Taluv AB YLA3 ELA1 22.03.2008 - 01.11.2010

Virallinen nimi: Taluv AB "Tatti"
Rotu: Eestinhevonen
Rekisterinumero: VH04-060-3676
Säkäkorkeus: 147 cm
Syntynyt, Ikä: 22.03.2008, VHKR, täytti 3 v. 20.06.2008, kuoli 32 vuotiaana
Väri: Rautias
Sukupuoli: Ori

Painotus: Esteratsastus
Koulutustaso: Re: 100 cm ko heB me 80 cm
Saavutukset: YLA3 ELA1

Omistaja: Ziki, Cheval Delamer
Kasvattaja: Suvi.K

Huhtikuun yleislaatuarvostelu, YLA3, 104 pistettä (19 + 35 + 15 + 35 = 104)

ELAn toukokuun tilaisuus, ELA1, 101,5p (14 + 18 + 16,5 + 18 + 20 + 15 = 101,5)
Orilla on kaunis pää eloisilla silmillä. Kaula on hieman pitkä, liikkeet myös hieman matalat. Luonne oli mukavaa lukea, vaikka muuttuikin välillä hieman puuduttavaksi lukea ja pari kappaleenjakoa lisää olisi tuonut selkeyttä tekstiin. Myös toistoa löytyi. Vanhempien kilpamenestys laski pisteitä. Sijoja ori on kerännyt huiman määrän monipuolisesti myös painotuslajin ulkopuolelta! Lisäpiste YLA3 palkinnosta, kuten myös päiväkirja- ja erityisesti valmennusmerkinnöistä, joiden määrään on hienosti panostettu. Tilaisuuden parhaat pisteet, ja edesmennyt ori onkin hieno eestinhevonen!              
Kuvien (c) Ziki

Tatti oli ensimmäinen eestinhevoseni, ja samaten myös kaikkein rakkain ja hienoin koskaan omistamani eestiläinen. Sijoituksia huimat 109 kappaletta, laatiksista YLA3, jälkeläisiä joilla myös suuret tulevaisuuden suunnitelmat... Muistan kun ostin Tatin Suvilta, ihastuneena tämän persoonallisuuteen ja sukuun, joka lupasi tästäkin hienon. Tatin ansiosta myös aloitin eestinhevosten kasvatuksen vakituisesti, uusi talli näille ja kaikkea. Tatti sai kuitenkin jäädä Cheval Delameriin - tämä oli alusta asti ollut orin koti, eikä ollut mitään syytä oria laittaa muualle asumaan. Kiitokset Tatti yhteisistä ajoistamme <3

Jälkeläiset

11.11.2008 - o. Rentaabel Mer - Lille AB - Ziki
16.01.2009 - o. Pest KUR - Piret AB - Ziki
28.10.2010 - o. Meelepaha HVL - Ideeline HUM - Chao

Sukutaulu

i. Argon EST ii. Nexus EST  iii. Aragorna EST

 iie. Trevlygt EST

ie. Filedeen EST  iei. Georkin EST

 iee. Celicia EST

e. Tegelane EST ei. Varjamine Nap EST  eii. Hilinemine EST

 eie. Sõnasõnaline EST

ee. Kordamine EST  eei.  Kergemeelsus EST

 eee. Korall EST


Argon EST, Tatin kimo isäpappa Aku, on vajaa puolitoista metriä korkea eestinhevonen. Esteratsastukseen painottunut Argon on tuottanut tähän mennessä maailmaan vain yhden varsan. Aktiviteetteina se on harrastanut ahkeraa kisausta estekentillä. Se on saavuttanut urallaan jokusen sijoituksenkin. Samoin se on kisannut koluakin, mutta sen suuremmitta palkinnoitta. Näyttelyissä se on ansainnut JS eli jalostukseen suositellaan merkinnän. Luonteeltaan poika on perusponi, ei mikään ylikiltti kaikkien suosikki, muttei mikään hullu viisipäinen monsterikaan. Aku on seurallinen, mutta päättäväinen kaveri.

Nexus EST on rodultaan eestinhevonen, väriltään rautias ja luonteeltaan reipas ja aina yhtä energinen. Korkeutta löytyy 147 cm, joten esteet kuin esteet ylittyvät helposti. Ori on kisaillut niin Virossa kuin muutamissa Suomenkin kisoissa. Hyppää hieman vajaa metrin esteitä, ja koulussa yltää helppo A'n tasolle. Jälkeläisiä orilla on kolme, joista kaksi on tammaa ja yksi ori.

Filedeen EST, tutuille Deedee, on eestinhevostamma jolta löytyy korkeutta 149 cm. Väriltään tamma on kimo, ja painotukseltaan estepainotteinen. Hyppää esteitä metrin korkuisia esteitä, ja on kierrellyt kisoissa lähes kaikkialla maailmaa. Matkustellut on siis, ja myös parissa koulukisassa helppo A'n tasolla.

Aragorna EST, tutuille vain Aragorn, on musta eestinhevosori, 148 cm korkea ja estepainotteinen. Asustellut elämänsä vain Virossa, ei ole koskenutkaan Suomea. Ori on menestynyt hyvin estekentillä Virossa ja myös parissa Latvian ja Venäjän pienkisassa. Ei ole koskaan oppinut ymmärtämään kouluratsastusta, joten ei ole kisannut koulukisoissa.

Trevlygt EST on rautias eestinhevostamma, 138 cm korkea. Estekisoissa on pyörinyt jo nuorena, viisi vuotiaana laitettiin ensimmäisiin kilpailuihin. Koulukilpailuissa ei ole koskaan pärjännyt, mutta estekilpailuissa sen sijaan on menestynyt ihan kiitettävästi. Tamma on syntynyt Virossa, mutta asuu kuitenkin Suomessa. Tammalla on kolme jälkeläistä.

Georkin EST on virossa syntynyt ja kasvanut eestinhevosruuna, joka ehti astua kaksi tammaa ennen ruunausta. Korkeutta löytyy herralta 149 cm. Estekisoissa ei ole ehtinyt käydä kun muutaman kerran, sekä muutamassa koulukisassa. Menestystä ei ole tullut kummastakaan. Jälkeläiset ovat kuitenkin menestyneet hyvin.

Celicia EST, tutuille Celicia on eestinhevostamma, 147 cm korkea ja väriltään punarautias. Menestystä ei ole tullut kun ei ole kisoihinkaan päässyt, joten on asustellut vain omassa kotitallissaan harrastekäytössä. Asuu Virossa.

Tegelane EST, "Teksu" oli ruunikko eestinhevos-tamma. Säkää neidiltä löytyi 145 cm , ja luonnetta sitäkin enemmän. Suurisydämisellä Teksulla oli myös suuret tavoitteet, suuret unelmat ja suurenmoiset liikkeet jotka Tatti on siltä toivottavasti perinyt. Estepainotteinen tamma viihtyi, missäs muualla kuin estekentillä, jossa se on saalistanut urallaan jo kymmenkunta sijoitusta. Muita varsoja Teksulla taas on jo pari kappaletta, kaikki tarkkaan harkittujen sulhojen kanssa tietenkin. Tamma on kuollut 22.09 vanhuuteen.

Varjamine Nap EST on rautias estepainotteinen eestinhevosori, jolla riittää puhtia. Voisi pomppia esteitä vaikka koko elämänsä, eikä koskaan kyllästyisi. Jos kouluakin mentäisiin, herra alkaisi laahustaa eikä suostu liikkumaan. Kisoissa on menestystä tullut ihan mukavasti, tosin ilman sähläystä voisi mennä vieläkin paremmin.

Kordamine EST, Dami tutuille, on ruunikko eestinhevostamma, ja 145 cm korkea. Kisoissa tamma on päässyt loistamaan miljoonia kertoja Virossa kuin Suomessakin, parissa kisassa Venäjällä ja Latviassakin pari kertaa. Jälkeläisiä tammalla on viisi, jotka kaikki ovat pärjänneet hyvin estekentillä ja myös pari kouluradoilla.

Hilinemine EST on reipas pieni eestinhevosori, jolta löytyy säkäkorkeutta vain 137 cm. Väriltään ori on päistärikkö. Kisoissa ori hyppää vain pienissä luokissa, kun kisaakin vain kerran vuodessa pikkukisassa. Toimii siis pelkkänä harrasteratsuna pienessä tallissa joka sijaitsee Suomessa. Jälkeläisiä löytyy yksi.

Sõnasõnaline EST on rauhallinen eestinhevostamma, rautias väriltään ja 145 cm korkea. Kisoissa tamma on kierrellyt muutaman kerran, muttei ole koskaan innostunut kisaamisesta. Sen sijaan on tuntiratsuna Suomessa, jota tamma rakastaa yli kaiken. Pienet lapset ovat aina olleet lähellä Sonan sydäntä.

Kergemeelsus EST on komea musta eestinhevosori, 146 cm korkea. Näyttelyissä ja esteradoilla menestynyt ori rakastaa huomiota yli kaiken, mutta on myös kiltti eikä potki tai pure. Esteradoilla sen sijaan hyppää kuin viimeistä päivää ja laukkaa täyttä vauhtia esteelle. Hyvin menestynyt esteradoilla, ja orilla on kuusi jälkeläistä yhteensä.

Korall EST on aika äkäinen eestinhevostamma, väriltään ruunikko ja asustelee pienessä ratsastuskoulussa Virossa. Melkein kukaan ei uskalla Korallia lähestyä, kun tamma pääsee vauhtiin. Ratsastaessakin on usein hieman kiukutteleva, mutta rauhoittuu kuitenkin. Ei ole pienten ratsu. Tammalla on vain yksi jälkeläinen.
(c) Donna (i ja e) ja Ziki (loput)

Taluv AB on kerrassaan ihana ja hellyttävä tapaus. Tähän ei voi olla kukaan ihastumatta. Ori oppii herkästi ja ei pahemmin arkaile uusien asioiden kanssa, ja on hyvin utelias kaveri josta voisi myöhemmin olla vaikka maastoesteille, kun tavalliset esteet eivät enää kiinnosta (ihan kuin tämä olisi mahdollista..). Kovin paljon tämä ori ei ole tammojen perään, mutta kyllä vähän steppaa ja katselee kiinnostuneena. Ratsastaessa osaa olla vaikea kun sille päälle sattuu, mutta päättäväisyydellä orin saa kulkemaan nätisti ja kuuntelemaan ratsastajaa.

Tatti on hoitaessa rauhallinen, ja nauttii harjauksesta. Ori vain tökkii karsinan ovea jatkuvasti auki. Tatti ei kuitenkaan karkaa, tai ei ainakaan jos ruokaa on edessä. Kannattaa siis varmuuden vuoksi vain pitää ovea kiinni harjauksen ajan. Ori ei kuitenkaan pidä, jos harjataan riimu päässä ja riimun naru kalterissa kiinni, sillä menee nopeasti paniikkiin ja riimu onkin sitten jo entinen riimu. Varusteet on helppo laittaa, sillä tämä ori ei pullistele ja ottaa kuolaimet helposti suuhun. Täytyy vain pitää kuolaimia turvan edessä, kun Tatti jo ottaa ne kiltisti. Kaviotkin nousevat helposti, kun vain pyytää käskemisen sijaan. Tattia on helppo taluttaa, sillä se seuraa kuin koira. Tammojen lähellä steppaa vähän ja voi höristä, mutta ei lähde hulluna vetämään näiden luokse. Ruoka voi olla välillä vähän liian suuri houkutus, ja joskus on vain ihan pakko pysähtyä syömään tuoretta ruohoa. Kuljetusautoon Tatti menee kuin mallioppilas, mutta käytös siellä itse kopin sisällä voisi olla parempaa. Seinät pysyvät kyllä ehjänä, mutta heinäverkko ja narut voivat usein joutua Tatin uhriksi. Heinät eivät siinä kohtaa kiinnosta, vaan saada se vain alas ja sitten narut auki, jotta saa päänsä vapaaksi. Sitten heinät ovatkin jo paljon kivemmat syödä. Lisäksi ori kuopii kaikki aluset kopin päähän, jotka luukun avautuessa tippuvat ulos. Tarhassa Tatti juoksee kuin viimeistä päivää, ja yrittää saada kaikki mukaan leikkimään kanssaan. Näykkii leikkisästi ja juoksee pari laukka-askelta pakoon. Ihmisten kanssa Tatti kuitenkin käyttäytyy asiallisesti ja pitää hampaansa kurissa.

Ratsastaessa Tatti on innokas ja aina menemässä. Ensimmäisen kierroksen aikana käynti on hidasta, ja jalat laahaavat maata. Parin kierroksen päästä ori kuitenkin herää, ja liikkuu nopeammin ja askeleet ovat rennommat. Tatti lämpenee hitaasti, joten tarvitsee aika pitkän lämmittelyn. Voi säikkyä lintuja ja räsähdyksiä, josta voi seurata laukkapyrähdys toiseen päähän kenttää tai sivuloikka, ja sitten pelokkaasti seisoo paikoillaan kuin odottaen seuraavaa hyökkäystä. Kun Tatti alkaa katsoa jonnekin kulmaan, ja väistää sitä, ei kannata välittää, ja pyytää menemään vain hieman kovempaa tai tekee voltin. Pian se jo unohtaakin "pelottavan kulman". Esteillä ori on innokas, ja hyppää myös pienet esteet korkealta ja tyylikkäästi. Suuret esteet menevät helposti yli, vaikka tohkeissaan voi tiputtaa puomeja. Tiputuksen jälkeen vain pärskähtää ja jatkaa laukassa. Jos antaa mennä miten tykkää, voi helposti kuumentua ja ryöstää ja alkaa tehdä jotain omaa show’taan kentän keskellä. Täytyy siis pitää koko ajan keskittyneenä ja antaa jotain tekemistä, ettei näin pääsisi käymään. Kisoissa osaa sentään keskittyä, eikä pelleile. Koulua menee ihan hyvin, vaikka ei pidä siitä lähes yhtä paljoa kuin hyppäämisestä. Kääntyy hyvin, ja menee pohkeenväistöt ravissa ongelmitta. Sulkutaivutus ja avotaivutus menevät ihan hyvin käynnissä, mutta parantamisen varaa olisi. Laukassa mikään ei onnistu, ei välttämättä edes niinkään yksinkertainen asia kuin askeleen hidastaminen (nopeampaa kyllä suostuu menemään) tai tekemään pientä ympyrää. Maastossa voi ryöstää suoralla, jos ei pitkään aikaan ole saanut mennä käyntiä kovempaa askellajia. Lämmittely kannattaa siis hoitaa pikkupoluilla metsässä. Hiekkateillä ei kannata lämmitellä, jos ei halua, että tuntuu kuin ratsastaisi ruutitynnyrillä - ja se ruutitynnyri voi räjähtää ihan milloin vain. Rakastaa uimista yli kaiken, mutta ei kuitenkaan kauaa jaksa uida. Pari kertaa kastautuu, eikä enää jaksa mennä veteen sen jälkeen.

Kisoissa Tatti ei sählää aivan yhtä paljoa, mutta keskittyy kuitenkin siihen olennaiseen. Esteet hypätään tyylikkäästi ilman virheitä, mutta voi silti jonkun äänen takia hypätä metrin ilmaan ja laukata portille mörköjä pakoon. Tomerilla ohjeilla lopettaa kuinkin sähläilyt ja keskittyy jälleen radan suorittamiseen. Lämmittely alueella hyppii paljon enemmän oksan rasahtaessa tai lehden tippuessa maahan. Koulukisoissa haukottelee yleensä näyttävästi ilmaistakseen, ettei asia voisi vähempää kiinnostaa. Ei silloin jaksa edes ihmetellä kulmia, vaan laahustaa eteenpäin pää maassa raahaten. Kouluratsua tästä orista ei ainakaan tule. Kaikki kisat mitkä liittyvät vähänkin hyppäämiseen saa Tatin innostumaan. Jopa kenttäkisat menevät ihan hyvin, vaikka mukana onkin koulua. Maastoesteillä ei edes jaksa pelästyä mitään, vaan keskittyy hyppäämiseen ja saamaan mahdollisimman nopean vauhdin hypäten esteet innokkaasti.

Kilpailut

ERJ:n alaiset kilpailut:
Sijoituksia: 109
PVM - Paikka - Jaos - Luokka - Sijoitus 
|| 31.05.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 3/33
|| 31.05.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 7/97
|| 12.06.2008 || Kutsu || ERJ || 120 cm || 6/179
|| 12.06.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 4/66
|| 21.06.2008 || Kutsu || ERJ || 120 cm || 9/111
|| 14.06.2008 || Kutsu || ERJ || 120 cm || 9/122
|| 14.06.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 6/130
|| 20.06.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 2/100
|| 21.06.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 7/100
|| 30.06.2008 || Kutsu || ERJ || 70-80 cm || 4/60
|| 25.06.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 6/41
|| 27.06.2008 || Kutsu || ERJ || 70-80 cm || 3/69
|| 28.06.2008 || Kutsu || ERJ || 100-120 cm || 1/192
|| 30.06.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 9/84
|| 03.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 7/60
|| 06.07.2008 || Kutsu || ERJ || 120 cm || 2/22
|| 09.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/29
|| 10.07.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 4/19
|| 10.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 5/27
|| 10.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/27
|| 10.07.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 4/19
|| 10.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/27
|| 11.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/25
|| 13.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/20
|| 15.07.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 5/26
|| 15.07.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 4/26
|| 15.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80-90 cm || 1/57
|| 16.07.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 4/40
|| 17.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80-90 cm || 3/50
|| 20.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/60
|| 21.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/35
|| 23.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/21
|| 23.07.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 1/26
|| 23.07.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 5/26
|| 26.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80-90 cm || 10/197
|| 26.07.2008 || Kutsu || ERJ || 90-100cm || 6/110
|| 26.07.2008 || Kutsu || ERJ || 105-115 cm || 7/66
|| 27.07.2008 || Kutsu || ERJ || 110 cm || 3/30
|| 28.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 5/40
|| 28.07.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/40
|| 30.07.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 5/40
|| 30.07.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 3/106
|| 01.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 7/122
|| 01.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 8/122
|| 01.08.2008 || Kutsu || ERJ || 110 cm || 1/118
|| 02.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80-90 cm || 1/45
|| 02.08.2008 || Kutsu || ERJ || 50 cm || 3/36
|| 11.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 1/14
|| 12.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/15
|| 12.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80-100 cm || 3/50
|| 15.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 5/25
|| 15.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 5/25
|| 15.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 1/25
|| 15.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 2/25
|| 16.08.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 6/50
|| 20.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 2/34
|| 22.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 5/40
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 3/17
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 1/17
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 3/15
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 3/15
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 2/15
|| 23.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 3/15
|| 25.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 7/82
|| 25.08.2008 || Kutsu || ERJ || 70-80 cm || 9/168
|| 25.08.2008 || Kutsu ||ERJ || 50 cm || 1/29
|| 26.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 2/19
|| 26.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 2/19
|| 26.08.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 1/19
|| 27.08.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 6/38
|| 27.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 5/26
|| 27.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 5/26
|| 28.08.2008 || Kutsu || ERJ || 90-100 cm || 1/40
|| 29.08.2008 || Kutsu || ERJ || 70-80 cm || 6/40
|| 29.08.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/37
|| 31.08.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 5/28
|| 01.09.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 2/50
|| 01.09.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 1/50
|| 01.09.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 7/50
|| 01.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80-90 cm || 8/72
|| 01.09.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 5/41
|| 08.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/22
|| 09.09.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 3/20
|| 09.09.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 2/23
|| 10.09.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 2/23
|| 10.09.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 4/43
|| 10.09.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 1/31
|| 11.09.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 1/23
|| 11.09.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 2/43
|| 14.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/44
|| 14.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/5
|| 19.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/50
|| 19.09.2008 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 1/50
|| 20.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/60
|| 23.09.2008 || Kutsu || ERJ || 40 cm || 3/31
|| 24.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 4/32
|| 28.09.2008 || Kutsu || ERJ || 60-80 cm || 6/36
|| 30.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 2/99
|| 30.09.2008 || Kutsu || ERJ || 80 cm || 1/32
|| 12.10.2008 || Kutsu || ERJ || 60 cm || 2/23
|| 14.10.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 3/17
|| 17.10.2008 || Kutsu || ERJ || 70 cm || 1/17
|| 21.10.2008 || Kutsu || ERJ || 50 cm || 2/12
|| 29.10.2008 || Kutsu || ERJ || 90 cm || 6/50
|| 01.11.2008 || Kutsu || ERJ || 70-80 cm || 1/5
|| 03.08.2009 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 1/11
|| 04.08.2009 || Kutsu || ERJ || 100 cm || 1/11

VVJ:n alaiset kilpailut:
Sijoituksia: 12
PVM - Paikka - Jaos - Luokka - Sijoitus 
|| 20.01.2009 || Kutsu || VVJ || noviisi koulukoe || 4/30
|| 23.02.2009 || Kutsu || VVJ || Vaikea yhdistetty || 1/8
|| 26.02.2009 || Kutsu || VVJ || Vaikea yhdistetty || 3/10
|| 28.02.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 4/30
|| 28.02.2009 || Kutsu || VVJ || Noviisi yhdistetty || 7/50
|| 28.02.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 1/13
|| 02.03.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 3/13
|| 16.03.2009 || Kutsu || VVJ || Vaikea yhdistetty || 1/30
|| 20.03.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 2/77
|| 21.03.2009 || Kutsu || VVJ || Noviisi koulukoe || 4/27
|| 10.04.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 3/40
|| 16.05.2009 || Kutsu || VVJ || Vaativa yhdistetty || 4/30

Muut jaoksen alaiset kilpailut:
Sijoituksia: 21
PVM - Paikka - Jaos - Luokka - Sijoitus 
|| 11.07.2008 || Kutsu || KERJ || CCI/CIC* || 4/25
|| 03.08.2008 || Kutsu || KERJ || Harrasteluokka || 1/27
|| 26.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo C || 4/21
|| 26.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo B || 2/21
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo B || 4/21
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo C || 3/18
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo C || 1/19
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo B || 3/21
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo B || 4/21
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo C || 1/19
|| 27.08.2008 || Kutsu || KRJ || Helppo B || 4/21
|| 02.11.2008 || KERJ-Cup || KERJ || Tutustumisluokka || 4/74
|| 05.11.2008 || Kutsu || KERJ || Aloittelijaluokka || 4/30
|| 18.12.2008 || Kutsu || KERJ || Helppo luokka || 3/13
|| 04.06.2009 || Kutsu || KERJ || Helppo luokka || 1/50
|| 23.06.2009 || Kutsu || KERJ || Tutustumisluokka || 2/49
|| 30.06.2009 || Kutsu || KERJ || Aloittelijaluokka || 1/36
|| 02.08.2009 || Kutsu || KERJ || Helppo luokka || 5/30
|| 03.08.2009 || Kutsu || KERJ || Aloittelijaluokka || 2/40
|| 04.08.2009 || Kutsu || KERJ || Helppo luokka || 2/30
|| 30.08.2009 || Kutsu || KERJ || Tutustumisluokka || 2/25

Päiväkirjamerkinnät

04.01.2009
Aamulla aikaisin heti aamuruokien päätteeksi mentiin vähän maneesiin Tatin koulupuolta treenaamaan. Tehtiin ensin vähän pohkeenväistöjä ravissa ja käynnissä, ja sitten peilin avulla avo- ja sulkutaivutuksia. Tatti liikkui aluksi vähän tönkösti, mutta vetreytyi sitten loppuun mennessä. Laukassa Tatti teki laukanvaihdot, vastalaukat ja pari askelta myös avotaivutusta. Lopetimme sitten siihen, kävelimme vain hakepolkulenkin ja sitten menimme talliin. Fleeceloimi päällään Tatti lähetettiin takaisin tarhaan heiniä mussuttamaan.

16.01.2009
Tatin hoitaja wer. oli tänään Tatin kanssa vähän maastossa köpöttelemässä ja tutustumassa talvimaisemaan. Tämän jälkeen he menivät hetkeksi maneesiin laukkaamaan - maastossa kun on jäistä. Tatti oli reipas, mutta pysyi kuitenkin melkoisen helposti hallinnassa. Kouluakin piti mennä, mutta laukassa molemmat väsähtivät ja koulutreenit jäivät toiseen kertaan. Loppuverkkojen jälkeen wer toi Tatin talliin ja jätti sinne ilta ruokia odottamaan.

03.03.2009
Hoitaja wer. kävi hoitamassa tänään oria, ja harjauksen sekä varustamisen jälkeen he olivat valmiita lähtöön. Kaksikko kävi ensin maneesissa hyppäämässä pieniä esteitä. Tämän jälkeen kaksikko kävi maastossa pienen lenkin kahden muun hoitajan. Maneesissa hypätyt esteet ylittyivät hyvin ja tyylikkäästi, eikä pudotuksia tullut. Kesken ratsastuksen Tatti myös pelästyi jotain katsomossa, ja wer tippui selästä. Muuten Tatti käyttäytyi hyvin ja asiallisesti.

21.03.2009
Tatti oli päättänyt hankkia itselleen oikein kunnon mutakerroksen, kun tämän hoitaja wer. tuli hoitamaan. Reilun tunnin puhdistuksen jälkeen Tatti sai päälleen loimen, ja oli pää puhdistuksen vuorossa. Pään pudistuksen jälkeen wer. ja Tatti menivät maneesiin, ja wer. alkoi ratsastaa Tatilla loimen kanssa. Pohkeenväistöyritysten jälkeen ratsukko otti vähän ravia, ja sitten muutaman pysähdysharjoituksen jälkeen tuli jo loppukäynnit. Tallissa Tatti sai mennä suoraan iltaruokiaan syömään.

Valmennukset

15.07.2008 - Kenttävalmennus - Sindi
Tatti oli tänään hiukan tohkeissaan. Ziki yritti parhaansa mukaan ratsastaa oria mutta Tatti vain painoi eteenpäin. Tukkia ori kumminkin säikähti ja kielsi hyvin jyskähti. Alkuhypyt olivat hyvin velttoja mutta onneksi ori hiukan ryhdistäytyi ja alkoi toimimaan hiukan liikaakin. Vesieste ei teille ongelmia tuottanut mutta tukki osoittautui teillä hyvin vaikeaksi. Monen kiellon jälkeen raipan avulla ori kumminkin saatiin kovalla työllä yli. Mutta raipastahan ori otti sellaiset sätkyt ja puri monesti kuolaimeen. Ziki saikin roikkua kyydissä olan takaa.

15.08.2008 - Estekoulutus - Seabiscuit
Päätimme tänään aloittaa vähän tutustumisella ja lähdimme siis maastoon. Aluksi verkattiin kentällä puomeilla ja kavaleteilla ympyrällä. Pyrittiin saamaan rauhallista tempoa kun huomasi kyllä että poika osaa jo tuon nopeamman temmon. Tatti yritti ryöstää ja tempoili ympyrällä esteiden välissä, mutta hyvin me se saatiin menemään ylitse ja vielä ihan hyvässä tempossa vaikka kyllä siellä oli myöskin niitä epäpuhtauksia. No muutaman hyvän suorituksen jälkeen lähdimme tosiaan maastoon ja otimme kunnon hikitreeniä ja Tatti sai päästellä kunnolla. Laukkasimme paljon ylä- ja alamäkiä ja kohensimme kuntoa. Oli todella hiessä joten poika sai pesun ja iltapäivän vapaata. Illalla otimme temponvaihteluja suhteutetulla välimatkalla sekä isoilla että pienillä esteillä. Huomasi heti että kuumenee todella nopeasti ja oli välillä hyvinkin vaikea hallittava. Päädyimme kokeilemaan martingaalia vaikutusta ja johan tepsi. Otimme harjoitusta martingaalia kanssa ja Tatti hyppäsi hienosti ja varmasti. Pyrimme venyttämään sitä ympyrällä hypätessä pitkillä esteillä erityisen paljon ja otimme vielä muutamaa porttia ja muuria sarjoina. Tatti meni hienosti martingaalilla. Todella kuuma tosin, mutta hallitusti.

16.08.2008 - Estevalmennus - Seabiscuit
Teimme aamuksi todella tiukkamutkaisen radan joten tähän tarvitsi notkeutta ja hyvän motivaation. Otin paljon venytystä pienellä kahdeksikolla. Hyppäsimme ratana nyt ympyrällä, sarjoja, tiukkia u-käännöksiä sekä suhteutettua väliä. Hyppäsi trippelin sulavasti ja venytti oikein hienosti. Harjoittelimme suhteutettua ilman ratsastajan apuja jotta Tatti oppisi myös itse katsomaan askeleet ja ponnistuspaikan. Tatti teki hyvä päätöksiä ja siitä oli mukavaa vaihtelua saada valita askeleet itse. Todella hienosti kehittyy ja nopea oppimaan. Otimme vielä maastossa kunnon treeniä ja ylä- ja alamäkiä. Sai iltapäivän vapaata. Illalla hyppäsimme puomi, este, puomi, este sarjaa jolloin Tatin piti todella katsoa askelten paikat. Tatti meni todella hyvin ja hypimme vielä tiukista mutkista pinnaria ja okseri-trippeli sarjaa. Hienosti mennyt!

23.08.2008 - Estevalmennus - Moona
Tatti oli tänään energiaa täynnä ja sillä tuntui olevan aina vain kovempi ja kovempi vauhti mielessä. Sait rauhoitella sitä hyvän tovin, ennen kuin se malttoi tulla ensimmäiselle ristikolle edes jotenkuten suorassa. Vaikka joudut itse tekemään paljon pidätteitä, sinun ei kuitenkaan tulisi ottaa liikaa kiinni vaan säilyttää yhä hyvä rytmi. Jumppasarjalla meni jo paremmin. Et päästänyt Tattia liian pitkälle laukalle, vaikka se etenikin reippaasti.

13.09.2008 - Estevalmennus - Sara
Tatti oli perusluonteeltaan ihan kiva hevonen. Seurallinen, yhteistyöhaluinen ja mukavan kuuliainen. Herkkä ratsastaa.
Aloitimme estevalmennuksen ensin maapuomeilla. Tatti meni puomit joka suunnasta hyvin. Välillä hevonen meinasi tosin kiirehtiä, mutta tämä johtui aivan siitä, että hevosella oli erittäin paljon virtaa ja intoa ihan kunnon esteille. Kavaletit Tatti meni oikein kivasti. Ainoa pikkuinen seikka vain, että ori ei millään meinannut keskittyä omaan menoonsa tai siihen, miten jalat milloinkin asetetaan mihinkin. Lopulta, saimme Tatin keskittymään muutaman minuutin ajaksi. Liike oli heti rennompaa ja mukavan näköisempää.

Seuraavaksi Tatti ylittikin pieniä ristikoita. Ristikot olivat 60cm korkeita, osa oli jumppasarjana ja osa yksittäisenä. Myönnän, Tatilla on ihan kiva tekniikka hypätä ja ilmavaraa jää, mutta. Mutta Tatti kuumuu hypätessään ja väkisinkin vie ratsastajan kädet mukanaan. Alussa menetimme kallista aikaa siihen, että saisimme hevosen kuulolle. Tiukka istunta auttoi, kuten istunta yleensä auttaakin tilanteessa, kuin tilanteessa. Lopulta, saimme Tatin hyppäämään radan rauhallisesti, oikein kivalla tekniikalla. Välillä tuli pientä niskurointia, mutta se ei meitä haitannut. Pääasia, että Tatti oli kuulolla, eikä ryöstänyt.

Pian pari hyppäsikin yksittäisiä, 90cm esteitä. Tatti keskittyi heti paremmin, sillä korkeutta oli, eikä aikaa jäisi vain vouhottamiseen. Ratsastaja istui tiukkana selässä, antoi nopeita, herkkiä puolipidätteitä ja pysyi itse tyynenä. Muutaman todella upean hypyn Tatti meille esittikin. Ja kiitokseksi pari pientä pukkia, kun ratsastaja loistavasti piti orin aisoissa. Pian uskalsin laittaa parille pienen radan. Rata koostui pysty-, okseri -, ja sarjaesteistä. Esteitä oli kahdeksan ja korkeus 90cm.

Rata alkoi oikein kivasti. Tatti malttoi hienosti ja tempo pysyi yllättävän hyvänä. Vaikka Tatti kuumui kokoajan, se käytti energiansa keskittymiseen ja oikean ponnistuspaikan löytämiseen. Hienosti ori korjasi itsensä tasapainoon kuutosesteellä, joka oli okseri. Pari ajautui aivan liian lähelle vinosti. Tatti teki isonloikan ja selvitti esteen puhtaasti. Hyvä korjaamaan joitakin ratsastajan virheitä. Itseasissa, koko loppurata sujuikin oikein kivasti. Tatti ei ryöstänyt kertaakaan ja meno oli oikein mukavaa.


14.09.2008 - Estevalmennus - Ziki
Tatti liikkui nätisti koko valmennuksen ajan, eikä ihmetellyt ihmeellisiä nurkkien mörköjä sen enempää. Kun alettiin hypätä, oli Tatti aivan innoissaan. Parin tiputuksen ja sähläyksen ja kieltäytymisen jälkeen Tatti alkoi keskittyä, ja loppujen lopuksi se sujuikin ihan hyvin kun Tatti keksi nostaa jalkojaan. Korkeammilla esteillä Tatti hieman epäröi, ilmeisesti koska itsekin hieman epäröit. Mutta yli päästiin ja kunnialla. Istuntasi on ihan hyvä, hieman ehkä takakenossa istut. Muuten hyvin istut ja ratsastat.

08.09.2008 - Estevalmennus - Sara
On uusi hevonen ryhmässämme. Alkutunnista hevonen hämäsi täysin. Hieman laiskahko, mutta syttyi esteet nähdessään. Kuuntelevainen ja totteleva. Rento tapaus ja oikein kiva. Laukkaharjoitukset menivät hienosti. Pidennys oikein hienoa ja lyhennys toimivaa. Rikkoi kerran raviin. Ratsastaja oikein osaava taidoistaan. Esteharjoitus meni hienosti. Ainoastaan ensimmäiseen väliin ongelma mahtua. Lyhennys unohtui ensin, mutta ratsastaja korjasi ja esteet onnistuivat. Hyvä pari ja hieno yhteistyö.

29.09.2008 - Estevalmennus - Sara
Pääsi hienosti perille valmennuksessa. Kuunteli hienosti ja yhteistyö pelasi. Jumppasarja meni oikein kivasti, hypyt rentoja ja toimivia. Välit onnistuivat ja ponnistus oli oikealla kohdalla. Hevonen malttoi hienosti odotella vuoroaan, kun muut suorittivat tehtävää. Ponnistuspaikan löytäminen oli tälle helppoa. Kamalasti ratsastajan tukeakaan ei tarvinnut, tulipa sivusta taikka suoraan esteelle. Ponnistus toimi hienosti, takaa avaa varsin hienosti. Yhteisymmärrystä oli selvästi ja yhteistyö niin toimivaa. Loistava pari!

09.11.2008 - Estevalmennus - mmeiju
Tämän valmennuksen tarkoitus oli lähinnä keskittyä ratsastajaan, mutta Tatti teki siitä kovin vaikeata. Heti alkuverryttelyissä se oli tahmea ja haluton, ja ratsastajan kaikki keskittyminen meni hevosen patistamiseen eteenpäin. Tehtävänä oli paljon siirtymisiä ja hevosen herättelyä, ympyrätyöskentelyä notkeuttamiseksi ja reippaassa ravissa puomeille tulemista. Vasta puomitehtävän alettua alkoi Tattikin liikkua jo vapaaehtoisesti eteenpäin, ja siitä kuoriutui ihan näyttävän näköinen eestiläinen.

Alkuverryttelyn jälkeen oli tarkoitus tulla matalalle jumppasarjalle ohjat solmulla, ratsastajan kädet sivuilla ja poni rennossa laukassa. Muutaman kerran oli tarpeellista tarrautua ohjiin ja pidättää, sillä heti sarjan nähtyään ponkaisi Tatti eteenpäin ja kovassa vauhdissa se ei olisi millään saanut askelia sopimaan innari-sarjaan. Kun ratsastaja sai pidettyä hevosensa rauhallisessa laukassa pääty-ympyrällä ilman ohjia ja kevyessä istunnassa, pystyttiin tehtävää jatkamaan. Tällä kertaa Tattikin malttoi tulla jo ihan siististi, vaikka sen katseella olikin käsittämätön määrä päättäväisyyttä ja intoa...

Molemmissa suunnissa lopulta onnistunut tehtävä parantaa siis lähinnä ratsastajan kevyttä istuntaa. Kuten melko tavallista, oli Tatinkin ratsastajalla tapana hypätä itse hieman liikaa, jolloin hevonenkin helposti liioittelee. Jumppasarjalla oli tarkoitus siis vain pysyä peppu poissa penkistä ja antaa hevosen hoitaa esteiden yli loikkaaminen ihan itse, ratsastajan heittäytymättä kaulan päälle.

Pienten välikäyntien jälkeen siirryttiin vasemmassa laukassa pääty-ympyrälle, jonka keskellä oli noin 50 cm korkea pystyeste. Edellisen tehtävän tapaan ohjat pysyivät edelleen solmulla ja ratsastajan kädet sivuilla, vaikka aina maneesin keskellä tulikin tämä este vastaan. Tatti pysyi kiitettävästi oikealla reitillä, vaikka se lähes joka kerralla epäonnistui lähestymisessä – tottunut kenties liikaa ratsastajan tukeen? Hyppäsi kuitenkin puhtaasti ja ratsastajakin malttoi antaa hevosen tehdä työt. Parin hyvin sujuneen kierroksen jälkeen piti kahdeksikon omaisesti vaihtaa toiseen päätyyn ympyrälle (ohjat sai jo ottaa käteen), eli esteen päällä siis vaihtaa laukka. Tatille järkyttävän vaikeaksi tehtäväksi osoittautunut ohjeenanto ei ihan tuntunut menevän perille niin ratsastajalle kuin ratsullekaan; on erityisen tärkeää siis pitää jalat kiinni hypyssä ja katseella näyttää, mihin suuntaan ollaan seuraavaksi menossa. Pientä tarkkaavaisuutta kehiin, ja Tatiltakin luonnistui laukan vaihtaminen esteen päällä ja toiselle ympyrälle siirtyminen.

Nyt ympyröitä tuli vaihtaa joka ikisen esteen jälkeen, eli laukata kahdeksikkoa sujuvasti, rikkomatta raville ja hypätä pienellä hypyllä esteiden yli. Tämä tehtävä sujui Tatilta kuskeineen kiitettävästi, ja lopulta esteet nousivat noin 85 senttimetriin. Ihan hyvällä tyylillä esteistä yli päässyt Tatti olisi varmasti pystynyt parempaankin, mutta runsaan laukkatyöskentelyn takia ei esteitä tämän enempää nostettu. Treenatkaa kotona sitten vaikka korkeammillakin esteillä!


28.11.2008 - Estevalmennus - Kristian Laine
Tatti on selvästi innokas hyppääjä, mutta sinun täytyy saada se pysymään paremmin käsissäsi. Muutaman hypyn jälkeen poni meni kuin höyryjuna, intoa puhkuen, mutta keskittymistä vailla. Sillä on erinomainen hyppytekniikka, mutta se tarvitsee apuasi ponnistuskohdan arvioinnissa. Kokoaminen ja hidastaminen esteiden välillä saa ponin keskittymään paremmin, joten ole päättäväinen ja istu vaikka kokonaan satulaan, jos muu ei auta. Tohkeissaan poni pudottaa helpompiakin esteitä, jotka se muuten ylittäisi vaivatta. Yhteistyössänne on tällä kohtaa parantamisen varaa, sinun pitää olla se, joka saa Tatin ymmärtämään, ettei se voi ryntäillä miten mielii. Lopputunnista poni keskittyi jo paremmin, mutta sarjat tuottivat taas hieman päänvaivaa, kun poni halusi rynnätä. Kokoa se päättäväisesti ja pidä ohja riittävän tiukalla.

30.11.2008  - Estevalmennus - Ziki
Valmennus meni Tatin osalta ihan normaalisti, Vaavi taas sai totea vähän erilaista vauhdikkuutta kuin tutulla ja turvallisella Vernellä. Tatti päätti heittäytyä hankalaksi, pelotella vähän uutta ratsastajaa. Mukamas säikkyi jotain kulmaa, ja teki ihmeellisiä loikkiaan ja lähti laukkailemaan ilman syytä. Mutta heti kun esteet otettiin esiin, Tatti rauhoittui ja keskittyi hyppäämään. Tatti hyppäsi esteet taidokkaasti yli, vaikka Vaavi olikin vähän etukumarassa ja hankaloitti Tatin liikkumista. Kun esteet oli jo korjattu pois, Tatti oli liian väsynyt tekemään ihmeloikkiaan.

24.12.2008 - Esteratsastus - Suwi
Teillä sujui tänään oikein mukavasti esteillä, vaikka vauhtia löytyi paikoittain vaikka muille jakaa. Radan erikoisesteissä jännititte välillä ehkä jopa liikaa. Siltikään ei tullut kuin yksi kaksi kieltäytymistä, kun taas valmennuksen puolivaiheessa puomeja tippui kuin sieniä syntyy sateella. :)
Kuitenkin siinä kun sait taas hiukan rauhoittumaan lähti taas pelittämään hyvin. Isohyppyinen kaveri, jolla varmasti ponnua korkeammillekin esteille!


Ulkoasu © annabella   |   Kuvat © Ziki, Cisco & Viktoria M. (Kuvapankki)
virtuaalihevonen - a virtual horse