etusivu hevoset esittely toiminta

Darri frá Delamer

virallinen nimi: Darri frá Delamer "Darri"
rotu, sukupuoli:
islanninhevonen ori
rekisterinumero:
VH06-030-5735
säkäkorkeus:
136 cm
syntynyt, ikä:
01.06.2009, ikä täällä, 3 v. 30.11.2009
väri:
päistärikkö

painotus:
askellajiratsastus
koulutustaso:
re: 60 cm ko: heB me: 50 cm arj: 5-käynti
saavutukset:
I-palkinto, II-palkinto, BIS5 (VRNJ)

omistaja:
Ziki VRL-05965, Úlfur
kasvattaja: Ziki, Úlfur
Kilpailut
Päiväkirja

o. Andvari frá Nuuhku - synt. 25.09.2011


Kuvien (c) Stutteri Hejelte

Luonne

Darri on Úlfurin tallin erakko. Joka tallista löytyy yksi hevonen, joka karttaa muiden seuran eikä välittäisi tulla karsinan nurkasta päivänvaloon. Nauttii enemmän yksinäisyydestä ja omat ajatukset seuranaan. Jos tämän luokse yrittää liian nopeasti mennä, saa vastaansa suorastaan uhkaavan katseen, joka varoittaa perääntymään. Jos edelleen jatkaa matkaansa, saa olla varma, että kohta löytyy hampaanjäljet käsivarresta! Pippurinen takkuharja tosiaan ei saa kovinkaan usein tallitytöiltä ihailevia katseita osakseen, tai ei ole kenenkään tappelun kohteena, että kuka saa hoitaa ja kuka ei.

Hoitaessa Darrin luokse kannattaa lähestyä hitaasti, mutta ei kuitenkaan varoen. Epävarmuutta ja pelkoa ei tule paljastaa, nimittäin tämä herra kyllä ottaa kaiken ilon irti siitä silloin! Päättäväisen rauhallisesti ori kunnioittaa edes jonkin verran meitä kaksijalkaisia. Harjauksen Darri sietää, jos se on nopeasti ohi. Ori ei nauti mutakasoissa pyörimisestä, joten tekee kyllä harjauksenkin mahdollisimman helpoksi. Kaviot nostetaan korvia luimistellen, ja tömäytetään takaisin maahan mahdollisimman kovaäänisesti ja protestoivasti. Varusteet ori ottaa päätään viskoen ja korviaan luimistellen päälleen, mutta ei ori ainakaan tahallaan hampaillaan ota kiinni. Varustointi on vain Darrille epämukava tilanne – kukas se silloin jaksaisikaan seistä paikoillaan ja odottaa? Tarhassa Darri seisoo yksin kulmassa, häätäen jokaisen muun pois omalta alueeltaan. Muutaman kerran voi malttaa mennä muiden sekaan ruokailemaan, mutta muuten nauttii enemmän ylhäisestä yksinäisyydestä. Taluttaessa Darri tulee jokseenkin kiltisti perässä, joskin yrmeä ilme yllään ja hieman protestoivasti voi pysähtyä silloin tällöin. Sama homma toistuu jälleen juoksutuksessakin, nimittäin orille saattaa tulla silloin tällöin äkillinen tarve päästä menemään eri suuntaan tai vaihtoehtoisesti pysähtyä. Juoksuttajan tulee olla siis erittäin tarkka, että on suoraan kohti oria, eikä anna vääriä merkkejä. Eläinlääkäri sekä kengittäjä saavat varoa hampaita ja kavioita, nimittäin vuosien varrella ori on kyllä oppinut käyttämään näitä! Lastausautoon ori nousee kuitenkin kiltisti – jotain hyvää tässäkin pojassa!

Ratsuna Darri on kuitenkin parhaimmillaan. Jotenkin ori osaa korvata kaiken kamaluutensa, ja ratsastuksen aikana tuudittautuu ajatukseen, että ori onkin erittäin ihana ja leppoisa kaveri. Alkuun saattaa olla hieman jännittynyt ja kiukutella, mutta rentoutuksen jälkeen ori liikkuu sulavasti eikä jännitä enää. Askeleet ovat terävät ja nopeat, ja ori kuuntelee herkästi ratsastajan pyyntöjä. Tokihan orin pippurisuus näkyy edelleen ratsastaessa, nimittäin anteeksiantavainen tämä ei missään nimessä ole! Jos teet virheen ratsastajana, saat kyllä kuulla siitä Darrilta. Esteratsuksi Darrista ei olisi, nimittäin kokonainen hahmotuskyky hyppäämiselle puuttuu. Pienemmät esteet onnistuvat kyllä, mutta tekniikka loppuu vallan kesken. Orin tyyliin kun kuuluu pään vetäminen ylös ja vauhdin lisääminen! Maastossa Darri liikkuu rauhallisesti, välittämättä kummemmin mitä ympärillä oikein tapahtuu. Kuuntelee ja seuraa mielellään mitä luonnossa oikein tapahtuu. Askellajiratsastus on kuitenkin ehdottomasti Darrin parhaimpia puolia. Kun yhdistää orin kuuntelevaisuuden ja tarkkaavaisuuden, sekä rennon terävät askeleet, saadaan aikaan ehdottomasti askellajiratojen katseiden kiinnittäjä. Orista saa aikaan niin hurjaa vauhtia kuin tarkkaa ja täsmällistä askeleiden vaihtoa. Kilpailuissakin ori kuuluu ehdottomasti näiden voittajien joukkoon. Lämmittelyidenkään ei tarvitse olla niin pitkiä – ori on syntynyt loistamaan radoilla.

Suku ja sukuselvitys

i. Blakkur frá Álfhólar ARJ-I YLA2
isl-o. 139 cm
askellaji 5-käynti
ii. Daði frá Grettir ARJ-I
isl-o. 136 cm
 iii. Stígandi frá Demantur YLA3
 iie. Mánadís frá Hemlu
ie. Ch Snæfríður frá Demantur ARJ-II
isl-t. 141 cm
 iei. Rasnandál
 iee. Röskva frá Eyrarlandi ARJ-III
e. Brella frá Trollsklo ARJ-I YLA2
isl-t. 136 cm
askellaji 5-käynti
ei. Sóti frá Trollsklo ARJ-II
isl-o.136 cm
 eii. Bláinn frá Dalvik
 eie. Heimfús frá Dalvik ARJ-II
ee. Fögur frá Grettir
isl-t. 135 cm
 eei. Eldir frá Varinn 
 eee. Ódádahraun ARJ-IIIUlkoasu © Ziki, ulkoasun kuvat © Bob Langrish
Úlfur on virtuaalitalli, ja Darri frá Delamer on virtuaalihevonen!