Kestus HVL "Kessu"

Rotu Eestinhevonen Painotus Estepainotteinen
Syntynyt, ikä 19.01.2012, ikä täällä Koulutustaso re 90 cm ko heB me 80 cm
Rekisterinumero VH12-060-0011 Kasvattaja Hulmur
Säkäkorkeus 146 cm Omistaja Ziki VRL-05965, Hulmur
Sukupuoli Ori Väri Musta

täyttää 3v. 19.07.2012


Kuvat (c) TN

LUONNE

Kestus HVL, tuttaville ja kavereille vain Kessu, on mukava, hyväkäytöksinen herrasmies-ori. Hyväkäytöksisyys ei todellakaan tunnu olevan yleistä orien keskuudessa, joten Kessu käyttäytyy varsin ruunamaisesti. Tammoja toki katselee vähän väliä, mutta ei kuitenkaan saa kohtausta ja ala steppaamaan ja hirnumaan. Ratsastaessa Kessusta tulee kuitenkin melko hankala, ei aina yhteistyö suju ja kaikki tuntuu olevan hankalaa. Jokaisen ratsastuskerran alussa sama taistelu, mutta tämä taistelu kannattaa tosiaan käydä. Hankaluuksien jälkeen Kessusta tulee vallan mukava ratsastaa, liikkuu helposti ja on kevyt kädelle.

Hoitaessa Kessu on helppo, sillä tämä seisoo paikoillaan kuin tatti. Antaa harjata mistä vain aristelematta, nostaa kaviot kun pyytää ja päätä harjatessa laskee päänsä kun pyytää. Varusteet antaa laittaa myös helposti, vaikka aluksi voikin vähän pullistella tai lähteä alta. Suitset menevät helposti, pyytää vain laskemaan päätään laittamalla käden korvien taakse, ja laittaa sitten suitset päähän. Suunsa avaa ilman ongelmia, kuolaimet vain turvan eteen niin Kessu ottaa ne itsekseen suuhunsa. Taluttaessa ei tämän orin kanssa myöskään ongelmia ole, vaikka tuulisella säällä on vähän varuillaan. Sieltä pusikostahan voi minä hetkenä hyvänsä hyökätä tiikeri syömään hänet, mistäs sitä koskaan tietää. Tammojen ohi Kessu menee ilman ongelmaa, katsoo vain, kääntää katseen pois ja jatkaa matkaansa rauhassa. Tarhassa tulee hyvin toisten kanssa toimeen. Siirtyy kohteliaasti pois heiniltä jos joku käskee, ja leikkii myös toisten kanssa aikansa kuluksi.

Ratsastaessa Kessu ei siis ole enää se mukava ja helppohoitoinen herrasmies, vaan heti kun selkään nousee, alkaa kiukuttelu ja tahtojen taisto. Kun kuitenkin puolen tunnin päästä on vielä hengissä ja selässä, alkaa Kessu jo kuunnella paremmin ratsastajaa, ja ohjien nykimiset, äkkipysähdysten teko, itsenäisesti suunnan vaihtaminen, liikkumiseen kieltäytyminen ja jos ravia yrittänyt nostaa, niin myös pukit jäävät taakse. Muotoon Kessua ei ole mitään kovin helppo saada, mutta kyllä ori tämän osaa, jos tarpeeksi kauan jaksaa yrittää. Askellajit Kessulla ovat ihanat, tasaisia, eteenpäinpyrkiviä ja lennokkaita. Kouluratsastuksen parissa Kessu ei loista niin paljoa, vaikka koulua osaakin mennä kohtalaisen hyvin. Perusliikkeet ori hoitaa, mutta enempää ei suostu tekemään. Pohkeenväistöt onnistuvat niin käynnissä kuin ravissa, taipuu volteilla ja käännöksillä ja asettuu hyvin. Jos jotain uutta aletaan orin kanssa tehdä, alkaa heti kuolaimen pureskelu ja ohjien nykiminen.

Esteet ovat todellakin se Kessun juttu. Orin kanssa on helppo hypätä, ohjaa vain esteeltä toiselle ja vähän väliä myös pidättää jos vauhti liiaksi kiihtyy. Esteiden noustessa kuitenkin jo yli seitsemän kymmenen sentin, täytyy oria jo vähän enemmän opastaa esteille ja mistä kohtaa hypätä askeleiden pituutta säätämällä. Täytyy myös olla hereillä, sillä Kessu menee aina tilaisuuksien tullen esteen ohi sujuvasti. Tekniikaltaan hypyt ovat hyviä, ja laukkaa esteille aina melko rauhallisessa mutta lennokkaassa laukassa.

Maastossa seikkaillessa liikkuu reippaasti, eikä paikoillaan malttaisi pysyä hetkeäkään. Laukkapätkät pellon poikki ovat Kessun elämän kohokohta, kun vain saa mennä ja laukata niin kovaa, kuin jaloista lähtee. Varmajalkainen vaikeimmilla teillä, eikä kompastele turhia. Myös maastovarma, ettei yhtäkkiä hyppää metriä ilmaan kun näkee maassa puun lehden. Maastoesteillä liikkuu reippaasti ja sujuvasti, vaikka vauhtia löytyy välillä vähän turhankin paljon. Pidätteitä kun tarpeeksi tekee, niin vauhti pysyy hyvin hallinnassa ja jaksaa myös hyppyihin keskittyä.

SUKUTAULU

i. Hirmus HUM ii. KTN Nõue YLA3 iii. Sikuriinan Kanelipulla YLA3
iie. RD Emilie
ie. Isabel NAG iei. Alexander NAG
iee. Tegelane EST
e. Õhupall KVL ei. Rekürt HUM eii. Dissonants HUM ELA2
eie. Aisakell HUM
ee. Meeldiv HUM eei. Begemot NAG
eee. Lille AB YLA3 ELA2

Katso täältä Kessun 5-polvinen sukutaulu!

JÄLKELÄISET

Kessu on tarjolla jalostukseen.

KILPAILUT

ERJ:n sijoituksia 7 kpl
30.11.2012 - Kutsu - ERJ - 90 cm - 3/13
22.01.2013 - Kutsu - ERJ - 90 cm - 6/40
25.04.2013 - Kutsu - ERJ - 80 cm - 4/30
26.04.2013 - Kutsu - ERJ - 80 cm - 5/30
27.04.2013 - Kutsu - ERJ - 80 cm - 4/30
10.10.2013 - Kutsu - ERJ - 90 cm - 3/30
12.10.2013 - Kutsu - ERJ - 90 cm - 2/30

KRJ:n sijoituksia 1 kpl
02.12.2012 - Kutsu - KRJ - Helppo C - 2/19

VEY:n alaisia sijoituksia 3 kpl
13.05.2013 - VEY Este - 90 cm - 1/13
14.05.2013 - VEY Este - 80 cm - 1/9
19.05.2013 - VEY Koulu - Helppo B - 4/19

PÄIVÄKIRJA

Tammikuu 2012 Kessun ensimmäinen kuukausi
Ori on tutustunut hyvin muihin tallin asukkaisiin, joskin on päässyt vasta muihin tammoihin tutustumaan. Vielä liian aikaista päästää ori muiden orien joukkoon, mutta kyllä sekin päivä tulee kun poika tästä vielä vähän kasvaa. Jo nyt Kessu on osoittanut vahvoja luonteenpiirteitä itsessään, joten tästä tulee kyllä reipas ja vahva poika kasvaessaan. Ori on liikkeiltään tarmokas ja reipas, ja vielä pomppuakin löytyy! Lumikinoksissa on esitetty sellaisia superloikkia, etten ole koskaan näin pienen varsan ennen tekevän sellaisia! Odotukset ovat siis korkealla tämän pojan suhteen, eiköhän tästä tule siis oikein mallikelpoinen eestinhevosten edustaja!


ULKOASUN © ZIKI 2013
SIVUN KUVISTA KIITOS MARTIN KIVISOO JA JENNY.K
TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN