Valmennusviikonloppu suomalaisille puoliverisille 21-22.02.2015

» Viimeinen osallistumispäivä 19.02.2015
» Valmentaja ja vastuuhenkilö on Ziki (VRL-05965)
» Valmennuksen järjestävä talli: Brentwood Warmbloods

Säännöt ja rajoitukset

» Jokaiseen valmennukseen otetaan kolme osallistujaa
» Yksi ihminen saa ilmoittaa max. yhden hevosen koko viikonlopulle
» Valmennettavalla hevosella on oltava luonne sivuillaan osallistuessa (lyhyt riittää)!

Osallistuminen

Osallistuminen sähköpostiin virtuaali@uinuva.net. Otsikoi osallistumisesi FWB Valmennus.

Osallistumiset muodossa Valmennuksen nimi (rv) Omistajan nimi - <a href="hevosen osoite">Hevosen nimi</a>

Esimerkki:
Estevalmennus oreille
Ziki - <a href="http://uinuva.net/tare.php">Tartarus</a>

Luokat

21.2. - Estevalmennus FWB oreille
21.2. - Estevalmennus FWB tammoille

22.2. - Kouluvalmennus FWB oreille
22.2. - Kouluvalmennus FWB tammoille

Estevalmennus FWB oreille

Hamzi - Woodoo WAS
Hamzi oli verryttelemässä maneesissa ratsunsa kanssa, kun kävelin sinne aamukahvini kanssa. Päivittelin jo etukäteen pitkää viikonloppua johon olin lupautunut, mutta minkäs teet! Juttelin Hamzin kanssa niitä näitä näiden verrytellessä minun aina välillä huomauttaen, että ratsuun täytyy saada lisää vauhtia. Woodoo lämpeni hieman hitaamman puoleisesti Hamzin puheiden mukaan, joten aloin rakentaa esteitä ratsukkoa varten. Annoin tehtäväksi tehdä paljon voltteja ja suunnanvaihdoksia, kuin myös väistöjä ja temponvaihteluita.

Kun esteet olivat valmiit, kehotin ratsukkoa tulemaan ensimmäiselle esteelle laukassa. Tämä oli vain 30 cm korkea pysty. Ori ylitti esteen vaivatta, ja nostin esteen 50 cm korkeuteen. Ori ei edes viitsinyt vaivautua hyppäämään kunnolla esteen ollessa näin pieni, ja puomi tulikin rämisten alas. Seuraavalla kerralla painotinkin Hamzin olevan erittäin tarkkana ja annettava erittäin ponnekkaasti orille ohjeet laukata reippaasti esteelle. Tällöin tehtävä sujui jo paljon paremmin! Muutaman hyppykerran jälkeen kahden esteen sarjan korkeudet olivat 120cm korkeudessa. Ori oli nyt aivan erilainen kuin valmennuksen alussa; reippaasti laukkaava ori hyppäsi esteet innolla ja loistokkaasti!

Tein ratsukolle radan, johon kuului kahden esteen sarja ja kolme yksittäistä estettä. Kaksi viidestä esteestä oli oksereita, ja kaikki olivat noin 120 cm korkuisia. Ensimmäinen hyppykerta sujui lähes täydellisesti! Ori selvästi nautti hyppäämisestä ja tällä oli erittäin puhdas hyppytyyli. Toisella hyppykerralla Hamzin keskittyminen tuntui kuitenkin hieman herpaantuvan, jolloin Woodoo ensin pudotti puomin yhdestä esteestä ja toisella esteellä ori meni kokonaan ohi, kun Hamzin tasapaino ei aivan ollut kohdillaan. Huomautin tästä, ja kolmas hyppykerta sujui jälleen niin kuin pitääkin. Toivotin ratsukolle onnea tulevaisuudelle, ja jätin nämä jäähdyttelemään. Itse menin täyttämään kahvikuppiani ennen seuraavaa valmennusta!

Hanne - KA Thranduil
Valmennusviikonloppuni toinen ratsukko oli Hanne ja tämän suloinen ori Dumle. En tiedä kärsiikö orin ego siitä, että sanon tätä suloiseksi nappisilmäksi, mutta tehty jo! Esteet olivatkin jo pystytetty maneesiin, joten keskityin seuraamaan ratsukon työskentelyä. Dumle oli alkuun hieman jäykkä, mutta volttien ja väistöjen jälkeen ori alkoi lämmetä ja liikkua sulavammin. Tämä kuunteli hyvin ratsastajaa, vaikka välillä yrittikin oikoa kulmista ratsastajaa testaillen. Lopulta kehotin ratsukkoa ottamaan laukkaa ja tekemään temponvaihteluita tässä askellajissa.

Esteet olivat kaikki kavalettien korkeuksissa, joten pyysin ratsukkoa hyppäämään yksittäisen pystyesteen laukassa. Dumle katsoi estettä kiinnostuneena ja laukkasi esteen yli ilman että sitä piti edes hypätä. Parin lämmittelykierroksen jälkeen nostin esteen korkeuden 50 cm korkeuteen. Tässä ori joutui jo hyppäämään, mutta hyppäsi kuitenkin mielellään ja korvat hörössä. Vaihdoimme suuntaa ja nostin esteen 70 cm korkeuteen. Lisäsin myös toisen esteen, jolle piti hieman kääntää ja sitten suoralla uralla hypätä yli. Muistutin ratsukkoa hyppäämään esteen yli, kääntämään ja ennen toista hyppyä saada Dumle suoraksi. Ensimmäisellä kerralla tämä tehtävä sujui aivan loistavasti, mutta toisella kertaa Hanne ei ollut aivan yhtä keskittyneenä jolloin Dumle laukkasi viime hetkellä esteen ohitse. Muistutin pitämään pohkeet lähellä ja olemaan hereillä orin kanssa, jotta tämä ei pääse livistämään tehtävistään!

Loppuvalmennus sujui kaikin puolin rauhallisesti, jopa kun aloitimme ratatyöskentelyn. Dumle hyppäsi esteet hyvin, ja lopulta esteiden korkeus olikin 100-110cm korkeudessa. Pakko myöntää, että etenkin kun ori on nyt lämmennyt kunnolla, niin tällä on erittäin komea hyppytyyli! Lisäksi orilla on erittäin matkaa tavoittavat askeleet, ja ratsukon menoa oli muutenkin miellyttävä seurata. Toivotan siis onnea tulevaisuudelle ja esteratojen valloittamiselle!

Frida - Crocodilehunter
Frida ja Croco olivat jo lämmittelemässä maneesissa, kun tulin kahvikuppini kanssa paikalle. Lämmittely näytti sujuvan hyvin, joten keskityin itse hieman jutustelemaan Fridan kanssa sekä samalla laskin esteiden korkeutta edellisestä valmennuksesta. Ratsukon ravatessa annoin ohjeeksi tehdä tempon vaihteluita sekä väistöjä. Croco oli hieman harjoituksia vastaan alkuun, mutta lopulta näytti meille kaunista pohkeenväistöä! Lämmittelyiden jälkeen sanoin ratsukon nostavan laukan, sillä nyt oli aika aloittaa hyppääminen!

Aloitimme pienellä lämmittelyesteellä, joka oli vain 30cm korkea. Kun Croco oli onnistuneesti laukannut esteen yli hyppäämättä edes, nostin esteen 50cm korkeudelle. Nyt ori jo selvästi kiinnostuneemman näköinen, joskaan ei vielä aivan niin innoissaan kuin olisi voinut olla. Ori hyppäsi esteen yli hieman laiskasti, jolloin komensin ratsukon tulemaan esteen uudelleen. Tällä kertaa vain laukassa tuli olla enemmän tarmoa, eli hieman lisää vauhtia, pidemmät askeleet mutta edelleen hallittuna! Tällä kertaa hyppy sujuikin hyvin, ja nostin esteet 60cm korkeuteen. Nyt annoin myös tehtäväksi kääntyä kyseisen esteen jälkeen toiselle esteelle, joka oli samankorkuinen. Esteiden väliin jäi pieni kulma, jonka välissä orin tulisi laukata suorana tasapainon säilyttämiseksi.

Harjoitus sujui loistavasti, ja lopulta esteet olivat 120cm korkeudessa. Lopulta annoin ratsukolle tehtäväksi hypätä esteet ratana, kaiken kaikkiaan esteitä oli viisi kappaletta. Croco hyppäsi esteiden yli taidokkaasti, mutta sarjalle ori laukkasi hieman liian kovassa vauhdissa jolloin askeleet eivät sopineet esteiden väliin, ja ori sai hypätä viimeisen esteen superloikalla! Ratsukko selvisi esteen yli, mutta hieman hurjalta se näytti! Toisella kertaa Frida teki enemmän puolipidätteitä ennen sarjaa, jolloin koko rata sujui todella hyvin! Crocosta voi nähdä, että tämä on kokenut esteratsu ja että hyppytyyli on todellakin kohdillaan!

Estevalmennus FWB tammoille

Riella - Euphorie PB
Tulin maneesille kahvikuppi kädessä, ja huomasin että Riella oli jo lämmittelemässä Ria tammansa kanssa. Pitkään aikaan ei oltu Riellan kanssa nähty, joten valmennuksen lämmittelyt hieman venyivät meidän keskustellessa kaikesta mahdollisesta. Aloitimme kuitenkin sitten kunnon työskentelyt, ravissa paljon voltteja ja tempon vaihteluita. Samat tehtävät laukassa, kun tamma oli tarpeeksi vetreytynyt ravissa. Matalin este oli 30cm korkeudella, joka oli meidän lämmittelyeste. Ria laukkasi esteelle rauhallisesti, ja ratsukko ylitti esteen vaivatta. Parin kierroksen jälkeen este nousi 50cm korkeuteen, joka ei myöskään tälle kokeneelle estetammalle ollut ongelma.

Tänään harjoittelisimme hieman sarjaesteitä, ja ratsukko saikin tulla kolmen esteen sarjan jonka esteet olivat kaikki 50cm korkuisia. Ensimmäisellä kerralla ratsukon rytmi hieman meni toisen esteen jälkeen, jonka vuoksi kolmannen esteen ylin puomi tuli alas. Muistutin Riellaa hengittämään ja istumaan syvään alas väliaskeleiden aikana, jotta tamma säilyttää rytmin ratsastajan istunta apunaan. Myös puolipidätteiden teosta muistutin, Ria kun alkoi vaikuttaa hieman reippaammalta! Toisella kertaa harjoitus meni paljon paremmin, ja nostin esteitä 70cm korkeuteen. Ria hyppäsi esteet sulavasti ja ketterästi, vaikka Riella jäikin toisen esteen aikana hieman jälkeen.

Tein lopulta ratsukolle harjoituksen, jossa kaikki maneesissa olevat esteet tuli hypätä ratana. Tähän kuului yhteensä sarjaesteen lisäksi kolme muuta estettä, ja kaikki olivat 100-120cm korkuisia. Riella ja Ria olivat erittäin keskittyneitä suorittaessaan rataa. Tamma hyppäsi erittäin sulavasti ja kääntyi kaikki kulmat erittäin notkeasti, kun Riella näytti ratsulleen tasan tarkkaan minne tuli mennä. Rataharjoitus meni sen verran hyvin, että annoin ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt tämän suorituksen jälkeen!

nica - Chanell Solo
Ratsukko oli jo lämmittelemässä maneesissa, kun saavuin paikalle täytetyn kahvikuppini kanssa. Juttelimme alkuun niitä näitä nican kanssa, vaihdoimme kuulumisia ja juttelimme tänään valmennettavasta tammasta Nellistä. Tamma rentona odotti meidän saavan keskustelut loppuun, ja lopulta päästinkin ratsukon lämmittelemään! Itse laskin esteet sillä välin sopiville lämmittelykorkeuksille edellisen valmennuksen jäljiltä. Ratsukon työskentely oli kaunista ja harmonista katsottavaa, kun ratsukko teki ravissa voltteja ja temponvaihteluita ohjeeni mukaan. Teimme myös samoja lämmittelyharjoituksia laukassa, ennen kuin oli aika aloittaa hyppääminen!

Lämmittelyesteemme oli 30cm korkuinen pystyeste, joka oli pitkällä suoralla. Nelli lähestyi estettä korvat pystyssä kiinnostuneena, ja laukkasi esteen yli oikein nätisti. Parin kierroksen jälkeen nostin esteen 50cm korkeuteen ja vaihdoimme suuntaa, ja lämmittely sujui edelleen oikein hyvin. Tamma keskittyi tarkasti nican pyyntöihin, eikä minulla ollut muuta huomautettavaa kuin kerran nican kädet nousivat hieman liian korkealle. Erittäin hyvää yhteistyötä ratsukon välillä! Jatkoimme lämmittelystä sarjaesteen hyppäämiseen. Sarjalla oli kolme estettä, ja kaikki olivat 70cm korkuisia. Ensimmäisellä kerralla ratsukko tuli sarjalle hieman liian kovalla vauhdilla, mutta onnistuivat juuri ennen puolipidätteillä hidastaa vauhtia. Ponnistuskohta ajautui hieman liian lähelle esteitä, jolloin myös pari puomia tuli alas.

Toisella kertaa rata meni jo paremmin, kun ratsukko oli varautuneempi tehtävään. Vielä vauhtia oli aika paljon, mutta Nelli selvästi osasi ponnistaa hyvästä kohtaa siitä huolimatta. Nostin esteiden korkeuden 100-120cm korkeuteen, ja muistutin puolipidätteiden tärkeydestä sekä pitämään istunnan tiiviinä. Lopulta sarja hypättiin erittäin sulavasti, ja ratsukko sai kokeilla hypätä kaikkia maneesin kuutta estettä ratana. Ensimmäinen yritys ei mennyt niin hyvin kuin mihin tiesin ratsukon pystyvän, ja toisella kertaa nica tosiaan näytti mihin tämän tamma oikein pystyy! Näin hyvän suorituksen jälkeen ratsukko ansaitsi aloittaa loppujäähdyttelyt.

Sani - Llydgefield Aderyn
Päivän viimeinen valmennettava saapui juuri maneesiin, kun olin istuutunut esteiden madaltamisen jälkeen. Tervehdin iloisesti ratsukkoa joka käveli maneesiin, ja esittelin itseni. Juttelimme niitä ja näitä ennen valmennusta ja tutustuin hieman valmennettavaan Aadaan. Tamma oli hieman nyrpeän näköinen ja katsoi hieman alentuvasti rakentamiani esteitä, mutta kuulemma Aadalla oli hieman diivan piirteitä itsessään! Aloitimme lämmittelemällä, ja parin käyntikierroksen pitkillä ohjilla jälkeen annoin ohjeeksi tehdä paljon voltteja ja tempon vaihteluita. Aada oli selvästi hieman oman mielensä mukaan kulkija, mutta ratsukon yhteistyö näytti kuitenkin menevän hyvin.

Käynnin jälkeen aloitimme ravityöskentelyn samoilla tehtävillä tamman lämmittämiseksi. Lopulta laukassa aloitimme hyppäämisen matalalla pystyesteellä, joka oli noin 30cm korkea. Aada laukkasi esteen yli ilman ongelmaa, ja parin kierroksen jälkeen estettä nostettiin 50cm korkeuteen. Tällöin Aada joutui jo hyppäämään, ja tamma selvästi kaipasi enemmän haastetta. Niinpä päätin ottaa työn alle tiukat käännökset tälle päivälle. Aloitimme pystyesteellä, josta tuli hypätä okserille. Okserille päästäkseen tuli kiertää toinen este, jolloin okserille laukattiin kulman takaa. Annoin ohjeeksi tehdä puolipidätteitä ja hidastaa vauhtia kunnolla ennen käännöstä, että siitä saataisiin mahdollisimman tiukka. Okserille kun ei ollut montaa laukka-askelta matkaa ja tulihan tamman päästä esteelle suorana!

Tehtävä suoritettiin hyvin ja tyylillä, vaikka annoin korjausehdotuksiksi käyttää enemmän istuntaa ja vähemmän ohjaa ja pohjetta. Toisella kertaa ratsukko hyppäsi yhdistelmän todella hyvin, ja kolmannella kertaa minulla ei ollut enää mitään sanottavaa! Esteitä nostettiin lopulta 100-120cm korkuisiksi, ja vaihdoimme toiseen yhdistelmään. Ratsukon välinen harmonia oli selvästi hyvä, vaikka Sani yritti selitellä Aadalla vain olevan hyvä päivä. Lopulta annoinkin ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt!

Kouluvalmennus FWB oreille

Nerita - Ebrithil F
Aikaisin sunnuntaiaamuna kävelin maneesille, jossa valmennettava ratsukko jo lämmittelikin! Asetin kahvikuppini syrjään ja juttelimme hetken Neritan kanssa Epusta ja tulevasta valmennuksesta. Olin suunnitellut hieman laukkatyöskentelyä tälle päivälle, yksityiskohdat päätin jättää myöhemmäksi! Annoin ohjeeksi tehdä paljon voltteja ja temponvaihdoksia, jotta ori lämpenisi kunnolla. Otimme myös muutamat pohkeenväistöt jotta ori saisi kunnolla lihaksensa lämpimäksi! Orin ravi oli hieman tahmean oloinen, joten sanoin Neritan pitävän käsillään edelleen kiinni ohjasta, mutta antamaan istunnalla ja pohkeella avut mennä reippaampaa askelta. Näin orin askel piteni tarvittavalla mitalla ja ravista tuli tarmokkaampaa!

Ravi-työskentelyn jälkeen oli aika siirtyä laukkaharjoituksiin. Ensin halusin nähdä orin laukannostot. Ravista ori nosti laukan helposti ja kepeästi, käynnistä ori ei nostanut aivan yhtä terävästi laukkaa. Annoin Neritalle ohjeeksi tehdä aivan pienen puolipidätteen ennen nostoa, ja istunnalla taas selkeästi pyyntö nostaa laukka. Toisella kertaa tämä sujuikin paljon paremmin, ja muutaman harjoituksen jälkeen ori nosti laukan terävästi ja sulavasti! Laukanvaihdot eivät tuntuneet kuitenkaan olevan orille ongelma. Niin kauan kun Eppu sai ratsastajaltaan selkeät pyynnöt, tämä teki työtä käskettyä ja vaihtoi laukan joka toisella ja jokaisella askeleella erittäin sulavasti!

Katsoessani kelloa huomasin, että meillä oli aikaa vielä vastalaukalle. Ensimmäisellä kertaa ympyrä ei mennyt niin tasapainoisesti kuin se olisi voinut mennä. Toisella kierroksella kun Nerita ei nojannut enää orin mukana ympyrän sisään, näytti vastalaukka kuitenkin paljon tasapainoisemmalta! Parin täydellisen kierroksen jälkeen molemmissa suunnissa päätin, että nyt oli aika päättää valmennus ja antaa ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt. Taitava ratsukko, jolla on paljon potentiaalia!

Cery - Synd Sandor
Ratsukko saapui pian maneesiin edellisen valmennuksen päätyttyä. Juttelimme Ceryn kanssa hetken aikaa Sandorista, ja kuulin että tämä olikin hieman vilkkaampi tapaus! Aloitimme siis lämmittelyt kevyesti, mutta parin kierroksen jälkeen aloimme hakea orin mielenkiintoa ja keskittymistä harjoitusten pariin. Käynnissä ori liikkui erittäin hyvin pitkin ja tarmokkain askelin, mutta heitteli päätään tylsistymisen merkiksi. Aloitimme siis ravityöskentelyn, jossa teimme paljon temponvaihteluita ja voltteja. Sandor liikkui hyvin ja reippain askelin, mutta volteilla ja ympyröillä nojasi sisäänpäin. Huomautin tästä Cerylle, joka korjasi oman istuntansa jotta ori liikkuisi suorassa eikä vinossa.

Harjoittelisimme tänään sulkutaivutuksia, mutta ennen itse sulkuja, niin aloitimme pohkeenväistöllä. Sandor väisti erittäin kauniisti sekä käynnissä että ravissa, joten siirryimme avotaivutuksiin. Sandor ei alkuun tehnyt täysin puhdasta avotaivutusta, mutta pienellä pohkeen paikan korjauksella ori sai jalkansa täydelliseen riviin. Teimme tätä ensin käynnissä molemmissa suunnissa, ja sitten ravissa. Ravissa Sandor ei oikein olisi jaksanut tehdä avoja, joten pidimme pienen tauon. Tämän aikana ori sai hieman päästää höyryjä ja ottaa laukkanostoja! Laukan ja käynnin jälkeen jatkoimme avotaivutuksilla ravissa. Sandor oli huomattavasti keskittyneempi tällä kertaa, ja saikin oikein suuret kehut sekä minulta että ratsastajaltaan!

Lopulta oli aika aloittaa sulkutaivutuksilla. Sandor ei alkuun aivan saanut takajalkojaan liikkumaan kuin pitäisi ja alkoi lopulta kävellä aivan kiemurassa. Annoin ohjeeksi ottaa tiukemman istunnan ja tiiviimmän ohjastuntuman, jotta ori ei pääsisi livistämään avuilta. Toisella yrittämällä Sandor liikkui jo paljon paremmin, mutta ei aivan puhtaasti. Muutaman yrityksen jälkeen ori kuitenkin löysi harmonian jalkojensa kanssa, ja myös ravissa ori näytti erittäin kaunista sulkutaivutusta! Tämän jälkeen olikin aika antaa ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt.

honeythief - Clockwork Orange Vegas
Ratsukko saapui tallin maneesiin juuri, kun olin sinne itse saapunut kahvinhaku-reissultani. Otto katsoi hieman säikkynä vierasta maneesia, mutta honeythief jutteli tälle tuttavallisesti ja rauhoittavasti. Juttelimme hetken niitä näitä Otosta ja yleisesti ottaen Suomen jo hieman ärsyttäväksi käyvästä säästä, ennen kuin oli aika aloittaa lämmittelyt kunnolla. Annoin ohjeeksi tehdä käynnissä paljon voltteja ja pysähdyksiä, sekä hieman tempon vaihteluita. Otto oli hieman peloissaan etenkin maneesin kauemmasta päädystä, joten etenkin siellä päässä tuli tehdä paljon eri tehtäviä jotta ori ei ehtisi keskittyä mörköihin. Sama työskentely jatkui myös ravissa, jossa tuli tehdä jatkuvasti voltteja tai siirtymisiä.

Otto lämpenikin nopeasti, ja annoin tehtäväksi avotaivutukset; ensin käynnissä, sitten ravissa. Otto teki työtä käskettyä, ja avotaivutukset sujuivatkin orilta oikein mallikkaasti. Laukassa ori tarvitsi hieman selkeämmät avut, mutta parin kierroksen jälkeen laukkataivutuksetkin sujuivat sulavasti. Kootut askellajit olivat myös selvästi yksi orin bravuureista, joskin laukassa ori hieman halusi karata ratsastajalta eikä aivan laukata niin kootusti, kuin vaadittaisiin. Puolipidätteillä ja tiiviimmällä istunnalla ori kokosi laukankin, ja sai ansaitsemansa kehut! Koottujen askellajien vastapainoksi otimme vielä lisätyt askellajit. Nämä nimittäin eivät kuuluneet orin bravuureihin, vaikka hyvä niissäkin toki on.

Lisätty käynti sujui orilta kaikkein helpoiten. Honeythief antoi pitkät ohjat ja antoi istunnallaan ohjeeksi ottaa pidempiä askeleita. Käynnin tahti säilyi hyvin, eikä lisätty käynti rikkonut tahtia joka orilla oli tätä ennen. Ravissa ori alkoi hieman juosta lisätyn ravin sijaan, ja tahti rikkoutui hieman. Tämä kuitenkin korjattiin entistä puskevammalla mutta tiiviimmällä istunnalla, kuten samalla vahvemmilla puolipidätteillä. Kolmannella yrittämällä orin ravi oli erittäin kaunista katsottavaa lisättynä, ja kun ravissa annetut ohjeet sovellettiin lisättyyn laukkaan, onnistui tämäkin aivan loistavasti! Erittäin lahjakas kouluori, jolla on selvästi kokemusta.

Kouluvalmennus FWB tammoille

Heidi - Aesar Regnum
Aloitimme valmennuksen kevyesti lämmitellen ja juttelemalla tuttavallisesti. Jutellessamme kävikin ilmi, että Reetan emän isä on minun kasvatti ja näin ollen kasvatin vanhemmat minun omistuksessa olleita hevosia! Ihmetellessämme pientä maailmaa annoin ohjeeksi alkaa tehdä käynnissä voltteja ja pysähdyksiä, jotta tamma lämpisi kunnolla harjoituksia varten. Lämmittelyissä kävi ilmi, että tamma oli erittäin herkkä suustaan. Heidin ei tarvinnut kuin hieman pidättää ja samalla nojata hieman eteen, kun tamma jo pysähtyi. Jatkoimme samanlaisilla tehtävillä myös ravissa, ottaen mukaan myös pohkeenväistön lämmittelyyn.

Lämmittelyn jälkeen oli aika aloittaa kunnon työskentely. Päätin että tämän valmennuksen aiheena tulisivat olemaan piaffe ja passage, jotka olivat hieman hankalampia Reetan kanssa Heidin ilmeestä päätellen! Otimme ensin koottua käyntiä, josta siirryimme koottuun raviin. Jo tässä Reetan tahti alkoi hieman kadota, joten keskityimme ensin korjaamaan kootun ravin. Tamma pureskeli hieman hermostuneena kuolainta, joten kun annoin ohjeeksi hieman pidentää ohjaa, oli Reeta huomattavasti rennompi. Tällöin ravi säilytti tahdin ja näyttävyyden. Siirryimme kootusta ravista passageen. Tamman passage oli näyttävä, vaikka hieman epätahdissa olikin alkuun. Kevyillä puolipidätteillä ja tiiviimmällä istunnalla tamman passage muuttui kuitenkin tahdikkaammaksi, ja tamma sai ansaitut taputukset kaulalle!

Passagesta siirtyminen piaffeen sujui erittäin sujuvasti, joskin piaffen ponnekkuus latistui heti kolmannella askeleella. Joustavuus ja ponnekkuus tulisi säilyttää, kun Reetalla jalat eivät enää nousseet. Aloimme työskennellä tämän parissa, antamalla hieman enemmän ohjaa ja nostamalla energiaa. Annoin myös ohjeeksi tehostaa pohjeapuja. Neljännellä kerralla piaffe meni juuri niin kuin kuuluukin, ja annoin luvan aloittaa loppujäähdyttelyt.

mokkamasiina - Wolf's Emerald
Aloitimme lämmittelyt rauhallisesti jutellen ja puhellen mokkamasiinan kanssa, ihan vain säästä ja tietenkin Emeraldista, joka olisi valmennuksen tähti tänään! Tamma vaikutti erittäin rauhallisesti ja seurasikin minua kiinnostuneena, kun maneesin keskelle kävelin. Pitkien ohjien jälkeen käskin ottaa tamman tuntumalle ja alkaa tehdä paljon tempon vaihteluita sekä pysähdyksiä. Käyntityöskentelyn jälkeen annoin ohjeeksi ottaa ravia, ja samat tehtävät myös tässä. Emerald oli hyvin kuulolla ja tämä keskittyi selvästi ratsastajan pyyntöihin. Kun tamma näytti lämmenneen tarpeeksi tehtäviä varten, oli aika aloittaa itse valmennus!

Päätin, että tänään harjoittelisimme eri laukkatehtäviä. Olin kuullut että tamma kyllästyy helposti saman liikkeen jauhamiseen, joten päätin vaihtaa tehtävää mahdollisimman useaan otteeseen. Aloitimme kootulla laukalla. Emeraldin keskilaukka oli hyvä ja tarmokas, ja sama tahti säilyi myös koottuun laukkaan. Tamma oli myös selvästi rento eikä painanut kuolaimelle. Siirryimme tästä lisättyyn laukkaan, joka oli hyvä, mutta pientä hiomista löytyi. Annoin mokkamasiinalle ohjeeksi antaa ihan kunnolla istunnalla ohjeeksi liikkua eteen, jotta Emerald saisi venytettyä itseään kunnolla. Ohjat käskin pitää kädessä, että ei saa antaa liikaa ohjaa, vaikka vähän käsillään saa myötää tamman liikkeen mukana. Parin lisätyn laukkasuoran jälkeen laukka sujui jo paljon paremmin!

Laukanvaihto laukassa tuntui sujuvan tammalta erittäin hyvin, samoin kuin laukanvaihto joka toisella askeleella. Kun kokeilimme laukanvaihtoa joka askeleella, sujui se kohtuullisen hyvin vaikka hieman kömpelyyttä mukaan tulikin. Annoin ratsastajalle ohjeeksi antaa erityisen selvät istunta-avut, jotta tamma tietäisi tasan tarkkaan mitä tulee tehdä. Emerald tekikin työtä käskettyä tämän jälkeen ja tämän jälkeen tamma tanssahteli laukanvaihdoissa joka askeleella oikein upeasti! Päätin valmennuksen tähän, olihan tamma tehnyt erittäin hyvää työtä!

Mila - Scotspine Cadence
Viimeinen valmennettava ratsukko valmennusviikoltani asteli sisään erittäin, noh, mielenkiintoisesti! Katti ei oikein ollut rentona vieraassa paikassa, ja katsoi minuakin erittäin epäillen. Tästä välittämättä juttelimme Milan kanssa hetkisen ennen valmennusta, kunnes oli aika aloittaa lämmittelyt! Aloitimme lämmittelyt käynnissä, ja annoin ohjeeksi tehdä paljon voltteja ja pysähdyksiä tamman herättelyyn. Myös siksi, että tamman kiinnostus pysyisi ratsastajassa eikä Katti keskittyisi niin paljoa vieraaseen ja pelottavaan paikkaan! Välillä näytti käyvänkin niin, että tamma oli aivan eri mieltä ratsastajan kanssa menosuunnasta ja askellajista... Vikuroinneista huolimatta Mila sai tammansa kuriin, ja oli aika aloittaa ravityöskentely.

Ravissa tamma meni hyvin heti muotoon ja tiesi, että nyt piti keskittyä. Ratsastajan testailu loppui siis tähän! Ravissa jatkoimme samoilla tehtävillä. Ajattelin tämän päivän keskittyvän laukkatyöskentelyyn, joten kun Katti oli tarpeeksi lämmennyt, kehotin ratsukkoa nostamaan laukan. Tamman laukka oli selvästi miellyttävä ja keskilaukka olikin erittäin hyvä ja tahdikas. Kootussa laukassa Katti hidasti hieman liikaa tahtiaan askeleen lyhentyessä, joten annoin Milalle ohjeeksi rentouttaa käsi ja istunta, jotta tamma pääsee liikkumaan vapaammin. Parin yrityksen jälkeen tamman koottu laukka olikin jo paljon parempi, ja siirryimme lisätyn laukan työstämiseen. Tämä tammalta hoituikin huomattavasti paremmin, ja tammalla oli erittäin hyvin tahdissa pysyvä ja lennokas lisätty laukka! Tästä tamma saikin erikoiskehut, sen verran hienolta laukka näytti.

Otimme vielä lopussa vastalaukka-harjoituksia. Milan tasapaino ensimmäisellä kertaa hieman heitti tamman mukana sisälle, jonka vuoksi myös laukka vaihtui oikeaan takaisin. Toisella kertaa käskin jatkaa istunnalla laukkaa ja ei saa painon pudota sisälle, ja näin tamma säilytti vastalaukan! Tämän tehtyämme molempiin suuntiin annoin ratsukolle luvan aloittaa loppujäähdyttelyt.