etusivu hevoset esittely toiminta

Brella frá Trollsklo

ARJ-I, YLA2

virallinen nimi: Brella frá Trollsklo  "Brella"
rotu, sukupuoli:
islanninhevonen tamma
rekisterinumero:
VH4-030-9345
säkäkorkeus:
134 cm
syntynyt, ikä:
20.08.2008, ikä täällä, 4 v. 20.02.2009
väri:
musta

painotus:
askellajiratsastus
koulutustaso:
re: 70 cm ko: heB me: 40 cm arj: 5-käynti
saavutukset:
irtoSERT, 2 x Kuma, II-palkinto

omistaja:
Ziki VRL-05965, Úlfur
kasvattaja: Unnur, Hiidenkynsi
Kilpailut
Päiväkirja

YLA2, 29 + 32 + 26 + 35 = 122 p.
ARJ-I, (8 + 9 + 9 + 8) + 45p + 10p + 0p = 89p.

o. Darri frá Delamer - synt. 01.06.2009
o. Snillingur frá Delamer - synt. 02.07.2009

 
Kuvien (c) Gestüt Schloßberg

Luonne

Brella on nimensä mukaan temppuilija, ja keksii ties mitä parin minuutin välein. Brella on myös lähes aina liikkeellä, hyvä jos saa pysähtymään. Hoitaessakin liikkuu koko ajan, joten on parempi laittaa käytävälle liikkumaan eteen ja taakse kuin karsinassa pyörimään. Ratsastaessa energisyyttä on myös, mutta rauhoittuu kuitenkin huomattavasti ja yrittää keskittyä. Muuten Brella on todella helppo hoitoinen. Uteliaisuuttakin on hieman liikaa, ja siksi käy kaikki ämpärit läpi, jos siellä olisi syötävää.

Hoitaessa kannattaa siis laittaa kiinni johonkin, käytävälle mieluiten. Karsinassa ei tykkää olla kiinni, ja alkaa repiä itseään irti. Jos saa heinää turpansa eteen, on hieman edes paikoillaan. Antaa harjata joka paikasta ilman kiukuttelua, ja nostaa kaviotkin helposti ylös. Jos siis saa tamman hetkeksi pysymään paikoillaan, että kaviot voisi edes putsata. Pestessä ei välitä vedestä yhtään, oli se jääkylmää tai tulikuumaa. Sen sijaan se välittää siitä, jos nurkassa olevissa ämpäreissä olisi ruokaa tai kuinka paljon painoa täytyy laittaa vesiletkun päällä olevaan jalkaan, että vettä ei tulisi. Jos Brella on oikein pelleilevällä tuulella, se alkaa säätää itse veden määrää tökkimällä hanaa turvallaan. Tarhassa Brella on rauhallinen, varmasti ainut paikka. Ei kiukuttele muiden hevosten kanssa, vaan keskittyy syömiseen. Taluttaessa hyppii tien toiselta puolelta toiselle, koittaen vaikuttaa mahdollisimman ärsyttävältä.

Ratsastaessa Brella rauhoittuu, keskittyy ja menee kauniisti. Kuitenkin kun pyydetään menemään reippaasti, Brella myös menee reippaasti. Pitää täysillä laukkaamisesta pelloilla, teillä ja miksei myös kentällä. Ravi on tasaista ja mukavaa, laukka on eteenpäin pyrkivää ja lennokasta, tai koottua ja rauhallista. Töltti ja passi ovat aivan samanlaista kuin toisilla, tosin muut hevoset eivät yritä ryöstää ja töltätä täysillä. Ihan kuin joku jahtaisi. Hyppäämisestä Brella pitää, siinä on helppoa tiputella ratsastajia. Hyppytyyli on hyvä, vaikka välillä jää sähläämään jalkojen kanssa eikä muista hypätä tarpeeksi aikaisin. Ratsastajan voi tiputtaa kurvissa, kieltäytymällä, pukittamalla, tekemällä äkkipysähdyksen, arvaamattomilla käännöksillä jne. Brella tietää kaikki tiputuskeinot. Koulustakin Brella pitää, vaikka esteet ovatkin kivempia. Kun tamman saa keskittymään kunnolla, liikkuu Brella kauniisti ja koottuna. Kunhan Brellalle ei anna mitään mahdollisuuksia tiputtaa ratsastaja alas. Vaativia koululiikkeitä Brella ei osaa, ja meneekin korkeintaan helppoa a'ta. Maastossa Brella ottaa kaiken ilon irti, niin kauan kun maastossa saa olla. Laukka on huomattavasti kentällä laukkaamista nopeampaa, ja jos pääsee kisaamaan muita vastaan, on Brella selvä voittaja. Ainakin sen omasta mielestä, koska laukkaa niin kovaa kuin lyhyillä jaloillaan pääsee. Rauhallisille maastolenkeille Brella ei ole oikea hevonen.

Kisoissa Brella on samanlainen kuin kotona, yhtä temppuileva, pyörivä ja energinen. Kisaradalla on yhtä keskittynyt ja koittaa saada ratsastajan alas selästä. Askellajikisoissa koittaa saada ryöstettyä töltissä, joskus myös passissa. Jos jaksaa tehdä kymmenen keskittymisharjoitusta lämmittelyissä, voi Brellan kanssa kisaamisesta tullakin jotain.

Suku ja sukuselvitys

i. Sóti frá Trollsklo ARJ-II
isl-o. 136 cm
rautias 4-käynti
ii. Bláinn frá Dalvik
isl-o. 130 cm
 iii. Fí­fill frá Dalvik
 iie. Bletta frá Dalvik
ie. Heimfús frá Dalvik ARJ-II
isl-t. 142 cm
 iei. Hamdir frá Dalvik
 iee. Álma frá Dalvik
e. Fögur frá Grettir 
isl-t. 135 cm
hallakko 5-käynti
ei. Eldir frá Varinn 
isl-o.
 eii. -
 eie. -
ee. Ódádahraun ARJ-III
isl-t. 146 cm
 eei. Vílddas frá Grán
 eee. Gárddis

Selvitetty vain kolmas polvi.

Fífill frá Dalvik on 138 cm korkea islanninhevos-ori, askellajipainotteinen hieno ori upeista vanhemmista. Rakenteeltaan on myös hyvä, ja ori onkin pari kertaa näyttelyissä käynyt. Eniten on kuitenkin Islannin askellajikisoissa menestynyt. Luonteeltaan ori on melko reipas ja mukava ratsastaa. Maastossa säikkyi lähes kaikkea ja oli jatkuvasti sinkoilemassa sinne ja tänne, mutta kentällä ja radalla toimi loistavasti kuunnellen ratsastajaa täysin. Bletta frá Dalvik oli kaunis islanninhevostamma, jolta löytyi korkeutta 140 cm. Väriltään tamma oli voikonkirjava, ja asusteli Islannissa lähinnä vain tallin koristeena ja laitumella vapaana juoksennella. Välillä tamma otettiin auttamaan karjan paimentamisessa, jos muut hevoset eivät päässeet. Melkoisen toimettomana sai siis alkuelämänsä elellä, kunnes tuotiin Suomeen ja pääsi pienelle yksityistallille asustelemaan. Kisoihin tamma ei koskaan päässyt, vaikka askellajit ihan kehuttavat olivat. Hamdir frá Dalvik, tutuille vain Hamdir, oli 139 cm korkea islanninhevos-ori. Askellajeja löytyy 4-käynti-luokkiin asti, passia ei tämä ori oikein hallitse. Nuorempana orin kanssa kilpailtiin melko ahkerastikin, kauniit liikkeet kun omasi. Tämä ruunikonkirjava ori joutui kuitenkin onnettomuuteen ja jouduttiin lopettamaan, jättäen jälkeensä vain muutaman jälkeläisen. Álma frá Dalvik, tutuille vain Alma oli kaunis ja hyvärakenteinen 135 cm korkea islanninhevostamma. Almaa käytettiin pari kertaa rakenteensa ansiosta näyttelyissä, mutta suurimmaksi osaksi vain toimi omistajaperheen lasten ratsuna rauhallisilla käyntilenkeillä. Luonteeltaan hyvin kiltti, ja sopi täydellisesti lasten ratsuksi. Jälkeläisiä Almalla on vain yksi ori.

Tästä orista ei tiedetä lähes mitään, nimeä ei ole tiedossa (kutsumanimi on Renttu), mutta rodultaan on islanninhevonen ja paimenhevosena toiminut Islannissa. Tästä tammasta ei tiedetä lähes mitään, kutsumanimeltään ollut Lyyli ja rodultaan islanninhevonen. Epävirallisesti tuotu Suomeen, tästä enempää ei tiedetä. Vílddas frá Grán, tutuille vain Vilda, on 145 cm korkea askellajipainotteinen islanninhevosori. Väritykseltään ori on kaunis hallakko. Ori on tuttu näyttelykehistä kuin askellajiradoilta, hyvin menestynyt ja mainetta niittänyt kummassakin. Islannin muotovalioksi palkittu, sekä on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Luonteeltaan hankala, myös ratsastaessa, kuten orit yleensä ovatkin. Jälkeläisiä tällä orilla on yhteensä kymmenen, joista kolme on tammaa ja seitsemän oria. Gárddis, kasvattajansa oma siitostamma. Gárddis on 141 cm korkea islanninhevostamma, jolla on vähän kisoissakin käyty. Askellajikisoissa on menestynyt kohtuullisesti, näyttelyissä on kehuttu tamman suloista olemusta. Tämä hallakko tamma on luonteeltaan hyvin reipas ja avoin, ei jää epäröimään ja on ratsastaessa hyvin varmajalkainen ja eteenpäinpyrkivä. Jälkeläisiä on jättänyt maailmaan kolme.

Ulkoasu © Ziki, ulkoasun kuvat © Bob Langrish
Úlfur on virtuaalitalli, ja Brella frá Trollsklo on virtuaalihevonen!