Insomnia SWE on virtuaalihevonen 

 Perhe on pahin... onneksi minä sentään olen täydellinen.15.04.2011 - t. Kiiran Ninni - Nekuton Lily - Sonju
05.08.2011 - o. Titus Hagley - Freja SWE - re-elect
21.08.2011 - t. Avslappnad Evelyn - Avslappnad Aarika - Päivie
29.09.2011 - t. Soraya v. Hardell - Punkbitch OMG - EmmiN.
30.11.2011 - t. Micha v. Moons - Kungsväll Menuett - misery.
20.01.2012 - t. Elm Divyá - Hjärta v. Guld - Saila
02.03.2012 - t. Remukylän Inga - Floxy - Hauru
01.08.2012 - t. Päivärinteen Adrianna - Serene Grace - Frida

 

i. Invisible SWE evm
shet-o. 106 cm
ii. Osynlig SWE
shet-o. 100 cm
 iii. Fridsam SWE
 iie. Stabil SWE
ie. Som bäst SWE
shet-t. 107 cm
 iei. Brutal SWE
 iee. Bullersam SWE
e. Rosett SWE evm
shet-t. 104 cm
ei. Marvelous SWE
shet-o. 99 cm
 eii. Melodisk SWE
 eie. Päron SWE
ee. Bigarrå SWE
shet-t. 100 cm
 eei. Äppelmos SWE
 eee. Peachy SWE

Vaikka Vallun mielestä suku olisikin paha ja tämä itse täydellisyyden perikuva, ei tämä aivan niin mene. Vallun suvussa on nimittäin hienoja yksilöitä, kuin myös hieman tuntemattomampia jotka eivät ole niin menestyneitä. Tässä katkelmassa siis tutustumme hieman lähemmin ensimmäisen kolmen polven Vallun suvun edustajista.

Invisible SWE on jo hieno esimerkki siitä, ettei Vallun suku ole ihan pelkästään tallin pihatossa seisoneita pullaponeja täynnä. Tämä Ruotsissa asuva shetlanninponi ori on 106 cm korkea, väriltään päistärikkö kuten suurin osa jälkeläisistäänkin. Orin kanssa kilpailtiin enimmäkseen valjakkoa, ja orin palkintokaapista löytyy monien mestaruuksien voitto. Myös este- ja koulukilpailuissa on tullut tuloksia, mutta ei niin hyviä kuin valjakossa. Näyttelyissä ori kävi myös, mutta ei koskaan menestynyt niin hyvin. Kotitallillaan ori tunnettiin äkäisestä luonteestaan, joka vaati jokaiselta erityistä huomiota. Kuka tahansa ei tämän orin karsinaan voinut astua, eikä tämä hellittänyt helposti työskennellessäkään. Kilpauran jälkeen orin kanssa siirryttiin jalostukseen, ja orilla onkin jälkeläisiä ympäri Pohjoismaita.

ii. Osynlig SWE on hieman tuntemattomampi yksilö Vallun suvussa. Tämä tulee kyllä hienoista sukujuurista, mutta ei oikein koskaan päässyt loistamaan niin hyvin kuin olisi voinut. Ori oli korkeudeltaan 100 cm, ja väritykseltään rautias. Komeana poikana pärjäsi näyttelyissä kun sinne pääsi, ja kotitreeneissä esitti oikein hienoja hyppyjä esteradoilla. Kilpailemaan ori pääsi kuitenkin vain harvoin - omistajille ei ollut tarvetta esittellä orin hyvyyttä palkinnoin ja meriitein. Luonteeltaan ori oli oikein rauhallinen ja mukava, jonka kanssa oli ilo työskennellä.

iii. Fridsam SWE, Vallun isänisänisä siis, oli hieno ja arvostettu ori. Hienosukuinen, kilpailuissa menestynyt ja vieläpä sellainen, joka omaa upean rakenteen! Luonteeltaankin erittäin rauhallinen ja kiltti ori on jokaisen unelma, ja orista yritettiin usein tarjota huikeitakin summia. Omistaja pysyi kuitenkin päätöksessään, eikä ori päätynyt suurelle tallille vain jalostukseen - sen sijaan tämä sai asua rauhassa ja elellä hieman pienemmällä tallilla, kuitenkin saaden lukemattoman määrän tammavieraita. Orista tulikin nopeasti yksi arvostetuimmasta nimestä suvussa, etenkin Ruotsissa.

iie. Stabil SWE on hieman villimmän puoleinen shetlanninponitamma. Tämä tulee hienosta suvusta, joskin tämä yksilö osoittautui vaikeammaksi taltuttaa kilpaponin muottiin. Kuka olisi uskonut, että mustasta pienestä - vain 92 cm korkuisesta tammasta löytyisi niin paljon energiaa, joka on kaikki kohdistettuna ratsastajan kiusantekoon? Kärryjen edessä tamma viihtyi kyllä, ja kotiradoilla tamma liikkui oikein hienosti ja tyylikkäästi. Kilpailuissa tamma kuitenkin lamaantui, eikä pystynyt enää tekemään mitään - se siitä siis tämän tamman kilpaurasta. Jälkeläisiä tammalla on kuitenkin muutama, nimittäin hienot liikkeet saivat ostajat hereille. Myös tamman hieno suku takasi tälle jälkeläisiä, vaikka kilpauraa ei ollutkaan.

ie. Som Bäst SWE on todella ansainnut nimensä. Tamma tosiaan on hyvä, ja useimmissa kilpailuissa myös se paras. 107 cm korkea tamma ja väritykseltään päistärikkö - kaunis ja hyvärakenteinen vieläpä. Menestystä tosiaan tuli niin este-, koulu- kuin valjakkokilpailuissa, ja on siten periyttänyt lahjojaan pidemmälle. Luonteeltaan tamma oli kiltti ja rauhallinen, vaikka myös se hankalampi löytyi. Ratsuna tamma oli aivan mahtava, ja olikin kotitallillaan tallityttöjen suosikkeja. Myös itse olen tavannut tamman, ja tämä tosiaan oli heti ensisilmäyksellä oikein kaunis ja tasaisen luonteen omaava tamma, joka tuli kaikkien kanssa toimeen. Tamma siirtyi myös kilpauransa jälkeen jalostukseen, ja tällä on yhteensä viisi jälkeläistä.

iei. Brutal SWE oli nimestään huolimatta oikein leppoisa shetlanninponi, jolla oli korkeutta vain 98cm verran. Parin jälkeläisen jälkeen orista tulikin ruuna, jonka jälkeen tämä on elänyt oikein rauhallisena ponina. Kilpaurasta ei olla kuitenkaan luovuttu, vaan tästä ponista tuli lähes legendaarinen voittaessaan jopa suuremmat ponit estekilpailuissa, vaikka lyhyillä jaloilla pääsee vauhdillisesti paljon hitaammin. Mutta ehkäpä, kun on tarpeeksi voitontahtoa, ei mikään ole mahdotonta? Ponnistusvoimaa kyllä löytyi, ja ori hyppäsikin korkeat esteet vaivattoman oloisesti ja tekniikaltaan loistavasti. Nykyisin orin nimi ei välttämättä ole yleinen suvuissa, mutta jos se löytyy suvusta, on se ylpeyden aihe.

iee. Bullersam SWE on oikea diiva suoraan sanottuna. Pienestä 98 cm korkeudestaan huolimatta tämä päistärikkö tamma nyrpisteli jokaiselle nenäänsä, joka ei tätä huomioinut tarpeeksi. Tamma tulee hieman pienemmältä tallilta, jossa kyllä saikin useimmiten olla sen huomion keskipisteenä. Rakenteeltaan sopusuhtainen ja ihanteellinen, mutta ei koskaan päässyt kiertämään näyttelyitä. Potentiaalia olisi kyllä ollut, kuten myös kilpailuihin tammalla olisi ollut lahjoja. Tamma pidettiin kuitenkin tallessa kotitilalla, saaden elämänsä aikana kaksi jälkeläistä ja muuten toimien tuntiratsuna.

Rosett SWE on tuonut enemmän tätä koulu- ja estepuolta Valluun. Isän puoli kun on enemmän valjakkoon keskittynyttä - niitä poikkeuksia lukuunottamatta - niin emän puolelta tulee hienot hyppytaidot sekä kepeät kouluratojen liikkeet. Rautiaalla tammalla on 104 cm korkeutta, sekä palkintoja ja mestaruuksia este- sekä koulukilpailuista. Jälkeläisiä tamma sai jalostukseen siirtyessään yhteensä neljä - Vallun ja tämän kolme sisarusta. Luonteeltaan tamma oli erittäin itsetietoinen, ja jos tällä olisi ollut karsinassa peili, tämä olisi varmasti ollut sen vierellä jatkuvasti. Näyttelyissä tammalle ei tullut erityistä mainintaa, vaikka ei ollutkaan aivan viimeisten joukossa. Tamma on asunut koko elämänsä Ruotsissa, vaikka onkin kilpaillut myös muissa Pohjoismaissa. Jälkeläiset ovat myöskin muualla kuin Ruotsissa jatkamassa sukua yhä pidemmälle.

ei. Marvelous SWE - miten niin mahtopontiset nimet Vallun suvussa? Kuvittelet vain... Martti oli kuitenkin hieno siitosori, ennen kuin jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi. Ori oli hieno ruunikko, 99 cm korkea shetlanninponi ori, joka asusti hieman kaupungin syrjässä tallilla, jossa kyllä tapahtumia järjestettiin. Ori pääsi siis monien kisojen kärryajelujen poniksi, kuin myös osallistumaan itse kilpailuihin tuoden usein hyviä sijoja kotiin. Luonteeltaan ori oli yllättävän rauhallinen, nimittäin tämä tuli hyvin toimeen kaikkien kanssa, eikä tavannut nostaa erityistä härdelliä talleilla ilman syytä.

eii. Melodisk SWE, tuo komea musta 103 cm korkea ori, joka jouduttiin lopettamaan saadessaan suoran potkun etujalkaansa, eikä ori koskaan päässyt kilpakuntoon enää. Ennen potkua tosin ori oli pärjännyt hienosti kilpailuissa, orilla oli mukava ratsastaa ja tämän selkään pystyi heittämää vaikka ja kenet. Muutenkin ori oli luonteeltaan yllättävän rauhallinen ja kiltti, ja tämän olisi voinut uskoa olevan ennemmin ruuna. Painotukseltaan koulupainotteinen, ja ori tosiaan pärjäsikin hienosti kilpailuissa joihin osallistui tuoden menestystä ja mainetta sekä itselleen että omistajalleen.

eie. Päron SWE oli yksi suloisimmista shetlanninponitammoista, joita maan päältä on löytynyt. Toki jokainenhan voi sanoa näin omasta kultamussukastaan, mutta ei voi enää tämän tamman näkemisen jälkeen. Tuuhean vaalean harjan takaa pilkistävät suuret tummat silmät, jota katsovat sinua kunnes tahto on saatu läpi - eikä tuota katsetta voi kauaa vastustaa. Tasan 100 cm korkea voikko tamma, joka kilparatojen sijaan menestyi kuitenki vain näyttelyissä ja siirtyi lopulta vain jalostuskäyttöön saaden yhteensä seitsemän jälkeläistä.

ee. Bigarrå SWE ei ole niitä tapauksia, joista olisi jokainen shetlanninponeista tietävä kuullut. Rautias, 100 cm korkea yleisessä käytössä ollut tamma asusti pienellä yksityistallilla syrjäseudulla, eikä tämä oikein koskaan päässyt julki ja tuomaan taitojaan esille. Eipä tamma ollutkaan omistajien mielestä sen kummempi, vaikka hyppäsi hyvin ja kuunteli ratsastajan pyyntöjä hyvin myös noudattaen niitä. Luonteeltaan erittäin herttainen ja kiltti, oikein malliesimerkki syötävän suloisesta shetlanninponista! Jälkeläisiä tammalla ei ollutkaan kuin yksi.

eei. Äppelmos SWE syntyi nuorena Ruotsissa, mutta vain muutaman vuoden iässä ori saikin muuttaa Norjaan jalostusoriksi. Tästä tulikin nopeasti suosittu ori, nimittäin rautias väri ei ollut Norjassa aivan yhtä yleinen väri shetlanninponeilla. Harvinaisemman suvun sekä voittaessaan muutaman shetlanninponeille tarkoitetun mestaruuden ansiosta orilla oli pian tekemistä myös jalostusorina eläkevuosinaan, kunnes päätti elämänsä saadessaan sen verran pahan potkun takaseensa tapellessaan toisen orin kanssa. Luonteeltaan ori ollut sieltä hankalammasta päästä, mutta sai tammoikseen hieman rauhallisempia yksilöitä.

eee. Peachy SWE oli hieno Ruotsissa asuva 99 cm korkea rautias tamma, joka piti erittäin paljon hyppäämisestä. Pitäminen ei kuitenkaan usein riitä, että myös lajissa pärjäsi - ja tässä tapauksessa se ei todellakaan riittänyt. Luonteeltaan vilkas tamma hyppäsi hyvin matalemmat esteet, mutta hiemankin korkeammat tulivat nopeasti alas tamman kuitenkin jatkaessa matkaa innoissaan jo seuraavalle esteelle. Kilpailuissa tamma ei kuitenkaan koskaan saanut käydä, vaan sai kotitallillaan harrastaa jalostustammana olemista satunnaisten estetreenien kanssa.

© Riikka K. / Valomerkki, Kuvat ja Tekstit © Ziki