etusivu hevoset esittely toiminta

Tvistur frį Drómundur

virallinen nimi: Tvistur frį Drómundur  "Tvisti"
rotu, sukupuoli:
islanninhevonen ori
rekisterinumero:
VH06-030-5711
säkäkorkeus:
135 cm
syntynyt, ikä:
10.08.2009, ikä täällä, 3 v. 08.02.2010
väri:
mustanruunikko

painotus:
askellajiratsastus
koulutustaso:
re: 70 cm ko: heC me: 60 cm arj: 5-käynti
saavutukset:
-

omistaja:
Ziki VRL-05965, Ślfur
kasvattaja: PS., Drómundur
Kilpailut
Päiväkirja

t. Fjöšur frį Hiisi - synt. 09.09.2011

 
Kuvien (c) Stutteri Hejelte

Luonne

Tvistur frį Drómundur, tallilla tutummin vain Tvisti, on tunnettu omasta huomionkipeydestään ja ruskeiden silmien tuijotuksesta. Tuuhealla harjalla ja tiiviillä koiranpentu-katseella ori saa tahtonsa läpi vaikka mistä asiasta, ja tälle pojalle onkin erittäin hankala sanoa ei. Ori saattaisi myös seisoa hoidettavana ja rapsuteltavana vaikka kuinka ja kauan. Ori käyttäytyy lähes ruunamaisesti, nimittäin ori on myös loppujen lopuksi hyvin helppo saada asettumaan aloilleen ja rauhoittumaan. Tietty ryhdikkyys puuttuu kokonaan, vaikka tammojen saavuttua paikalle löytyy Tvististä kyllä myös se orimainen puoli.

Hoitaessa Tvisti on rauhallinen ja nauttii tilanteesta, kuten jo mainittiinkin. Ori pitää myös, kun harjaa hieman kovemmilla ottella; hiljaiset ja kevyet vedot vain kutittavat oria, ja tästä voi saada hieman ilkeän ilmeen palkaksi. Puremaan tai edes näykkimään Tvisti ei kuitenkaan ala, saatikka potkimaan. Sen verran ihmisystävällinen tämä herra kuitenkin on. Kaviot on helppo putsata, ja tämä kannattelee jalkaansa lähes itsekseen. Varusteet ori antaa laittaa hieman vaihtelevalla menestyksellä. Välillä ei ole mitään ongelmaa, kun taas välillä ori vetää mahan täyteen ilmaa ja väistelee satulaa, samalla kun lukitsee hampaat yhteen ja nostaa päänsä korkealle ilmaan. Jämäkällä asenteella ja kärsivällisyydellä Tvisti kuitenkin lopettaa temppuilut, ja antaa jälleen laittaa varusteita ongelmitta.

Taluttaessa ori tulee melko helposti perässä, eikä lähde sen enempiä kiilaamaan taluttajan ohi. Tammat ovat tietenkin kiinnostavia ja huomion kiinnittämisen arvoisia, steppailua ja hörinää, mutta ei lähde kuitenkaan katsomaan. Narusta nykäisyllä Tvisti jatkaa jälleen matkaansa normaalisti. Tarhatessa Tvisti tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Tai no, ori on kylläkin lauman pohjilla pehmeämmän puoleisen luonteensa vuoksi, mutta jokainen lauman jäsen pitää kuitenkin Tvistin pompottamisesta ympäri tarhaa - luohan sekin ryhmähenkeä, vai?

Ratsastaessa tämä herra saa näyttää taitonsa. Tosin, taidot ovat piilossa jossain ja niitä saa hakea ensin pitkien lämmittelyiden ja valmisteluiden avulla. Tölttiä Tvisti yrittää tarjota melko pitkälti joka välissä tämän ollessa paljon vahvempi kuin orin ravi. Passi luonnistuu pidempien lämmittelyiden avulla ja oikealla ratsastamisella. Askellajien vaihdot ja siirtymiset luonnistuvat orilta kuitenkin hyvin, heti kun kaikki nämä askellajit on sen ratsastuksen aikana käyty läpi. Hienoina päivinä orin menoa radalla onkin todella kaunista katsottavaa, ja tällöin orista todella alkaa näkyä sitä ryhdikkyyttä.

Askellajiratsastuksen lisäksi ori pitää paljon kouluratsastuksesta. Vanhempiensa tavoin pohkeenväistö on orin vahvimpia ja varmimpia koululiikkeitä, mutta sitä haastavammat liikkeet eivät tältä pojalta luonnistu. Pohkeenväistö luonnistuu sekä käynnissä että ravissa, vaikka heti pohkeenväistön päättymisen jälkeen yrittää tarjota tölttiä ravin tilalle. Istunnastaan onkin pidettävä tarkkaan huolta, ettei vahingossa pyydä orilta tölttiä ravin sijaan. Esteet eivät ole tälle pojalle yhtä tuttu juttu, mutta kyllä poika hyppää jos este tämän tielle sattuu. 70 cm korkeat esteet luonnistuvat, niin kauan kun nämä eivät ole liian lähellä toisiaan ja ne ovat pystyjä. Muuten ori ei saa enää jalkojaan kunnolla kasaan ennen seuraavaa hyppyä, eikä myöskään ponnistettua tarpeeksi pitkälle ja korkealle. Tvisti ei myöskään usein jaksa kovinkaan kauaa hypätä, vaan kyllästyy nopeasti. Jos siis kuitenkin pysytään vain siellä askellajiratsastuksen puolella ja välillä kouluratsastusta treenaillen, niin kaikki pysyvät tyytyväisinä.

Suku ja sukuselvitys

i. Vilnir frį Tóftum
isl-o. 132 cm
rautias 4-käynti
ii. Yfirgįngur frį Tóftum evm  iii. Ljśfur frį Tóftum evm
 iie. Frenja frį Tóftum evm
ie. Ęringa frį Tóftum evm  iei. Ölmóšur frį Gardakoti evm
 iee. Iša frį Tóftum evm
e. Brįnda frį Nįttrśn
isl-t. 140 cm
hiirakko 5-käynti
ei. Ekkur frį Dŕyttśr evm  eii. Vįnur frį Tróddur evm
 eie. Dimma frį Rafhlaša evm
ee. Sįga frį Ljóstįr evm  eei. Blįkken frį Lóvetrot evm
 eee. Svešja frį Melfluga evmUlkoasu © Ziki, ulkoasun kuvat © Bob Langrish
Ślfur on virtuaalitalli, ja Beisla frį Leirljós on virtuaalihevonen!