, joista muutama on kerännyt jopa menestystäkin.

ee. Black Disease on holsteinilaiseksi varsin pienikokoinen tamma, mutta Seron suvun tapaan sitäkin luonteikkaampi tummanruunikko. Se on siis varsin tulinen tamma, joka on kilpaillut kouluratsastuksen parissa erittäin vaihtelevalla menestyksellä. Tuloksia löytyy niin kärkipään sijoilta kuin jumbosijoiltakin. Tamman sukulinja on varsin arvokas ja tulee varmasti saamaan lisää jälkeläisiä jo olemassa olevien lisäksi.

eei. Letanias kuuluu ehdottomasti Saksan arvostetuimpien puoliveristen joukkoon. Tämä ori on niittänyt niin este- kuin koulukenttiäkin menestyksekkäästi ja saavuttanut useita merkittäviä voittoja urallaan. Esteillä ori on yltänyt 120 cm luokkiin ja koulupuolelta jopa Grand Prix tasolle. Valitettavasti Letaniaksen varsat eivät ole kumminkaan osoittaneet kummoisia menestymisen merkkejä. Kapasiteettiä varsoilla selvästi on, mutta orin kenkku luonne pyrkii näkymään myös orin jälkikasvussa, jolloin menestyminen kilpakentillä on ollut ongelmallista.

eee. Deathwatch mustanruuniko holstein-tamma, joka on tuotu vasta hiljattain Tanskasta Saksaan. Uuteen kotimaahansa tamma on nimenomaan tuotu jalostustarkoitukseen, sillä tamman kilpaura on päässyt loppuunsa. Deathwatch kilpaili kohtuullisella menestyksellä Vaativan Been ratoja, mutta huippusuoriutujaa siitä ei ole ollut. Tamman liikkeet eivät valitettavasti ole vain yltäneet korkeammalle tasolle. Deatchwatchin luonteesta voi kuitenkin olla ylpeä, sillä tamma on kuuliainen, sävyisä ja yrittää olla aina mieliksi ratsastajalleen.

Jälkeläiset

Syntynyt Jälkeläisen nimi Emä Omistaja
28.10.2014 t. Julienne Mic KTK-III Julisha F KTK-II KRJ-I YLA1 Tierra VRL-02841
05.02.2015 o. Snakepit Wolf Solar Storm LM KRJ-I Otterley VRL-12757
03.01.2015 t. Hollyleaf von Gateaway Joelyn O' Polo KV-III Tuulia T. VRL-00084
03.10.2015 o. Salazar F Scarlett F Narie VRL-08808
12.12.2016 o. Grand Dreamcatcher Amoreia Liia VRL-11284
01.01.2017 t. Genevre du Roch Galabre du Roch KV-II Kiiskinen VRL-01811

Kilpailut

KRJ sijoituksia 44 kpl

25.08.2010 - Kutsu - Grand Prix - 1/50
25.08.2010 - Kutsu - Grand Prix - 1/50
27.08.2010 - Kutsu - Intermediate I - 3/50
29.08.2010 - Kutsu - Grand Prix - 5/80
30.08.2010 - Kutsu - Intermediate II - 2/50
31.08.2010 - Kutsu - Intermediate II - 3/50
31.08.2010 - Kutsu - Intermediate II - 7/50
31.08.2010 - Kutsu - Prix st Georges - 2/44
31.08.2010 - Kutsu - Grand Prix - 5/65
01.09.2010 - Kutsu - Grand Prix - 5/26
04.09.2010 - Kutsu - Grand Prix - 2/60>
05.09.2010 - Kutsu - Grand Prix - 1/60
21.10.2010 - Kutsu - Grand Prix - 3/50
23.10.2010 - Kutsu - Grand Prix - 4/40
28.10.2010 - Kutsu - Grand Prix - 2/50
13.02.2011 - Kutsu - Helppo A - 2/50
22.01.2011 - Kutsu - Grand Prix - 3/40
17.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 5/100
25.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 3/50
26.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 3/50
27.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 3/50
27.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 5/50
28.04.2011 - Kutsu - Intermediate I - 5/40
28.04.2011 - Kutsu - Grand Prix - 1/40
01.05.2011 - Kutsu - Grand Prix - 4/39
22.05.2011 - Kutsu - Grand Prix - 03/40
27.05.2011 - Kutsu - Grand Prix - 06/40
27.05.2011 - Kutsu - Grand Prix - 3/40
01.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 6/40
03.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 4/50
09.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 2/40
03.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 04/50
09.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 02/40
13.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 4/40
13.06.2011 - Kutsu - Grand Prix - 04/40
31.07.2011 - Kutsu - Grand Prix - 6/50
14.08.2011 - Kutsu - Vaativa B - 06/67
11.09.2011 - Kutsu - Grand Prix - 07/76
10.09.2011 - Kutsu - Grand Prix - 02/76
27.09.2011 - Kutsu - Grand Prix - 05/47
25.11.2011 - Kutsu - Grand Prix - 02/50
25.11.2011 - Kutsu - Grand Prix - 05/50
06.12.2011 - Kutsu - Grand Prix - 04/50
09.12.2011 - Kutsu - Grand Prix - 04/50

NJ
20.08.2011 - Lyne Stud - tuom. Shonna S., MVAsert
20.08.2011 - Praya Sporthorses - tuom. Annette N., irtoSERT

Tarinoinnit Seron elämästä

Valmennukset, 1 kpl

23.12.2010 - Kouluvalmennus - ninja
Valmennuksen aiheena tällä kertaa oli laukanvaihdot. Aloitimme valmennuksen lämmittelyn jälkeen käyntitehtävällä, johon kuului avo- ja sulkutaivutuksia. Sero suoritti tehtävän erittäin näyttävästi ja taidokkaasti. Raviosuuden jälkeen siirryimme itse aiheeseen. Aloitimme ratsastamalla keskihalkaisijalla. Tarkoituksena oli aina ottaa muutama askel laukkaa, sen jälkeen käynnin kautta vaihtaa toiseen laukkaan. Alussa oli hieman ongelmia suoraan ratsastamisessa, mutta kun saimme tämän korjattua, niin alkoi tehtävä hoitua hienosti. Viimeinen tehtävämme oli jatkaa yhä keskihalkaisijalla ratsastusta mutta tehdä vaihdot ilman käyntiaskelia. Suoriuduitte tehtävästä hyvin, ja Sero selvästi kuunteli ratsastajaansa! Tämän jälkeen otimme loppuverryttelyn ja pitkät loppukäynnit, samalla kun kerroin ohjeita tulevaisuudelle ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Muun muassa ori kannattaa avata kunnolla, jotta esimerkiksi suorat linjat ovat oikeasti suoria.

Päiväkirjamerkinnät, 2 kpl

30.11.2014, Koulutreeniä
Hain Seron tarhasta, ja poika tuli sieltä yllättävän helposti. Myös taluttaminen sujui tavallista helpommin. Ehdin jo miettiä Seron muuttuneen kiltiksi ja helpoksi hevoseksi, kun tämä jo alkoi riehua käytävällä ja näytti, että turhaan luulen ja toivon! Edestakaisin liikkuminen yhdistettynä kuopimiseen ja tallissa kaikuvaan hirnuntaan ei todellakaan kuulu niihin lempiääniini, etenkään kun viime kahvikupista alkaa olla jo aikaa... Joka tapauksessa, harjauksen ja varustoinnin jälkeen oli aika lähteä kentälle kärpästen seuraksi.

Aloitimme ratsastuksen rauhallisella lämmittelyllä, jossa Sero sai liikkua vapaammin. Hitaasti aloin vaatimaan koko ajan enemmän ja hakea enemmän muotoa ja lennokkuutta orin liikkeeseen. Sitä löytyi kyllä, ori pääsi liiteleään kentällä oikein kunnolla. Tietenkin ratsastaminen ja Seron hallinta meni aina vain vaikeammaksi, mitä pidemmälle ja vaativampaa liikettä orilta lähdin vaatimaan. Laukkatyöskentelyssä nimittäin laukanvaihdot tuottivat alkuun ongelmia. Syy oli kyllä täysin ratsastajassa, ja Sero koki, ettei pysty vaihtamaan laukkaa kun istuin sen verran huonosti - olinhan huimat kaksi senttiä liian takana satulassa.

Sero liikkui kuitenkin tavalliseen tapaansa erittäin herkästi, ja toimi erittäin hyvin ratsastaessa. Kerrattuamme Seron kanssa näitä asioita vähän jälleen, kävimme orin kanssa vielä pienellä maastolenkillä. Tämä toimi samalla Seron loppukäynteinä, ja oikein rauhallisina sellaisina tosiaan. Ori taisi väsyä enemmän kuin uskoinkaan, ja päästyään tarhaan, meni Sero heti juomisen kautta seisomaan varjoon.

07.11.2016, Suoraa uraa ja rallilaukkaa
Koska eilen oli kovin estepainotteista menoa, tarvitsin hieman hallitumpaa menoa tälle päivälle. Toki hallittu meno ja Sero eivät kuulu samaan lauseeseen millään tavalla, mutta voihan sitä aina toivoa parasta! Lähdin kävelemään kohti tarhoja, jossa Sero muiden orien kanssa nautiskeli pakkasesta seisomalla auringossa. Raukat pojat, joutuvat tällä tavalla säiden armoille ilman loimea! Kun astuin sisään tarhaan, vain Rino lähti kävelemään kohti luokseni ja katsomaan kuka tarhaan oikein saapui. Aloinkin miettimään, jos sitä sittenkin pitäisi hypätä iltapäivällä ja ottaa Rino treenin alle. Noh, ensin Sero, se on se päätehtävä tälle päivälle.

Sero ei näyttänyt niin tyytyväiseltä, kun laitoin tälle riimun päähän ja lähdin kuljettamaan kohti tallia. Tare sen sijaan olisi voinut tulla mukaan, höpsö poika. Pitääpä muistaa sanoa Violalle, että ottaa Taren lenkille iltapäivällä. Tallissa laitoin Seron kiinni käytävälle, ja harjasin tämän nopsaan. Pari kertaa jouduin väistämään Seron pahantahtoisia liikkeitä (hampaat ja takajalat), mutta tällä kertaa tuli selvittyä ilman ruhjeita! Varusteet laitoin nopsaan orin päälle, tämä kun ei tykkää oikein odottelusta. Viimein Sero oli valmis, ja laitoin myös oman kypärän päähän. Matkalla maneesiin laitoin vielä hanskat.

Maneesissa kiersin Seron kanssa korokkeelle, josta nousin orin selkään. Tämä pysyi yllättävän hyvin paikoillaan, mutta en antanut tämän hetkellisen kiltteyden hämätä. Alkulämmittelyissä Sero ehtikin kiemurrella ja tehdä kaiken juuri päinvastaisesti kuin pyysin, mutta kun en vain antanut periksi, Sero alkoi pikkuhiljaa jopa kuunnella eikä vain kapinoida kaikkea vastaan. Lopulta alkoi myös löytyä sitä muotoa ja kaunista menoa, eikä vain kuolaimen pureskelua pään huidellessa korkealla katossa. Teimme paljon käännöksiä ja tarkoituksellisia kiemuroita, kuin myös suoralla uralla liikkumista hakien nimenomaa sitä suoraan menoa. Se kun tuntuu olevan välillä vaikeampaa kuin piaffe!

Kun olin lämmitellyt orin kunnolla kaikissa askellajeissa, aloin vaatia hieman vaativampia tehtäviä ja liikkeitä. Tiivistin istuntaani ravissa, ja aloin vaatia koottua ravia. Tämä onnistui Serolta muutaman askeleen jälkeen, ja vastakkaisen seinän peililtä huomasin, että Sero todella liikkuu hienosti. Kuitenkin heti, kun huomioni herpaantui, Sero veti veteläksi ja alkoi vain köpöttää lyhyttä ravia. Huoh, miksi se olisikaan niin helppoa! Niinpä kasasin keskittymiseni takaisin ja suuntasin sen kokonaan Seroon. Tämä toimi, ja pian vaihdoin lisättyyn raviin. Myös vaihdot kootun ja lisätyn ravin välillä toimivat loistavasti. Laukassa tein samat harjoitteet lisätyn ja kootun askeleen välillä. Sitten pidimme pienen käyntitauon, että ori saa verrytellä.

Muistelin, että laukassa Serolla on ollut hieman haastavuuksia piruettien kanssa. Niinpä tulin keskihalkaisijalle kootussa laukassa, ja aloin ohjata piruettiin. Tunsin, että ori liikkui hieman liian paljon, mutta me menimme oikeaan suuntaan ja se on hieman haastavampi Serolle. Seuraavaa piruettia varten tiivistin otettani ohjista ja annoin enemmän ulkopohjetta, myös muistuttaen pienellä raipan näpäytyksellä, ja Sero kokosi itsensä tehden myös siistin piruetin. Tyytyväisenä annoin orille pitkät ohjat ja kävelimme hetken aikaa. Parin kierroksen jälkeen kokosin jälleen orin, ja pienen kootun käynnin jälkeen nostin kootun laukan. Nyt teimme piruetteja vasempaan suuntaan, eikä Sero tarvinnut lainkaan vahvempia ohjasotteita tai korostettuja apuja tähän suuntaan. Tyytyväisenä löysäsin ohjasotetta ja annoin avut reippaampaan laukkaan, ja pidimme hieman hauskaa! Otimme pari rallikierrosta laukassa maneesin ympäri, ja nauraen siirryin ravin kautta käyntiin. Sero pärski myös, ilmeisesti tämäkin oli kaivannut hieman hauskanpitoa!