Synttäreiden estevalmennus 15.08.2015

» Viimeinen osallistumispäivä 14.08.2015
» Valmentaja ja vastuuhenkilö on Ziki (VRL-05965)
» Valmennuksen järjestävä talli: Brentwood Warmbloods

Säännöt ja rajoitukset

» Jokaiseen valmennukseen otetaan neljä osallistujaa
» Yksi ihminen saa ilmoittaa max. yhden hevosen koko viikonlopulle
» Valmennettavalla hevosella on oltava luonne sivuillaan osallistuessa (lyhyt riittää)!

Osallistuminen

Osallistuminen sähköpostiin virtuaali@uinuva.net. Otsikoi osallistumisesi Estevalmennus 15.08.

Osallistumiset muodossa Valmennuksen nimi (rv) Omistajan nimi - <a href="hevosen osoite">Hevosen nimi</a>

Esimerkki:
Estevalmennus kasvateille
Ziki - <a href="http://uinuva.net/tare.php">Tartarus</a>

Ryhmät

Ryhmä 1 - Estevalmennus Brent ja Mer kasvateille
Ryhmä 2 - Estevalmennus kaikille

Ryhmä 1

Yogi - Leapin' Lenny Mer
Kun saavuin paikalle kahvikuppini kanssa, Yogi oli jo lämmittelemässä Lennyn kanssa kentällä. Seurasin ratsukon työskentelyä aidan toiselta puolen hetken aikaa, ja seurasin kuinka ori onkaan kehittynyt vuosien aikana. Pienestä varsasta on kasvanut todellinen komistus! Hyppäsin toiselle puolelle, laitoin kahvini aidalle odottamaan ja kävelin tervehtimään pysähtynyttä Yogia. Hetken juttelun ja kuulumisten vaihdon jälkeen aloin kantaa esteitä ja puomeja kentälle, kun ratsukko aloitti laukkatyöskentelyn. Asettelin eräät puomit pitkälle sivulle ensin normaalien laukka-askelien mukaisesti. Ratsukko laukkasi esteiden yli, ja se meni hyvin.

Lyhensin hieman välejä niin, että Yogi joutui kokoamaan Lennyn laukkaa puomien ylitystä varten. Tämä vaati pari kertaa, kunnes ratsukko löysi hyvän tahdin puomien väleille. Lyhensin vielä hieman välejä ja rakensin loputkin esteet sillä aikaa. Työskentely näytti erittäin kevyeltä ja helpolta, ja annoin luvan aloittaa esteiden ylittämisen. Ensin yksittäinen kavaletti, joka oli vain lämmittelymielessä rakennettu. Parin hypyn jälkeen kehotin ratsukkoa hyppäämään noin 50cm korkean pystyesteen. Lenny vain laukkasi esteen yli, joten nostin estettä 5cm kerrallaan niin, että Lenny joutui hyppäämään esteen yli eikä vain laukkaamaan sen yli. Tämän jälkeen ratsukko sai pitää pienen tauon, kun viimeistelin radan 80-90cm korkeista esteistä. Lenny ei enää tarvitse opetusta, joten keskityin enemmin pitämään valmennuksen hyvänmielisenä ja innoittavana.

Pari tiukempaa mutkaa kuuden esteen radastani löytyi, mutta varsinaista opetettavaa ei Lennylle enää ole. Niinpä sanoin Yogille keräämään ohjat, ja näytin radan ja miten se kuuluu ratsastaa. Ensimmäinen kerta meni hyvin, vaikka toinen tiukempi mutka ei onnistunutkaan. Yogi ei ollut huomannut kuinka nopeasti edeltävän esteen jälkeen tarvitsikaan kääntää, joten nämä joutuivat kiertämään toisen esteen. Toisella kertaa rata meni jo kuitenkin paljon paremmin, ja kolmannella kerralla esteiden ollessa 110cm korkeita Yogi näytti, miten taitava Lenny onkaan! Yogi ohjasi orinsa sulavasti esteeltä esteelle näyttäen kuinka tiukoille mutkille ori kääntyykään! Eli kehitysideoita orin tulevaisuuteen ei ole, ylpeä olen vain hienosta kasvatistani ja iloinen, että ori Yogille päätyi!

Ryhmä 2

Tuulia T. - Cirion Coco Dictator
Coco oli minulle täysin uusi tuttavuus, joten kun kävelin kentälle ratsukon lämmitellessä, kysyin heti alkuun millainen tamma tämä oikein on. Huomasin heti, että ainakaan kauhean lähelle ei kannata kävellä! Kiukkuinen ilme tammalla ei ollut oikein innostava, mutta Tuulia sanoin Cocon kyllä olevan hyvä esteratsu. Kun kuulin tamman olevan vieläpä Cirionin kasvatti, en ollut enää niin skeptinen tulevasta valmennuksesta. Kukapa ei pienestä haasteesta pitäisi?

Aloitimme valmennuksen rauhallisella lämmittelyllä, ja laskin edeltävän valmennuksen esteitä sillä aikaa kun seurasin näiden työskentelyä. Coco oli hieman oikukkaan näköinen, ja Tuulia selitti sen kertomalla, ettei tämä ole ehtinyt itse ratsastaa Cocolla vähään aikaan. Tamma siis testasi ratsastajaansa katsomaan, josko tämä on hänen arvoinen! Aloitimme pienillä kavaleteilla, joita oli kaksi peräkkäin neljän laukka-askeleen päässä toisistaan. Kavalettien jälkeen Coco pelästyi jotain kentän päädyssä, mutta Tuulia huikkasi senkin olevan vain tamman testailua. Niinpä aloitimme sellaisen työskentelyn, ettei tammalle jäänyt aikaa katsella ympäriinsä! Kerroin heti radan, jota ratsukon tulee ratsastaa. Tämä oli melko helppo parilla tiukemmalla tiellä ja parilla pitkällä suoralla. Kuulemani mukaan Coco kun ei ollut niin nopea esteradoilla, niin nyt ratsukko sai harjoitella askeleen pidentämistä ja lyhentämistä.

Rata meni hyvin jo ensimmäisellä kerralla, mutta toisella kerralla Tuulia jäi hieman omiin ajatuksiinsa eikä ehtinyt lyhentää askelta tarpeeksi ensimmäisellä suoralla. Toiselle suoralle tämä kuitenkin paransi, ja rata meni kaiken kaikkiaan kiitettävästi. Kolmannella kerralla ratsukko todella näytti, että he kyllä osaavat hypätä! Annoin ohjeeksi harjoitella askeleen pidentämistä ja lyhentämistä, vaikka ei tamma kyllä harjoitusta enää kaipaakaan. Estevalmennus meni todella hyvin, ja ratsukko voikin olla ylpeä itsestään!

Hamzi - Shadow's Celestial
Tervehdin Hamzia kun nämä kävelivät kentälle. Sissi ei ole minulle ennestään tuttu, mutta Hamzin kanssa vaihdoimme kuitenkin kuulumiset ja sain myös kuulla Sissistä. Lähetin nämä lämmittelemään, kun itse kävin heittämässä ensimmäisen valmennuksen aikana hakemani kahvin pois ja hakemassa uutta. Miten niin hyvä muisti? Tullessani takaisin Hamzi ja Sissi ravailivat ja tekivät eri ympyröitä ja kiemuroita. Alkuun Sissi ei ollut rentona, kunnes sitten rauhoittui eikä katsellut enää ympärilleen. Otin huikan kahvistani, ja hyppäsin kentälle.

Kun ratsukko aloitteli laukkatyöskentelyään, laitoin esteitä kuntoon. Lähetin ratsukon hyppäämään kavaletin, ja hyppäämään myös sitä seuraavan esteen joka oli noin 50cm korkea. Sissi liikkui reippaasti ja innolla, joten parin hypyn jälkeen nostin esteitä. Annoin myös tehtäväksi tehdä kahden esteen jälkeen tiukka käännös ja suunnata okserille, joka oli kahden esteen vieressä. Ratsukko tarttui tehtävään ja suuntasi esteille. Ensimmäinen hyppykerta ei onnistunut niin hyvin, joten teetin pari venytystehtävää ja yritimme uudestaan. Nyt tamma oli selvästi enemmän lämmennyt myös kyljistään, ja myös antamani tehtävä sujui paremmin. Seuraavaksi annoinkin tehtäväksi hypätä kuuden esteen radan, jossa nämä kolme edeltävää estettä olivat myös mukana. Nostin esteitä noin metrin korkeuteen, ja annoin myös tehtäväksi pidentää tamman askelta aina radan pitkillä suorilla osuuksilla.

Pienen tauon jälkeen Hamzi ohjasi tammansa radan alkuun, ja aloitti hyppäämisen. Ensimmäinen osio sujui hyvin tutuilla esteillä, mutta pitkän suoran jälkeinen kokoaminen ei sujunut niin hyvin. Ratsukko tuli siis esteelle liian nopeasti, mutta Sissi paikkasi virheen hyppäämällä erityisen kaukaa ja kovaa. Eli puomeja ei pudonnut, mutta seuraavalle tiukalle käännökselle vauhtia oli kuitenkin liikaa. Seuraavalla kerralla Hamzi oli varautunut paremmin, ja koko rata meni huomattavasti paremmin! Tyytyväisenä lähetin ratsukon jäähdyttelemään, kun muistin jälleen kahvini. Kylmää, yllättäen.

annika n - Wister Malibu Burst
Kun tulin kentälle, yllätyin ketä siellä valmennettavani oikein oli. Poni! Pitkään aikaan en sellaistakaan ole eteeni saanut, ja olihan sitä heti pakko mennä silittelemään. Annikan kanssa vaihdoimme kuulumiset, kun tämä aloitti lämmittelyt. Menin itse laskemaan esteitä lämmittelykorkeuksille, ja seurasin ratsukon työskentelyä. Alkuun Malibu liikkui hieman tahmeasti, mutta lämmittelyn aikana tamman liikkeet alkoivat rentoutua ja pidentymään.

Annoin ratsukolle tehtäväksi tulla hyppäämään kavaletti, jota seurasi muutaman raviaskeleen päässä toinen kavaletti. Parin hypyn jälkeen ratsukko sai aloittaa laukkatyöskentelyn, ja muutaman minuutin ja kiemuran jälkeen nämä saivat tulla esteet uudelleen. Hypyt menivät hyvin, ja Malibu oli selvästi keskittyneempi nyt kuin aikaisemmin lämmittelyiden aikana. Tamma näytti myös hieman kuumuvan, mutta pienen tauon aikana tämä rauhoittui selvästi. Jatkoimme samoilla esteillä, joita oli nyt vain hieman nostettu, ja mukaan tuli myös kolmas este. Tämä vaati tiukkaa käännöstä toisen esteen jälkeen, joten kehotin ratsukkoa vielä venyttelemään ravissa ja laukassa. Itse tehtävä sujui loistavasti, Malibu kääntyi tasan oikean verran kun Annika tätä ohjasi! Tästä innostuneena aloin tekemään rataa ratsukolle ja siirtelemään esteitä. Sillä aikaa ratsukko sai ensin hypätä kolmen esteen radan pari kertaa, kunnes saivat pitää pienen tauon.

Radassa oli kuusi estettä, kahdella tiukalla käännöksellä ja kahdella pidemmällä suoralla. Pidemmille suorille annoin tehtäväksi pidentää askelta, ja sitten ennen estettä jälleen lyhentää se takaisin normaaliin. Ensimmäiset kolme estettä sujuivat hyvin, nämähän olivat tuttuja edeltävästä harjoituksesta. Kolmannen esteen jälkeinen pitkä suora ei kuitenkaan mennyt niin hyvin, ja askeleen lyhentäminen alkoi tapahtua liian myöhään. Esteen yli nämä pääsivät, mutta tulevaan tiukkaan kurviin oli liikaa vauhtia, ja Annika joutui ohjaamaan tammansa esteen vierestä. Seuraava yritys menikin huomattavasti paremmin, kuten myös sen jälkeinen rata. Ratsukko saa kyllä olla ylpeä itsestään, vaikka tekemistä löytyykin! Malibun täytyy vain oppia kuuntelemaan paremmin ratsastajaansa ja keskittyä pyyntöihin.

Crimis - Silence de La Nuit
Olin laskemassa esteitä, kun päivän viimeinen valmennettava saapui paikalle. Crimis talutti orinsa Nuten kentälle, ja aloimme heti jutella niitä ja näitä. Vaihtelimme kuulumisia, ja kyselin millainen ori tässä oikein on kyseessä. Tammojen jälkeen on ihan kiva saada äijäenergiaa kentälle, eikä vain kiukkuisia tammoja! Annoin ratsukon mennä lämmittelemään, kun vielä vaihdoin esteiden korkeuksia ja siirtelin niitä oikeille paikoille. Seurasin ratsukon työskentelyä, ja se oli kyllä harmonista. Näistä näki, että yhteys löytyy ja ratsukko on löytänyt yhteisen sävelen!

Annoin ensimmäiseksi tehtäväksi laukata kavaletin yli, ja myös sitä seuraavan kavaletin. Näiden välissä oli neljä laukka-askelta, ja ratsukko laukkasi rauhassa esteiden yli. Nostin parin hyppykerran jälkeen esteitä, ja annoin saman tehtävän uudestaan. Nämäkin vain laukattiin yli, ja nostin jälleen hieman esteitä. Nyt ratsukko sai jatkaa tehtäväänsä hyppäämällä myös kolmannen esteen, joka oli tiukan kurvin päässä toisesta kavaletista. Pienen tauon jälkeen ratsukko oli valmis tehtäväänsä. Ensimmäiset kaksi estettä menivät hyvin, mutta kolmas este jäi hyppäämättä. Kurvi oli tullut hieman liian jyrkästi esteen jälkeen, ja toisella kerralla harjoitus menikin paremmin, kun Crimis oli varautunut käännökseen. Kolmannelle kerralle nostin jälleen esteitä, jotka olivat nyt noin 90cm korkeita.

Viimeiseksi annoin tehtäväksi hypätä kuuden esteen radan, jossa oli kaksi tiukkaa kurvia ja kaksi pitkää suoraa. Crimis ja Nutte saivat pitää pienen tauon samalla kun selitin, miten rata toimii. Rata sujui ratsukolta todella hyvin, ja kokemuksen ja yhteisen sävelen pystyi lähes näkemään. Ratsukko sai tehdä radan kahdesti, kunnes lähetin nämä jäähdyttelemään. Jäin itse keräämään esteitä kasaan, ja kerroin myös pääpiirteittäin mitä kannattaa alkaa kehittämään tulevaisuudessa. Muuta sanottavaa en edes keksinyt, kuin vauhdin rajoittamista ja hidastamista kannattaa treenata.